Silikon Vadisi Şirketleri Lobicilik Faaliyetleri için Milyonlarca Dolar Harcama Yapıyor
Lobicilik faaliyetleri tüm dünya ülkelerinde hükümetleri yönlendirmek ve halihazırda verilen ya da alınacak kararları etkilemek için çoğu zaman finansal anlamda güçlü olan kuruluşlar veyahut bireyler tarafından yapılıyor.
Son yıllarda, ABD’de özellikle teknoloji şirketlerinin lobicilik faaliyetleri için ayırdıkları devasa bütçeler dikkat çekiyor. Birçok büyük teknoloji şirketinin merkezi Kaliforniya’daki Silikon Vadisi’nde bulunuyor ancak bu durum Silikon Vadisi şirketlerinin kendilerinden yaklaşık 4294 km uzaklıktaki Washington D.C.’de seslerini duyuramayacakları anlamına gelmiyor.
Lobicilik Bilgilendirme Yasası uyarınca yayımlanan belgelere göre, Google, Amazon ve Facebook gibi şirketler, her yıl milyonlarca dolar harcama yaparak, yasal olarak Washington’u ve milletvekillerini etkilemeye çalışıyor.
Bir detay olarak, üç ayda bir paylaşılan bu raporlarda, sadece şirketlerin lobicilik faaliyetlerine ne kadar para harcadıklarını değil, aynı zamanda bu faaliyetlerini hangi konularda yaptıkları da görülebiliyor. Bazı teknoloji şirketlerinin 2017 yılı ikinci çeyrekte lobicilik faaliyetleri için harcadıkları rakamlar şu şekilde:
İçindekiler
Google – 5.9 milyon dolar
Arama devi Google’ın 2017 senesinin ilk ve ikinci çeyreğinde, internet reklamcılığının düzenlenmesi, geniş bant altyapı dağıtımını teşvik etmek, yetenekli kişilerin göç etmesi, rüzgar enerjisi ve daha şaşırtıcı olarak insansız hava sistemleri teknolojileri gibi pek çok konuda lobicilik faaliyetleri yürüttüğü görülüyor.
Amazon – 3.2 milyon dolar
Kısa süre önce Whole Foods Market’i satın alma anlaşmasıyla gündeme gelen perakende devi Amazon’un kurumlar vergisi reformu, yenilenebilir enerji vergisi konuları, dijital ürünler ve uzaktan satışlarla ilgili vergilerin toplanması da dahil olmak üzere vergilerle ilgili konularda yürüttüğü lobicilik faaliyetleri dikkat çekiyor.
Facebook – 2.4 milyon dolar
WhatsApp, Instragram gibi ek servisleriyle adeta hayatımızın içinde olan ve bizi adım adım izleyen Facebook’un da gizlilik ve veri güvenliği sorunları, elektronik haberleşme gizliliği, devletin elektronik iletişim işlem kayıtlarına erişmesi gibi önemli alanlarda lobi faaliyetleri yürüttüğü görülüyor. Bunlara ek olarak, Facebook’un rüzgar gücü ve jeotermal enerji gibi ilginç alanlarda da lobicilik yapması bir hayli dikkat çekici.
Apple – 2.2 milyon dolar
Raporlara göre Apple, genel patent reformu, telif hakkı, müzik lisanslarıyla ilgili sorunlar üzerine lobicilik faaliyetleri yürüyor. Bunlara ek olarak yine dikkat çekici bir şeyler var: şirketin öğrenci mahremiyetiyle ilgili konular üzerinde de çalışmalar yaptığı gözüküyor.
Yayımlanan belgelerde, birçok şirketin gerçekten ilginç alanlarda lobicilik çalışmaları gerçekleştirdiğini görebiliyoruz; mesela elektrikli otomobil işi yaptığını bildiğimiz Tesla’nın tıbbi uygulamaların düzenlenmesi ve sağlıkla ilgili konular üzerinde lobicilik faaliyetlerinde bulunuyor olması gibi. Bu arada şirketlerle ilgili bu bilgilere ulaşmak için şu bağlantıyı kullanabilirsiniz.