Genel Haberler ve Makaleler

SpaceX, dünyanın en değerli özel şirketlerinden biri oldu

Elon Musk taraftarları, Musk’ın dokunduğu her şeyin adeta bir altına dönüştüğüne inanıyor. Haksız da sayılmazlar.

Teknoloji girişimcisi Musk’ın, Mars’ı kolonileştirmek isteyen girişimi SpaceX, tahminlere göre 21 milyar dolar değere ulaştı ve bu onu dünyadaki en değerli özel şirketlerden biri yapıyor.

SpaceX’in değeri, milyonlarca dolarlık yeni finansman desteğinin ardından yaklaşık iki katına çıktı. Özel şirketlerle ilgili finansal veri sağlayan bir web sitesi olan Equidate, SpaceX’in yeni fon artırımından 350 milyon dolar aldığını ve değerinin 21.2 milyar dolara yükseldiğini doğruladı.

The New York Times‘a göre, SpaceX son büyük finansmanını 2015 senesinde aldı. Daha sonra, Fidelity ve Google şirkete 1 milyar dolar fonladı ve roket üreticisinin değeri yaklaşık 11 milyar dolara çıktı.

Gazete, araştırma şirketi CB Insights‘ın verilerine dayanarak, o zamandan bu yana SpaceX’in değerinin neredeyse iki katına çıkmasının, değeri 20 milyar doları aşan dünyadaki yedi girişim sermayesi şirketinden biri olduğu anlamına geldiğini de ekledi.

Bu altı şirketten dördünün ABD’de olduğu belirtiliyor; listede, 70 milyar dolar değerindeki ulaşım şirketi Uber, konaklama hizmeti AirBnb, paylaşımlı ofis kiralama hizmeti veren We Work ve veri madenciliği şirketi Palantir yer alıyor.

20 milyar doların üzerinde değeri olan diğer iki özel şirketin her ikisi de Çin’de bulunuyor. Bunlar Didi Chuxing ve Xiaomi.

SpaceX, 2002 yılında Musk tarafından ilk kez dünyaya tanıtıldığı andan itibaren birkaç kez başarısızlık yaşadı. Şirket ilk başta bir hayli iddialı olan sözlerini yerine getirmek için büyük çaba sarf etti ama daha sonra geçen eylül ayında Falcon 9 roketlerinden biri yakıt ikmali sırasında fırlatma rampasında patladı. Şirketin bu başarısızlığının ardından uzay uçuşlarına 4 ay ara vermesi gerekti.

O zamandan bu yana SpaceX, Uluslararası Uzay İstasyonuna (UUİ) düşük ve sürdürülebilir maliyetlerle hizmet vererek, itibarını yeniden kurtarmayı başardı. Öte yandan şirket, roket parçalarını yeniden kullanmanın yollarını da geliştirdi ve CNN Money’e göre fırlatmaları rakiplerinden çok daha ucuz hale getirdi ve şimdiye kadar bu yıl 10 başarılı kalkış gerçekleştirdi.

Burak Eroğlu

Burak, ekonomi başta olmak üzere küresel yatırım trendlerine yönelik yoğun araştırmalar yapıyor. Bütünleştirerek yazılara döktüğü araştırmalarını hem profesyonel hem de amatör yatırımcılar için karmaşıklıktan uzak bir tonda anlatıyor. Konupara için yazdığı 300’den fazla makalesi bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir