Genel Haberler ve Makaleler

Silikon Vadisi’nin 13 milyar dolarlık kar amacı gütmeyen kuruluşu sarsıntıda

Geçtiğimiz haftalarda New York Times iş yaşamının “zehirli” kültürünü ve “ne pahasına olursa olsun büyü”  anlayışını deşifre eden bir yazı yayınladı. Silikon Vadisi’nin 13.5 milyar dolarlık varlıklara sahip olan ve Ford ve Rockefeller Vakıflarını da geride bırakan Silicon Valley Toplumu Vakfı’nda (SVCF) dönen “zehirli” ilişkiler büyük yankı uyandırdı.

Son 10 yılda Facebook kurucusu Mark Zuckerberg ve Nick Woodman gibi varlıklı isimlerin yardımlarıyla SVCF, Silikon Vadisi’nin en çok tercih edilen kar amacı gütmeyen hayır kurumu olmuştu.

Fakat en üst düzey yöneticisinin taciz ve mobbing içeren davranışlarının ortaya çıkmasıyla kurum zor günler yaşıyor.

Gizli kelime “Misksıçanı”

Nisan ortasında Chronicle of Philanthropy dergisi SVCF’nin en üst düzey bağış toplayan yöneticisi Mari Ellen Loijens’in çalışanlara duygusal ve cinsel olarak taciz içeren davranışlarda bulunduğunu öğrendiklerini yazmıştı.

Dergi 19 çalışanla röportaj yapmış ve her biri Loijens’in tavırlarının “baskıcı”, mobbing ve taciz içerici olduğunu söylemişlerdi. Röportajda Loijens’in bir çalışanı öpmeye çalıştığı da yer almıştı. Yazıya göre Loijens’in sınırı aşmaları o kadar sıklaşmıştı ki çalışanlar kendi aralarında her benzer durumda “misksıçanı” kodunu kullanmaya başladılar.

Bu makalenin yayınlanmasının ertesi günü Loijens istifa etti ve bu davranışlardan kendisinin haberdar olmadığını iddia eden SVCF CEO’su Emmett Carson, suçlamaları araştırması için bir hukuk firması ile anlaştı. Çalışanlar ise Carson’ın şikayetleri inatla görmezden geldiğini söylüyor.

CEO neden daha önce harekete geçmedi?

Çünkü Loijens işi olan yardım toplama konusunda çok iyiydi.

433 bin dolar maaş ve ek kazanımları olan Loijens, vakfın varlıklarının %83’ünü oluşturan hayırseverlerden gelen fonları yönetiyordu ve hayırseverlerin vergi karlarını optimize etmede eşsiz bir bilgisi vardı.

Kaynaklarca CEO Carson’ın “ne pahasına olursa olsun büyü” mantalitesinin Loijens’in tacizlerini görmezden gelmesine neden olduğu söyleniyor. 140 SVCF çalışanından 65’inin kurumun yönetim kuruluna verilen ‘hesap verme mecburiyeti’ isteyen şikayete imza atmaları üzerine Carson da ücretli izine gönderildi ve İK müdürü Daiva Natochy de istifa etti.

Sonraki hamle önemli olacak

Bu olayların üzerine, şimdi ise kurumun imaj düzeltmek için ne yapacağı ve hayırseverlerin tavrı merakla bekleniyor.

Forbes dergisi ise SVCF’nin stratejisinin gereğinden fazla bağışçı odaklı olduğunu ve bu nedenle eğer vakfın milyarder hayırseverleri paralarını alıp gitmeye karar verirlerse SVCF’nin tepetaklak olabileceğini söylüyor.

Konupara Ekibi

Konupara Ekibi, okuyucu ihtiyaçlarını analiz ederek para yönetimi, birikim, krediler, kredi kartları, kredi notu, mevduat hesapları gibi bankacılık ürünleri ve yatırım konularında araştırmalar yapıp kapsamlı yazılar hazırlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir