Stephen King büyük şöhretini reddedilmesine borçlu
Amerikalı ünlü roman ve hikaye yazarı Stephen King‘i her birimiz defalarca çok satanlar listesine girmeyi başaran kitaplarından tanıyoruz. Pek çoğumuzda kitaplarından uyarlanan filmleri izleyebilecek şansa da eminim sahip olmuştur.
İlk romanı Göz (Carrie), ünlü serisi Kara Kule (The Dark Tower); kitaplarından uyarlanan ve senaryolaştırılan Yeşil Yol (The Green Mile), Esaretin Bedeli (Rita Hayworth and Shawshank Redemption) ve O (It) gibi birçok hikaye onun kuvvetli hayal gücünün ürünü oldu. Zihninde yaşattığı her hikayeyi de kuşkusuz ki biz okuyucularına geçirebilmeyi başardı.
Stephen King, şu anda dünyanın en çok para kazanan kitap yazarları arasında yer alıyor. Forbes araştırmasına göre King, sadece geçen yıl 19 milyon dolar gelir elde etmiş. Elbette kazançlarına sadece kitap satışları değil, senaryolaştırılan filmlerin teliflerinden veya onun hayal ürünü olup da pazarlamasının yapılabildiği her şeyden elde ettiği gelirler de dahil. King, düşlediklerini, hayalini ve zihninde yaşattıklarını kağıda dökme ve okuyucularına geçirme konusunda her zaman başarılı, bu başarının karşılığını bir yazar olarak gerek sevenleri gerekse de maddi açıdan fazlasıyla aldı. King, kariyeri boyunca 433 milyon dolar servet elde etti.
433 milyon dolarlık serveti dünyada çok az sayıda insan düşüncelerini ya da hayal gücünü bir kağıt parçasına dökerek kazanmaya nail olabiliyor.
Stephen King hakkında sanıyorum şu çıkarımları hepimiz yapabiliriz: onun hayal gücü kuvvetli, düşüncelerini kağıda dökme konusunda başarılı, çok seveni var, onlarca roman yazdı, romanları filmlere uyarlandı ve onun başarısı hakkında daha birçok şey… Bu çıkarımların her biri doğru fakat bunların hiçbiri King için bizim sıraladığımız kadar kolay elde edilmedi.
Stephen King, büyük şöhretini ilk kitabının tam 30 kez reddedilmesine borçlu
King önce dibe vuran daha sonra yükselen zengin ve yetenekli ünlülerden. O, seneler öncesinde İngilizce öğretmenliği yaptığı sıralarda ilk romanı Göz için o zamanın parasıyla 2.500 dolarlık avansı kabul etmiş ve kitabı bitirebilmek adına yayıneviyle anlaşmıştır. Fakat Göz için gönderdiği tüm taslaklar yayınevi tarafından 30’a yakın kez reddedilmiştir. 30 başarısız denemeden sonra birçok insan gibi King’de kitap yazmaktan tam vazgeçeceği sırada eşinin de desteğini alarak tekrar yazmaya başlamış.
King’in gönderdiği son taslak onun hayatını baştan aşağı değiştirmeye yetti.
Taslak 1974 yılında nihayet kabul edilerek yayımlandı. Romanı kısa sürede yayındaki onlarca kitabın arasından sıyrılarak çok satanlar listesine girdi ve dünya çapında 350 milyondan fazla kopya sattı. Aynı zamanda romanı iki defa filme uyarlandı. Stephen King, dünyaca tanınan ve çok okunan bir yazar olmayı böylece başardı.
Hikayenin devamını biliyorsunuz, sonrasında ardı arkası kesilmeyen yeni hikayeler; romanlar, film uyarlamaları ve başarılı bir yazar olarak herkesin sevdiği ‘Stephen King’ adı. Onu bugün hepimiz tanıyoruz.
Stephen King’in reddedilmesiyle başlayan kariyerinden ne öğrendik?
Reddedilmek her zaman bize en olumsuz duyguları hissettirse de yapabileceklerimizi, maksimum düzeyde yapmamıza imkân sağlayabilir. King, tam 30 kez taslak gönderdi ve reddedildi. Son taslakta tüm yaratıcılığını ve yeteneğini ortaya çıkardı ve günümüzün en başarılı yazarlarından biri oldu. Muhtemelen başarısız olduğu taslaklardan birini yayınevi basmayı kabul etseydi, okuyucu da bunu başarısız bulacak ve King’in kariyeri ya hiç başlamayacak ya da çok daha geç başlayacaktı.
Reddedilmenin hayatımızı tamamlayan bir parça olduğunu ve bazen de King’in hikayesinde olduğu gibi işe yarayabileceğini unutmamamız gerekiyor. Üstelik karşımızda defalarca kez reddedildikten sonra büyük bir servet elde eden yazar örneği de varken.
İlgilenebileceğiniz Mark Zuckerberg’in kazandığı paradan ne öğrendik adlı ekonomist.co yayınını da okumanızı tavsiye ediyorum.