Genel Haberler ve Makaleler

Çinli tüketicilerin çay alışkanlığı Starbucks’ı Çin’deki genişleme hedefinden alıkoymuyor

Kabul etmek gerekir ki kahve kültürünün en yaygın olduğu toprakların büyük kısmı Kuzey Amerika’da yer alıyor ve kahve kültürü, kahveye istekli tüketicilerle yine aynı topraklar üzerinde şekilleniyor.

Kuzey Amerika’daki gibi olmasa da dünyanın diğer bölgelerinde de kahveye olan tüketici talebi artıyor, ama en büyük potansiyel pazarlardan biri olan Çin, mevzubahis kahve olduğunda talepte yavaş adımlarla ilerliyor. Çin topraklarında tüketicilerin büyük çoğunluğu kahveden ziyade hâlâ çayı tercih ediyor ancak, Çinlilerin kahveye karşı çay tercihi, 2021 yılına kadar ülkede 5.000 yeni mağaza açmayı planlayan kahve devi Starbucks‘ı pek de korkutuyor gibi gözükmüyor.

Starbucks

Pek çok dev şirket gibi Çin’e yönelik uzun vadeli yatırım planları yapan Starbucks şimdiye kadar Çin’deki yoğun nüfuslu önemli bazı şehirlere odaklanmış ve başarılı olmuştu.

Starbucks’ın paylaştığı bilgilere göre Çin’de sadakat programına kayıtlı 8 milyon üyesi bulunuyor. Bunu ABD’deki sadakat programı üyesi 13.3 milyon müşteriyle kıyasladığımızda şirketin Çin’deki mevcut gücü ve potansiyeli ortaya çıkıyor. Üstelik bu veriler, sadakat programı üyesi Çinli müşterilerin Starbucks kültürünü iyiden iyiye benimsediğini gösterirken, şirketin Çin pazarına yönelik ısrarının haklılığını da destekliyor.

Diğer yandan, henüz Türkiye’de göremediğimiz şişelenmiş içecekler için de şirket Çin’de yerel bir ortaklık kurmaya hazırlanıyor. Bu ortaklık sayesinde Starbucks hem şişelenmiş kahve ve çaylarını talep ettiği ölçüde dağıtabilecek hem de stratejik olarak 2021 senesine kadar 5.000 yeni mağaza açarak büyümeyi hedeflediği Çin pazarında marka bilinirliğini artışmış olacak.

Çin (Çin Halk Cumhuriyeti)

Şu anda şirketin Çin’deki mağazalarının dörtte biri yaklaşık 24 milyon nüfuslu Şanghay’da bulunuyor. Şanghay’ı mağaza sayısı bazında sırasıyla Pekin ve Shenzhen izliyor.

Çin’in büyük, cazip ve inanılmaz bir pazar olduğu kadar tüketici alışkanlıklarının da çok farklı olduğunu biliyoruz. Çinlilerin kahve tüketimine yönelik alışkanlıkları biraz yavaş değişiyor ama Starbucks için tek yol, onlara sadece kahve satmaktan geçmiyor. Örneğin fast food zinciri KFC bir kaç kötü denemenin ardından Çin’deki menülerine pirinç ve noodle gibi yerel lezzetleri eklemiş ve başarılı olmuştu.

Burak Eroğlu

Burak, ekonomi başta olmak üzere küresel yatırım trendlerine yönelik yoğun araştırmalar yapıyor. Bütünleştirerek yazılara döktüğü araştırmalarını hem profesyonel hem de amatör yatırımcılar için karmaşıklıktan uzak bir tonda anlatıyor. Konupara için yazdığı 300’den fazla makalesi bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir