Sahte Para Nasıl Anlaşılır? [10 Yöntem]
Sahte para, işletmelerin ve özellikle de tüketicilerin dikkat etmeleri gereken bir sorundur. Bu nedenle, hem işletmeler hem de tüketicilerin sahte para nasıl anlaşılır öğrenmeleri gerekmektedir. Zira bir işletme veya tüketici, alışveriş esnasında sahte bir para alırsa, bu hatanın telafisi olmayabilmektedir.
Çoğu durumda sahte para, 50, 100 veya 200 Türk lirası banknotlarda çıkagelen bir sorun olsa da 5, 10 ya da 20 TL’lik kağıt paralarda da ortaya çıkabilmektedir. Hatta 5, 10 ya da 20 liralık banknotlara genellikle fazla dikkat edilmediği için bu sahte paralar daha yaygın bir şekilde piyasada dolaşıma girebilmektedir.
Sahte paralar, sahte para makinesi ve sahte para kalemi gibi yöntemler vasıtasıyla kontrol edilebilir, ancak bununla birlikte, bu tür cihaz ya da yardımcı uygulamalara gerek kalmadan da bir paranın sahte olup olmadığı kolayca anlaşılabilir. Peki, sahte para nasıl anlaşılır? Maddeler halinde anlattığımız yolları kullanarak bir paranın sahte olup olmadığını anlayabilirsiniz.
1. Kağıt Kalitesi
Sahte para tespiti yapmanın en basit yöntemlerinden ilki elinizdeki banknotun kağıt kalitesini kontrol etmenizdir. Paranın kağıt kalitesini kontrol ederek bir paranın sahte olup olmadığını rahatça anlayabilirsiniz. Paranın pürüzlü, sert ve özellikle de üzerinde bulunan yazıların soluk olmadığından emin olarak bu kontrolü gerçekleştirebilirsiniz. Elinizdeki paranın kağıdı sert veya pürüzlü ise ya da üzerindeki rakam ve yazılar soluk ise para sahte olabilir.
2. Atatürk Görseli
Elinizdeki parayı ışığa tutuğunuzda Atatürk görselinin olup olmadığını kontrol edin. Sahte olmayan banknotlar ışığa tutulduğunda Atatürk’ün yer aldığı bir görsel görünecektir.
Banknotlarda Mustafa Kemal Atatürk’ün bulunduğu gizli bir filigran yer alır. Atatürk’ün bulunduğu bu filigran para ışığa tutulduğunda ortaya çıkar. Elinizde bulunan banknotu ışığa tutarak veya ışığın yoğun olduğu bir yüzeyde hafifçe havaya kaldırarak Atatürk filigranın görünüp görünmediğini kontrol edebilirsiniz. Bu filigran gözükmüyorsa sahte para tutuyor olabilirsiniz.
3. Emniyet Şeridi
Banknotlarda parlak emniyet şeritleri yer alır. Bu emniyet şeritlerinin yer alıp almadığını kontrol edin.
Tüm banknotlarda tıpkı Atatürk filigranına benzer bir şekilde parlak emniyet şeritleri bulunur. Elinizde tutuğunuz parayı hafifçe oynatarak bu emniyet şeritlerinin parlaklığını kontrol edebilirsiniz. Emniyet şeritleri yapay veya mat bir şekilde beliriyorsa para sahte olabilir.
4. Holografik Şerit
Sahte para anlama yollarından bir diğeri de banknotlarda bulunan holografik şeritlerin kontrol edilmesidir. Bu tür holografik şeritler belirli motiflerden oluşur. Elinizdeki parayı hafifçe oynattığınız bu motiflerin tıpkı emniyet şeritleri gibi küçük ve parlak yansımalar vermesi gerekir. Öte yandan, parayı elinizde oynattığınızda bir dikdörtgen içerisinde yer alan Türk lirası kısaltması “TL” harflerinin de elinizdeki banknotun değerini gösteren sayıya dönüşmesi gerekir. Örneğin, elinizde 10 lira tutuyorsanız dikdörtgen içinde 10 sayısını görebilmeniz gerekir.
5. Kabartma Baskısı
Paranın ön yüzünde yer alan Atatürk portresinin yanı sıra “Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası” ve banknotun değerini gösteren sayılar da dahil olmak üzere yazılarda kabartma baskı bulunur.
6. Renk Değiştiren Şerit
Paraya farklı açılardan bakıldığında orta tarafta yer alan ve renk değiştirerek altın sarısına dönüşen bir şerit yer alır. Bu şerit üzerinde “TL” ibareleri bulunur.
7. Bütünleşik Görüntü
Para ışığa tutulduğunda, sol üst kenarda bulunan şekillerle, arka yüzeydeki şekiller birleşerek banknot değerini gösterir.
8. Mikro Yazı
Paraların ön ve arka yüzlerinde bazı alanlarda banknot değerini gösteren mikro yazılar yer alır.
9. Ultraviyole ile Görünen Değerler
Gerçek bir paranın UV ışınları altında mavi ve kırmızı renkte parlama yapması gerekir. Emniyet şeridinde ultraviyole ışığı altında banknotun, 5 ve 10 TL’de mavi, 20 ve 50 TL’de kırmızı, 100 ve 200 TL’de ise sarı renkte parlama yapması gerekir.
10. Görme Engellilere Yönelik
Paranın ön yüzünde, filigranın sol üst kenarında Braille alfabesinden yararlanılarak yazılmış, parmakla dokunulduğunda fark edilebilen noktalar bulunmaktadır.
Bu yöntemleri uygulayarak sahte para nasıl anlaşılır öğrenebilirsiniz. Elinize sahte para geçerse ve sahte parayı aldığınız yer belliyse size en yakın Polis merkezine başvuruda bulunabilirsiniz. Bununla birlikte, mağazalardan aldığınız para üstlerini bulunduğunuz yerden ayrılmadan kontrol edebilirsiniz. Böylece elinize sahte para geçme riskini azaltmanız mümkün olur.