Nesnelerin İnterneti (IoT) 13 trilyon dolarlık bir pazar oluşturacak
Internet of Things (IoT), Nesnelerin İnterneti olarak dilimize geçmiş ve gitgide önem kazanan bu kavramı muhtemelen en az bir kere duymuşsunuzdur. Peki, gelecekte hayatımızda çok önemli bir yeri olacak bu kavram ve teknolojiler bütünü ne anlama geliyor neler içeriyor.
Nesnelerin İnterneti (IoT); otomobil, beyaz eşya ve hatta kalp monitörleri gibi çok çeşitli cihaz ve aygıtların internete ve internet aracılığıyla birbirlerine bağlı olması anlamına geliyor. Bu teknoloji geliştikçe ve yaygınlaştıkça bağlı olan cihazların sayısı ve türü de her yıl artıyor.
Nesnelerin İnterneti ile İlgili Öngörüler, Trendler ve IoT Piyasası
2020 yılında 24 milyardan fazla IoT cihazı olması bekleniyor. Yani dünyadaki her bir birey için ortalama dört cihaza denk düşüyor. Bu yıllarda uygulama geliştirme, donanım, sistem entegrasyonu, veri depolama, güvenlik ve bağlanabilirlik gibi alanlar dahilinde IoT çözümlerinin 6 milyar doları üzerine çekeceği öngörülüyor. Tabi bu miktar sadece yerinde harcanmış para olacak ve yatırımların 2025’e kadar 13 trilyon dolarlık bir pazar oluşturması bekleniyor.
IoT ekosistemine temel olarak tüketiciler, devletler ve işletmeler katılacak.
IoT Sektörü
Bu üç grup dahilinde Şeylerin İnterneti’nden faydalanacak alanlar arasında imalat, ulaşım, savunma, tarım, altyapı, lojistik, bankalar, akıllı binalar, turizm gibi pek çok alan olacak.
IoT Şirketleri
Nesnelerin İnterneti üzerine çalışmaları olan yüzlerce firma var ve günler geçtikçe de sayıları artacak. Şu ana kadar bu alanda öne çıkan firmalardan bazıları ise şunlar: Honeywell, Hitachi, T-Mobile, Comcast, AT&T, Cisco, IBM, Google, Apple.
IoT Platformları
Bir IoT cihazı İnternet transfer yordamlarını kullanarak bir diğerine bağlanır ve veri gönderir. IoT plarformları cihazların sensörleri ve veri ağları arasında köprü vazifesi gören platfomlardır. Günümüzde piyasada olan platformlar arasında öne çıkanlar Amazon Web Services, Microsoft Azure, ThingWorx IoT Platform, IBM’s Watson, Cisco IoT Cloud Connect, Salesforce IoT Cloud ve Oracle Integrated Cloud’dur.
Güvenlik ve Gizlilik
Cihazlar internete ve birbirilerine bağlı oldukça güvenlik ve gizlilik hem müşteriler hem işletmeler için en önemli mesele haline geldi. Araştırmalara göre hassas verilerin korunması yüzde 36 ile en önemli endişe olarak ortaya çıkıyor. Siber saldırılardan bu cihazlar da muaf değil ve hackerlar bağlı araçlara, önemli altyapı gereçlerine ve hatta insanların evlerine sızabilme imkanlarına sahip olabiliyorlar. Bu nedenle siber güvenliğe odaklanan teknoloji şirketleri bu verilerin güvenlik ve gizliliğini temin etmek için çalışmalar yapıyorlar.
İnternete bağlı IoT aygıtlarının sayısı 2020’de 3’e katlanması (10 milyardan 34 milyara), IOT aygıtları 24 milyara tekabül edecekken geleneksel internet aygıtlarının (akıllı telefon, tablet, akıllı saat gibi) sayısının 10 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor.
Önümüzdeki 5 yılda IoT çözümlerine 6 trilyon dolar harcanması bekleniyor.
İşletmeler IoT çözümlerinin en önemli kullananları olacak, şeylerin internetini, işlem masraflarını azaltmak, verimliliği artırmak ve yeni pazarlara açılıp yeni ürünler sunmak için kullanacaklar.
Son olarak yakında çok daha sık duyacağınız Nesnelerin İnterneti ile ilgili terimler, temel tanımlar ve kavramlar hakkında fikir sahibi olmak için şunlara göz atabilirsiniz:
- Nesnelerin İnterneti: Dahili sensörler aracılığıyla veri toplayıp veri alışverişi yapan internete bağlı eşyalardan oluşan bir ağ.
- Nesnelerin İnterneti cihazı: Uzak bir konumdan izlenebilen ve/veya kontrol edilebilen herhangi bir internete bağlı aygıt.
- Nesnelerin İnterneti ekosistemi: İşletmelerin, hükümetlerin ve tüketicilerin IoT cihazlarına bağlanmalarına olanak sağlayan tüm bileşenler: uzaktan kumandalar, göstergeler, ağlar, ağ geçitleri, analitikler, veri depolama ve güvenlik gibi.
- Entiteler: İşletmeleri, devletleri ve tüketicileri kapsar.
- Fiziksel katman: Bir IoT cihazına bu teknolojiyi kazandıran donanımlar: sensörler ve ağ kurma gereçleri gibi.
- Ağ katmanı: Fiziksel katmandan toplanan verileri farklı cihazlara göndermekle sorumlu katman.
- Uygulama katmanı: Bu katman ise aygıtların birbirlerini tanımasını ve iletişim kurmaları için kullandıkları protokol ve arabirimleri içerir.
- Uzaktan kumandalar: IoT cihazlarından faydalanan kuruluşların mobil bir uygulama gibi bir gösterge kullanarak bu cihazlara bağlanmalarına ve bunları denetlemelerine olanak sağlar. Akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar, akıllı saatler, bağlı televizyonlar bunlar arasındadır.
- Gösterge: Kullanıcılara nesnelerin interneti ekosistemi ile ilgili bilgileri gösterir ve bunları kontrol etmelerini sağlar. Genelde bir uzaktan kumanda üzerindedir.
- Analitikler: IOT cihazları tarafından oluşturulan verileri analiz eden yazılım sistemleri. Analizler öngörücü bakım gibi çeşitli durumlar için kullanılabilmektedir.
- Veri depolama: IoT aygıtlarının verilerinin saklanması.
- Ağlar: Kişi veya kuruluşun aygıtlarıyla ve bazen aygıtların kendi aralarında iletişim kurmasını sağlayan internet iletişimi katmanı.
2025 yılına kadar devam etmesi beklenen yatırımlarla 13 trilyon dolarlık bir pazar oluşturacağı öngörülen Nesnelerin İnterneti’ni yakın gelecekte çok daha sık duyacağız.