Küçük daireler için robotik eşya piyasası hızla büyüyor
Dünyanın en kalabalık şehirlerinde stüdyo ve mikro dairelere talep artarken, bu şehirlerde küçük dairelerde yaşayan kişiler için alan darlığı en büyük sorunların başında geliyor. Mikro veya stüdyo dairelerde yaşayanlar ise bu sorunu en çok deneyimleyenler arasında.
Boston merkezli bir start-up olan Ori, robotik teknoloji ve apartmanlara uygun modüler mobilyaları birleştirerek bu alanlarda saniyeler içinde yer sorunlarını çözmeyi başaran bir sistemi vitrine çıkarıyor. İsmini Japon kağıt katlama sanatı origami’den alan firmanın sunduğu bu sistem, yaptığı iş olarak da origaminin yolunu izliyor. Bu teknoloji modüler eşyalar ve yazılımlar sayesinde eşyalarınızın birkaç tuşa basarak yeniden yapılandırılmasını sağlıyor. Sistem, 25 ile 50 m2 arası alanlar için dizayn edilmiş.
Şirketin kurucusu ve CEO’su olan Hasier Larrea ev, ofis, otel ve pek çok alanda robotik teknolojiyi kullanarak daha fonksiyonel ve etkili bir alan kullanımı sağladıklarını belirtiyor.
Ori, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün Medya Laboratuarından doğmuş; MIT labinin mimari robotik araştırma alanından sorumlu olan Larrea, robot teknolojisi ve mobilyaları birleştirerek insanların ihtiyaçlarına uyum sağlayan mekanlar yaratma fikrinden aldığı ilhamla yola çıkmış.
Sistem şimdilik deneme aşamasında ve işletmeler arası satılan ürün konumunda. Ori, Boston Properties, Skanska ve Samuels Associates gibi Boston’daki lüks dairelere eşya sağlayan lüks yaşam geliştiricileri ile çalışıyor, mobilya tasarımlarının arkasında ise tasarımcı Yves Behar var.
Sistemin yakın gelecekte Washington D.C. ve Seattle gibi şehirlerde de faaliyet göstereceği belirtiliyor. Larrea, mobilyaların robotik sistemden daha pahalı olduğunu parçaları bir araya getirme sürecinin bir günde bittiğini, daha zor olan kısmın sisteme kişisel bir his ve görünüm kazandırılması olduğunu söylüyor.
Sistem, son kullanıcılara değil gayrimenkul geliştiricilerine satılıyor ve kiracılar sistem için aylık olarak ödeme yapıyor. Sistem, dairenin Amazon Echo sistemi gibi Nesnelerin İnterneti ekosistemleriyle de entegre olabiliyor ve akıllı ev ve ofis cihazlarıyla senkronizasyon kurabiliyor.
Ori ve benzeri sistemlerin önümüzdeki yıllarda daha da gelişip çoğalarak şehir merkezlerinde stüdyo ve mikro dairelerinde alan sıkıntısı yaşayan kişilerin bu büyük sorununa çözüm bulması bekleniyor.