Sürücüsüz tırlar piyasaya çıktı ama hala sürücülere ihtiyaç var
Uber’in bu sene bünyesine kattığı Otto isimli sürücüsüz tır ve kamyon sistemleri girişimi denemelere başladı. Firmanın blogunda yer verdiği bilgiye göre, tırları, otomatik sürüş sistemiyle Colorado’da 120 mil yol almayı başarmış. Bu esnada aracın şoförü, arkadaki şoför yatağından sadece sistemi izlemekle yetinmiş.
Fakat, sonunda kaçınılmaz olsa da sistem, şimdilik sürücüleri işsiz bırakacak düzeyde değil. Bunun ana nedeni oto sürüş sisteminin en azından şimdilik geçerliliğinin otoyollarla sınırlı olmasından kaynaklanıyor. Tırlar şehir içi yollara ulaştığında trafik daha karışık hale geldiği için kontrolü sürücüye bırakıyor. Yani bir tırda Otto’nun sistemi olsa dahi araçta bir sürücüye ihtiyaç duyuluyor.
Gene de belli bir miktarda otomatik sürüş sağlanması da oldukça faydalı.
Tırda sürücü olacaksa sistemin ne faydası var diye düşünülebilir fakat bu teknoloji sayesinde sürücülerin çalışma saatleri devlet düzenlemelerini aşmayacak şekilde artırılabilir. Genel olarak sürücülerin günde 11 veya haftada 60 saatten fazla sürüş yapmaları yasak. Bir hafta 168 saat olduğundan bir tır sürücüsü aracını bu sürenin sadece üçte birinde kullanabiliyor. Uzun yolculuklarda sürücüler genellikle aracı bir yere çekip aracın yatağında uyuyor.
Otto’nun teknolojisi ile uzun bir yolculuk için otoyola çıkıp arkaya geçmek mümkün oluyor. Sürücülerin çalışma saatlerinin yasalarla kısıtlandığı ülkelerde eğer devletler bu zaman dilimlerini çalışılmayan zaman olarak kabul ederse, sürücülerin çalışma saatleri sistem sayesinde artabilecek. Bu teknoloji sürücüler için ne kadar faydalı olacak elbette bunu zaman gösterecek.
Otto, sahip olduğu teknolojiyi mevcut tır ve kamyonlara eklenebilen bir sistem olarak satmayı planlıyor. Pek çok tır ve kamyon, sürücülere ait olduğu için satın alınacak sistem, sürücülerin çalışma saatlerini ve kazançlarını artırabilir, tabi sistemden dolayı uzun vadede nakliye ücretleri düşmez ve sistem şehir içinde de çalışır hale gelmezse.