Tapu İşlemleri için İstenen 7 Gerekli Belge
Ev alımına gitmeden önce Tapu‘da sizden bazı belgeler istenecektir. Tapu için gerekli belgeleri önceden hazırlamanız durumda, işlemlerinizi kolay bir şekilde bitirebilirsiniz.
Aşağıda listelediğimiz belgeleri ve sizden istenecek olanları mutlaka yapmanız gerekmektedir. Bu belgeleri hazırlayın. Hem alıcı hem de satıcı için zaman kazanın.
Kısaca
1. Randevu Alın
Bildiğiniz gibi ya da duymuş olabileceğiniz gibi artık Tapu işlemleri randevu yoluyla yapılmaktadır. Tapu işlemleriniz için yapacağınız ilk şey randevu almaktır. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü‘nün web sitesinden online randevu sistemini kullanabileceğiniz gibi, Tapu müdürlerine giderek ya da telefon yoluyla da randevu alabilirsiniz.
İnternet üzerinden randevu alabilmek için parantez içindeki bağlantıyı (tapu randevu: https://randevu.tkgm.gov.tr/) kullanabilirsiniz. Bu bağlantıda sizden kimlik bilgileriniz, iletişim bilgileriniz, müdürlük seçimi(il/ilçe), işlem seçimi (alım-satım gibi), randevu tarihi adımları karşılayacak adımları tamamladığınızda son olarak randevu onaylaması yapmayı da unutmayın.
İletişim bilgilerinizin, özellikle cep telefonu numaranızın doğruluğundan emin olun, çünkü Tapu sizinle iletişime telefon numaranız üzerinden geçebilecek.
2. Belediye Rayiç Bedeli Belgesini Alın
En başında şunu söyleyelim, belediyeden alacağınız rayiç bedel belgesi için alıcı ve satıcının beraber gitmesine gerek yoktur. Yalnızca satışa konu olan gayrimenkul tapusunun fotokopisiyle belediyeye başvuruda bulunmak yeterlidir.
Belediye rayiç bedelini gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeden alabilirsiniz. Ayrıca bu belge, tapu işlemleri sırasında mutlaka yanınızda olmalıdır, unutmayın.
3. Nüfus Cüzdanı ve Fotoğraflar
Satıcıdan 1, alıcıdan 2 adet fotoğraf istenmektedir. Yanınızda birer tane fazladan fotoğraf bulundurabilirsiniz. Bunun dışında alıcı ve satıcının birer adet kimlik fotokopisinin olması gerekmektedir. Önemli bir nokta daha var, alım-satım işlemi tamamlanmadan önce tapu memuru alıcı ve satıcının kimliklerini görmek isteyecektir. Yani nüfus cüzdanı fotokopilerinizin yanında nüfus cüzdanınızın aslını da mutlaka yanınızda götürmeniz gerekmektedir.
Bu madde son bir not: kimliklerin üzerinde T.C. kimlik numarası yazmalıdır.
4. Vergi Borcu Yoktur Yazısı
Alım-satım dan 1 gün önce alıcı ve satıcı arasında son pazarlık yapılmalı ve vergi borcu varsa göz önünde bulundurulmalıdır. Var olan borçlar ödenmelidir. Vergi borcu yoktur yazısını gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeden alabilirsiniz.
5. Tapu Aslı veya Fotokopisi
Tapu işlemleri sırasında tapunun aslı yoksa fotokopisi mutlaka yanınızda bulunmalıdır. Her ikisi de yoksa, satıcının kimlik bilgileri ve gayrimenkulün adresiyle bu bilgilere ulaşım sağlanabileceğini de hatırlatmak isteriz.
6. Vekaletname
Daha önce, alım satım işlerim için, alıcı ve satıcının tapuya birlikte gitmesi gerektiğini söylemiştik. Alıcı ya da satıcı tapuya gidemiyorsa mutlaka vekalet verilmelidir. Ancak bu şekilde işlemleri diğer kişiler tarafından yapılabilecektir. Vekalet işlemlerinizi 1 gün önceden noterler aracılığıyla sağlamanız gerekmektedir.
7. DASK Zorunlu Deprem Sigortası
Adından da anlaşılacağı üzere bu zorunlu deprem sigortası mutlaka yapılmalıdır. Alıcı, alacağı gayrimenkulün deprem sigortasını yapmalıdır. Deprem sigortası yapılmadığı takdirde Tapu’da işlemleriniz yapılmayacaktır. Senelik olarak yapılan deprem sigortası, istenirse sonraki senelerde yenilenebilir. DASK sigorta bedelini doğal afetler sigorta kurumunun resmi web sitesi üzerinden hesaplayabilirsiniz.
Aklınızda Yatırım Fikri Varsa Harekete Geçin!
Küresel yatırım piyasasındaki milyonlarca yatırımcıya katılın. Altından, hisse senetleri ve dövize kadar 50'den fazla ürüne erişin. 100.000 TL sanal para ile neler yapabileceğinizi görün.ÜCRETSİZ HESAP OLUŞTURUN »