Snap’in bir geleceği olacak mı?
Snapchat uygulamasının sahibi olan Snap, Mart 2017’de hisse başına 17 dolardan halka arz edildi. Tamı tamına 90 işlem günün ardından (hafta sonları ve tatil günleri de dahil edildiğinde 130 gün) şirketin hisseleri halka arz fiyatının altına düştü.
Bu durum daha önce pek çok teknoloji şirketinin başına geldi. Örneğin Facebook, Twitter, GoPro gibi teknoloji şirketlerine ait hisseler de halka arzlarından bir süre sonra halka arz fiyatının altına geriledi.
Yani hisseleri halka arz fiyatlarının altında kalan teknoloji şirketleri söz konusu olduğunda Snap ilk ve tek değil.
Fakat diğer teknoloji şirketlerinin aksine Snap için işler daha erken sarpa sardı ve şu anda şirket için işler biraz daha karışık ve zor.
En son yayınlanan verilere göre Snapchat oldukça sadık bir kitleye sahip. Öyle ki şirketin mevcut kullanıcı kitlesi uygulamada ortalama 33 dakika zaman harcıyor. Bu, her ne kadar şirket için güçlü bir avantaj sağlasa da, asıl kilit nokta olan yeni kullanıcı kazanımı konusunda zayıf yanını gölgelemiyor.
Snap potansiyel kullanıcılarını hızla Facebook’a (Instagram) kaptırmaya devam ediyor gibi gözüküyor. Şirket yeni özellikler sunma becerilerine yönelik zaman zaman övgüler alıyor ancak Facebook’un anında kopyaladığı “yeni” özellikler Snap için işleri pek de kolaylaştırmıyor.
Bununla birlikte, Snap’in halihazırdaki durumundan yararlanamama gibi bir problemi de var. Şirket, bir türlü yatırımcıların beklediği düzeyde kazanç sağlayamıyor. Zira uygulama üzerinde şimdiye kadar ki reklam satışları pek de beklendiği gibi gitmedi.
Daha önce küçük işletmelerin kolaylıkla reklam vermesini sağlayacak bir reklam platformunu devreye alan şirket, başarısız olan bu stratejisini değiştirerek açık artırmaya dayalı bir reklam platformuna geçmeye karar verdi.
Yeni platform reklamverenlerin Snapchat reklamlarını daha kolay hedeflemelerle, daha hızlı satın almalarını sağlıyor(-muş). En azından söylenen bu.
Devreye alınacak yeni reklam platformu Snap’in yeni müşteriler çekmesine ve daha fazla reklam satmasına belki yardımcı olabilir.
Bazıları ‘Genç Snap’in yavaş büyüdüğünü fakat güçlü temeller üzerinde olgunlaştığını düşünüyor. Bu mevzu üzerine bahse girenler eğer gerçekten haklılarsa sahip olacakları muhtemel zenginliğin ortasında şüpheciliğin her zaman doğru olmadığını bir kez daha kanıtlamış olacaklar.
Nitekim 38 dolardan halka arz edildikten iki gün sonra halka arz fiyatının altına düşen ve ardından büyük bir sıçrama kaydeden Facebook’un hisseleri şu anda 164 dolardan işlem görüyor.
Sonuç olarak Snap’in rekabet avantajı sağlayabilecek yeniliklere, kullanıcı büyümesine ve çok daha fazla para kazanmaya ihtiyacı var. Şirketin geleceğini tayin edecek kilit unsurlar da bunlar.