Netflix Başarısının Altında Yatan 7 Kusursuz Strateji
Sene başında Türkiye dahil birçok ülkede hizmet vermeye başlayan ve geçtiğimiz gün Türkiye’de lansmanı yapılan Netflix, Türkçe altyazı ve dublajlarla kalıcı olacağının sinyallerini verdi.
ABD’de başta olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerinde uzun bir süredir hizmet veren Netflix, 1997 yılından bu zamana kadar internete bağlı olan tüm cihazlardan diziler, filmler ve belgeseller gibi birçok dijital içeriği abonelerine diledikleri cihazdan, diledikleri zaman da izleme imkânı sağlıyor.
Son rakamlara göre Netflix’in şu anda 190 ülkede 83 milyona yakın üyeye sahip olduğu belirtiliyor. Kurulduğu günden bu yana sevilen marka olma özelliğini sürdüren başarılı internet televizyonu ağı, bulunduğu noktaya akıllıca stratejiler kullanarak ulaşmayı başardı. Bu yayında Netflix’i başarıya ulaştıran stratejileri keşfedeceksiniz fakat onun öncesinde bu dev markanın kısa tarihinden de bahsetmeden geçmemek gerekiyor.
Netflix’in Kısa Tarihi
Şu anda Netflix’i internet üzerinden dizi, film, belgesel izlememize olanak sağlayan bir dijital platform olarak biliyoruz fakat bu isim başlangıçta yalnızca internet üzerinden film kiralama hizmeti veriyordu. Türkiye’de de bir zamanlar çok popüler olan film kiralama işletmelerinden ziyade Netflix, bu işi internete taşıdı.
Reed Hastings ve Marc Randolph tarafından 1997 yılında internet üzerinden film kiralama hizmeti olarak kurulan Netflix, 1998 yılında kiralama işine DVD satışlarını da ekleyen Netflix.com sitesini kurdu. Bu siteyle birlikte internetten DVD satış işi yapan Amazon gibi büyük e-ticaret sitelerine doğrudan rakip oldu.
Rekabetin dozunu 1999’da artıran şirket o zamanlar görülmemiş yepyeni bir abonelik sitemini başlattı. 1999’dan itibaren aylık tek bir sabit ücretle gerçekten de sınırsız olarak DVD kiralamaya imkân sağlıyordu. Sabit abonelik ücretiyle sınırsız içerikten istifade etmeye olanak sağlamaları daha fazla mutlu müşteriler anlamına da geliyordu. Netflix iki yıl sonra 2002’de 600 bin aboneye ulaşmayı başardı ve aynı yıl Nasdaq’de NFLX ticker’ı altında halka arz edildi ve borsada işlem görmeye başladı. Hızlı büyümesine devam eden şirket 2005 yılında 4,2 milyondan fazla aboneye ulaştı.
2007 yılı ve sonrası şirket için adeta bir dönüm noktası oldu. Şirket, abonelerinin dizileri ve sinema filmlerini kişisel bilgisayarları üzerinden izleyebilmelerine imkan sağlayan yeni özelliğini aynı yıl duyurdu. Böylece Netflix, bugünkü iş modelinin temellerini de atmış oldu.
2009 yılında içeriklerin izlenebilmesi için oyun konsolu Sony Playstation 3 ve internet bağlantısı olan televizyonların üretici şirketleriyle ortaklık kuran Netflix, 2010 yılında Apple iPhone, iPad, iPod Touch ve Nintendo Wii gibi cihazlarda da içeriklerine ulaşım imkanı sağladı.
2012 yılında Birleşik Krallık, İrlanda ve Kuzey ülkelerinin de aralarında bulunduğu tüm Avrupa’da kullanılma sunuldu. Aynı yıl ilk kez Altın Saatler Emmy (Primetime Emmy) Mühendislik Ödülüne layık görüldü.
Daha evvel yapımcısı olmadığı dizi ve filmleri izleme olanağı sunan şirket, yapımını kendi üstlendiği orijinal içerikler üretmeye başladı. Şirketin en bilinen orijinal içeriklerinden House of Cards 2013 yılında üç Altın Saatler Emmy Ödülü kazanırken; Netflix, Altın Saatler Emmy ödülleri için aday gösterilen ilk internet televizyon ağı olmayı başardı.
2014 senesine gelindiğinde hizmet verdiği ülkelerde 50 milyon aboneye ulaşan Netflix’in bir diğer orijinal içeriklerinden Orange is the New Black de Emmy Ödülü almayı başardı. 2015’e gelindiğinde şirket ilk orijinal filmi Beasts of No Nation’ı yayınladı.
Günümüzde şirket tüm dünyada 83 milyondan fazla aboneye hizmet veriyor.
Netflix’in Başarılı Olmasını Sağlayan Stratejiler
Şirketin kısa tarihine baktığımızda 19 yılda birçok başarı elde ettiğini görebiliyoruz. Şirketin hizmet vermeye başlamasının üzerinden 19 sene geçse de Netflix, çok daha kısa sürede sevilen ve dünyaca ünlü başarılı bir marka oldu.
Peki ama nasıl Netflix’in başarılı olmasını sağlayan stratejileri nelerdi?
1. Fark yarattı, interneti kullandı
İnternetin varlığına kısa sürede adapte olan veya internet üzerinden ilkleri piyasaya süren birçok şirket gibi Netflix de iş modelini bunun üzerine kurguladı. O sıralar en büyük rakipleri arasında yer alan Blockbuster’ın film kiralama modelini doğrudan internete taşıdı. Film kiralamak isteyenler Netflix’i kullanarak internet üzerinden kolayca sipariş verebiliyordu. Farklılık ve internetle gelen kolaylık şirketin en temel stratejisi oldu.
2. Ucuz fiyat politikası
Rakiplerinin yanı sıra Netflix 1999’da ucuz ve tek fiyat politikasını benimsedi. Rakip şirketlerden film kiralayan müşteriler her bir film için ücret ödüyorken, Netflix’i kullananlar her ay ödedikleri yaklaşık 8-10 dolar gibi sabit bir ücret karşılığında sınırsızca film kiralayabiliyordu. Türkiye’de film kiraladığımız yılları hatırlayın, böyle bir işletme olsaydı muhtemelen binlerce müşterisi olurdu.
3. Her zaman kaliteli hizmet
Verilen hizmetin kalitesi yoksa ucuz fiyat politikası hiçbir işletme için uzun vadede işe yaramaz. Netflix, kaliteye büyük önem verdi. Her zaman kiralanan DVD’leri en yüksek görüntü kalitesiyle müşterilerine ulaştırdı. Diğer yandan geniş film arşiviyle çoğu zaman müşteriler tarafından tercih sebebi oldu. Ucuz fiyat ve kalite yan yana geldiğinde başarı sonucu elbette Netflix için de kaçınılmaz olmuştu.
4. Yüksek müşteri memnuniyeti
Netflix, kaliteli hizmet ve ucuz fiyatıyla müşterilerini memnun edebilse de bu yine de yüksek müşteri memnuniyeti için yeterli değildir. Netflix’in içinde bulunduğu sektör bazında değerlendirme yapacak olursak, kiralanan filmleri müşterilerinin geri göndermesi konusunda onları sıkıştırmaması da müşteriler tarafında memnuniyet sağlıyordu.
5. Pazarlama ve elde tutma
Kaliteli ve ucuz hizmet veriyorsunuz, müşterileriniz memnun o halde geriye tek bir şey kalıyor o da müşterilerinizi elde tutmak. Netflix müşterilerini elde tutma ve yeniden pazarlama konusunda da oldukça başarılıydı, hala da başarılı. Örneğin, müşterilerinin hangi filmleri sevdiğinden yola çıkarak beğenebilecekleri filmleri e-posta aracılığıyla onlara iletmesi zamanın dahice fikirlerindendi. Düşünün izlediğiniz filmlere benzer olarak size o zamanın şartlarında kendinizi özel hissettirecek samimi bir dille yepyeni filmler öneriliyor. Bu muazzam.
Kiralanan filmlerin kargo sürecini de sonuna kadar takip eden şirket, filmlerin müşterilerinin eline ulaşmadığını anladığı anda onlarla iletişime geçmeyi ve neler olup bittiğini öğrenmeyi de hiçbir zaman ihmal etmedi. Günümüzde kargo sürecinin bir e-ticaret işletmesi için hala ne kadar önemli ve tercih sebebi olduğunu biliyoruz.
Bugün Netflix’in müşteri ilişkileri sosyal medyaya kaymış olsa da şirket aynı tutumla müşterilerine yaklaşmaya devam ediyor. Şirketin sosyal medya hesaplarına göz attığınızda kullandığı samimi dile ve sorunlarla ilgili çözüm için birebir desteğine şahitlik edebilirsiniz.
6. İnternete büyük dönüş
Netflix film kiralama ve DVD satış işini internetten yapıyordu. İnternet onun asıl iş modelini oluştursa da kısa sürede daha fazla benzer iş modelini uygulayan onlarca rakibine tekrar fark attı. Kalite, ucuz fiyat ve müşteri memnuniyetini 2007 yılında içerikleri dijital platforma taşıyarak sürdürdü. Artık aboneler film kiralamak ve kargo beklemek zorunda değildi, diledikleri filmleri kişisel bilgisayarlarından istedikleri zaman izleyebiliyorlardı. Netflix’in fiziki kiralama hizmetini dijitale taşıması akıllıca bir hareketti. Üstelik böylesine bir yeniliği yapmayan veya daha geç yapan rakiplerinin iflasa yaklaşmasıyla da yeniliğin ve dijital işlerde döneme ayak uydurmanın ne kadar önemli olduğunu görmüş olduk.
7. Sürdürülen yenilikler
Netflix değişen dijital dünyaya ayak uydurmuş, içerikleri internetten ulaşılabilir hale getirmişti fakat değişim devam ediyordu. Yaşanan değişimle kullanıcıların talepleri de değişikliğe uğruyordu. Şirket kısa sürede içerikleri kişisel bilgisayarların yanı sıra iPhone, iPad, televizyonlar, PS3 gibi internet erişimi olan tüm cihazlardan ulaşabilir hale getirdi. Bugün akıllı televizyonlarımızdan da cep telefonlarımızdan da istediğimiz Netflix içeriğini izleyebiliyor olmamız bu yeniliklerin bir parçasıdır.
Başlangıçta sadece internetten film kiralama ve DVD satışı yapan Netflix, içeriklerini dijital ortama taşıdı. Yıllar içerisinde müşteri memnuniyeti, farklılık, değişmeyen ucuz fiyat politikası ve kaliteli hizmet anlayışıyla rakiplerini geride bıraktı. Bugün 83 milyona yakın abonesiyle 190 ülkede hizmet veren Netflix’in başarısı kesinlikle izlediği doğru stratejilerin bir sonucudur.