Netflix hangi ‘orijinal’i yapması gerektiğine nasıl karar veriyor?
Netflix’in büyüme stratejisinin temelini orijinal içerikler oluşturuyor. Şirket orijinallerine devam edebilmek için bazen devasa borçlara ihtiyaç duyarken, bazen de bu içeriklere harcadığı tutar HBO gibi devlerin harcamalarını geride bırakıyor.
Şirket, dünyaya açılması sonrasında izlenme oranlarının yüksek olduğu Ortadoğu’ya olan ilgisini hiç gizlemedi ve en son Türkiye’de yerli bir orijinal yapıma başlanacağını öğrendik. Bu haber Netflix’in Türkiye’deki varlığını güçlendirmesi ya da Türkiye’de yerelleşmesi şeklinde yorumlandı fakat aslında şirket Ortadoğu’ya kök salmak için büyük bir adım attı.
Ayrıca muhakkak ki Netflix Türkiye gibi birçok ülke ya da bölgede yerelleşmek istiyor, hatta Doğuş Holding’in Puhu TV’sindeki orijinal internet dizisi Fi’ye gelen olumlu tepkilerin cesaret verici olması da muhtemel ama son yıllarda dizi çöplüğüne dönenen ve izlenme oranları (Netflix’in hassas olduğu bir konu) bakımından büyük problemleri olan Türkiye’de böyle bir adım atması pek akla yatkın değil. Sırf bu sebepler bile büyük resme odaklanmamıza yeter.
Ortadoğu pazarı için Türkiye iyi bir seçim çünkü bölgedeki izleyici tabanı Türk dizilerine ilgi göstermeye devam ediyor. Zira başta Türk oyuncular olmak üzere onlara göre İslami nüfuzun hakim olduğu bir ülkede olması gerektiğinin aksine farklı olan İslam kisvesi altındaki yaşam tarzları kendilerine yakın ve ilgi çekici geliyor. Netflix’in bu çalışma için Ortadoğu bölgesinin en büyük medya grubu MBC’nin ortak olduğu O3 Medya ile anlaşmış olması da muhtemelen stratejik.
Velhasılıkelam, orijinal içerikler Netflix’in büyüme stratejisinin temeli olmaya devam ediyor ve şirket bunun için büyük harcamalar yapıyor. Haliyle yatırımcılar ve hissedarlar, paranın nasıl kullandığını merak ediyor.
Netflix, orijinallerini puanlamalar, tavsiyeler ve arama alışkanlarından oluşan bir algoritma kullanarak belirliyor
Netflix’in yeni orijinallerini belirlemek için kullandığı en önemli ölçütlerden biri puanlama sistemi. Aboneler dizi, program ya da film içeriklerini ‘onaylayan başparmak işareti’ (artı puan) veya ‘onaylamayan başparmak işareti’ (eksi puan) seçenekleriyle puanlıyor. Bu puanlama sistemi sayesinde Netflix, hem abonelere benzer içerikler sunarak izlenme oranlarını artırıyor hem de abonelerin bir başka içeriği beğenme olasılığı hakkında fikir ediniyor.
Abonelerin hangi yeni dizi, film ya da belgeseli izlediği, örneğin bir dizinin bir bölümünün ne kadarını izlemeyi tamamladığı ve en çok hangi türleri izleme eğiliminde olduğu gibi izleme ve arama alışkanlıkları da puanlama sistemiyle birlikte Netflix’in orijinal içerik üretim algoritmasını büyük ölçüde tamamlıyor.
Bu algoritma orijinal içerikler dışında şirketin hangi dizi, film ve programların lisans haklarını alacağına da karar vermesini sağlıyor.
Harcamaları hızla artan Netflix’in orijinal içerik stratejisi ne kadar başarılı ve şirket orijinal içerik ısrarında haklı mı?
Netflix’in 2017 yılının ilk çeyrek sonuçları oldukça büyüleyiciydi. Şirketin abone sayısı 99 milyona ulaştı ve 4.95 milyon yeni abone kazandı. Dahası Netflix’in ilk orijinali House of Cards 2013 senesinde Altın Saatler Emmy Ödülü kazanırken, Emmy ödülleri için aday gösterilen ve yayını ödül alan ilk internet televizyon ağı olmayı da başardı.
Şirketin orijinalleri için maliyetlerinin artması nedeniyle yatırımcıların endişeleri de zaman zaman artıyor. Fakat mevcut olumlu gelişmeler ve artan abone sayısı Netflix’in orijinal içerik stratejisindeki başarıyı gölgelemiyor, üstelik Facebook, Youtube gibi kuruluşlar da orijinal içerik üretimine odaklanmaya başlıyorken.
Şu bir gerçek ki Netflix’in uzun vadede daha fazla abone sayısına ulaşmak için daha maliyetli mevcut yayın haklarından ziyade şu anda olduğu gibi gelecekte de ısrarcı olmasını temenni ettiğimiz orijinallere ihtiyacı var.