Genel Haberler ve Makaleler

Netflix, çizgi roman yayımcısı Millarworld’ü neden satın aldı?

Netflix, 20 yıllık tarihinde kendi kendine efsanevi bir büyüme gerçekleştirdi.

Netflix’in rakipleri olarak karşısına dizilebilecek diğer teknoloji şirketlerinden Amazon, Google, Facebook ve Apple’ın aksine, şirket şimdiye kadar herhangi bir satın alma yapmamıştı.

Netflix, pazartesi günü yaptığı ilk anlaşmayı duyurdu ve çizgi roman yayımcısı Millarworld‘ü satın alacağını açıkladı. Millarworld’ün portföyünde Kingsman, Kick-Ass ve Reborn yer alıyor olsa da ilk iki hikaye halihazırda filme uyarlandığı için anlaşmaya dahil değil. Büyük resme bakacak olursak, Netflix Millarworld tarafından gelecekte yaratılacak tüm içeriğe sahip olacak.

Millarworld’ün kurucusu Mark Millar satın alımla ilgili blog yazısında “Warner Bros, DC Comics’i 1968’de satın aldı. Disney 2009’da Marvel’ı satın aldı. Bugün Netflix Millarworld’ü satın aldı” diye yazdı ve çizgi roman yayımcısı şirketler için bu ölçekteki bir alımın tarihte üçüncü kez gerçekleştiğini vurguladı.

Netflix’in Millarworld için ne kadar ödeme yaptığı bilinmiyor. Anlaşma detayları açıklamadığı için satın almaya ilişkin bir rakam tahmin etmek oldukça güç.

Netflix’in 20 yıl bekledikten sonra gerçekleştirdiği ilk satın alımı, diğer büyük internet şirketlerinin geçmişleri göz önüne alındığında bir hayli dikkat çekici. Son örneklerden biri elbette Amazon.com’du, şirket hala 13,7 milyar dolarlık bir anlaşmayla Whole Foods’u satın alma sürecini tamamlamakla meşgul. Facebook, toplam 20 milyar dolara Instagram ve WhatsApp satın aldı. Google’ın da yakaladığı fırsatlar arasında YouTube ve smart-home şirketi Nest Labs bulunuyor.

Netflix orijinal içeriklerini seçmek için bir algoritma kullanıyor ve “Sense8”, “The Get Down” ve “Girlboss” gibi performansı düşük dizilerin iptallerini görmezden gelirsek, orijinal içeriklerini seçme konusunda şimdiye kadar pekala başaralı oldu.

Birkaç yıl önce çizgi roman yayımcısı Marvel’ın sahip olduğu Daredevil romanını uyarlayan Netflix, çizgi romanlara dayalı içeriklerin izleyici tarafında popüler olduğunun farkında. Aynı şekilde artan harcamalarının yatırımcı tarafında endişe yarattığının da kuşkusuz ki farkında. Bu noktada Millarworld’ü satın alması, hem çizgi roman popülerliğini kullanarak hem de gelecekte harcamalarını azaltarak fikri mülkiyet haklarını tamamen kullanmaya çalıştığını gösteriyor.

Netflix kendi içeriklerinin tamamında küresel haklara sahip olacak şekilde daha fazla içerik üretmeye yönelik bir “kendin yap” stratejisi izliyor ve kabul etmek gerekir ki daha fazla fikri mülkiyete sahip olmak şirketi bir adım ileri götürecektir. Yine de bu sabit maliyetli stratejinin ne kadar başarılı olacağını zaman gösterecek.

Burak Eroğlu

Burak, ekonomi başta olmak üzere küresel yatırım trendlerine yönelik yoğun araştırmalar yapıyor. Bütünleştirerek yazılara döktüğü araştırmalarını hem profesyonel hem de amatör yatırımcılar için karmaşıklıktan uzak bir tonda anlatıyor. Konupara için yazdığı 300’den fazla makalesi bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir