Snap’in değeri gelirinin 84 katı seviyesinde
Sosyal medya uygulaması Snapchat’in sahibi olduğu Snap Inc. (SNAP) geçtiğimiz günlerde halka arz edildi. 24 milyar dolar piyasa değeriyle beklendiği gibi hisse başına 17 dolardan işleme açılan şirketin birkaç saat içinde piyasa değeri 31 milyar dolara yükseldi ve hisseleri 25,75 dolara çıktı.
Snap’in hisseleri şu anda 27 dolar seviyesinde. Kullanıcıların birbirleriyle karşılıklı yazılı metin, fotoğraf, ses veya video paylaşımı yapmasını sağlayan uygulama, halk arz edildiği ilk birkaç saat içinde piyasa değeri 11 milyar dolar olan Twitter’ı da geride bıraktı.
Halka arzı edilmesinin ardından ilk 1 saat içinde 100 milyon hissesi el değiştiren Snap New York borsasında en çok tercih edilen şirketler arasında da yer aldı.
“Rüyalar dosyası”
New York merkezli bir araştırma enstitüsü olan MoffettNathanson‘ın kıdemli analistlerinden Michael Nathanson, Snap’i ‘Rüyalar dosyası’ şeklinde nitelendiriyor. Nathanson, 2020 senesine gelindiğinde şirketin 22 milyar dolarlık gelire ulaşacağını tahmin ettiklerini de belirtiyor.
Şirketin halka arzı sonrasında konuşan Nathanson, Snap’in başarılarla dolu olsa da bu alanın hala en büyük iki şirketinin Facebook ve Alibaba olduğunu söylüyor. Şirketin gelecek yıllarda yüksek büyüme ve gelir rakamlarına ulaşacağını tahmin eden Kıdemli Analist Nathanson’a göre Snap yatırımcıların gözde şirketleri arasında uzun bir süre daha kalmaya devam edecek.
Snap’in değeri gelirinin 84 katı seviyesinde
Snap 2015 yılında 372,9 milyon dolar zarar ederken, geçen yıl bu rakam 514,6 milyon dolara kadar çıkmıştı. Uzmanlar, Snap’in artan zararına işaret ederek, halka arzın şirketin finansman kaynaklarını artıracağını öngörüyordu. Geçen yıl kullanıcı sayısını yüzde 48 artırsa da 514,6 milyon dolar zarar eden şirket için halka arz da kaçınılmaz görünüyordu.
Lakin şirketin şu anki değeri gelirinin 84 katı seviyesinde. Gelir-değer karşılaştırmasına baktığımızda bu oran Google’ın çatı şirketi Alphabet’te 14, Netflix’te 7, Facebook’ta 6, Amazon’da ise 3 kat. Bazı analistler bu durumu, şirketin olgun bir pozisyona oturduğu ve hatta hisselerinin de bu sebeple yükseldiği şeklinde değerlendirirken, bazı analistler aksi görüşleri paylaşıyor.
New York merkezli Pivotal Research Group’un analistlerinden Brian Wieser, Snap’in umut vadeden bir şirket olduğunu fakat şirketin önünde hala agresif rekabet ve çok fazla büyümeyen temel kullanıcı tabanı gibi çeşitli engellerin olduğunu belirtiyor.
Yatırım şirketi Nomura Instinet’den Anthony DiClemente de daha sert bir görüşle Snap’in hisselerinin batacağını düşünüyor. DiClemente, Wieser gibi agresif rekabete ve Snap’in günlük aktif kullanıcı sayısındaki zaten var olan yavaşlayan büyümeye, Facebook gibi daha büyük rakiplerden gelen sert ataklara ve Instagram, WhatsApp da dahil olmak üzere çeşitli olumsuz faktörlere işaret ediyor.