Teknoloji ortadan kaldırdığı iş olanaklarına kıyasla daha fazla iş imkanı yarattı
Çoğu zaman teknolojinin geçmişteki iş olanaklarını yok ettiğini ve gelişimiyle bugünde iş olanaklarını geçmişe kıyasla tahrip etmeye devam ettiğini düşünürüz. Geçmişte insanlara iş alanında daha fazla ihtiyaç duyulurken günümüzde insanların yapabileceği işleri makineler, bilgisayarlar veya teknolojinin sağladığı diğer olanaklar devralıyor.
Şimdilik tamamen insana olan ihtiyaç azalmasa da teknolojinin belirli iş alanlarında istihdamı azaltığını gözlemleyebiliyoruz. Teknoloji belirli alanlarda insanlara duyulan ihtiyacı azaltsa da yapılan bir araştırmaya göre teknolojik gelişimler insanlara farklı alanlarda yeni iş fırsatları yarattı. Üstelik yok ettiğinden daha da fazlasını…
Deloitte ekonomistlerinden Ian Stewart, Debapratim De ve Alex Cole tarafından son 140 yılı kapsayan istihdam verileri incelendi. Yapılan incelemede İngiltere ve Galler’de 1871 yılında yapılan nüfus sayımı verileri baz alınarak teknolojik gelişmelerin iş istihdamını nasıl etkilediği değerlendirildi.
İnceleme çok ilginç bulguları ortaya koydu. Rapora göre teknolojinin gelişimiyle makinelerin insanların yerini alması durumu her açıdan büyümeyi hızlandırdı ve böylece zamanla istihdam rakamlarında da artış oldu.
Raporda teknolojik gelişimlerin son 144 yılda tamamen yok ettiği iş imkanlarına nazaran; büyümenin hızlanmasıyla daha fazla iş imkanı yarattığı en dikkat çeken bulgular arasında yer alıyor. Bunun için 1871 yılından bu yana İngiltere’de iki katına çıkan istihdam oranı örnek olarak gösteriliyor.
Raporda teknolojinin insanları sıkıcı, tehlikeli ve sürekli tekrar eden işlerden kurtardığı belirtilirken, teknolojinin gelişmesiyle gelen değişimin yaşandığı ilk sektörün tarım sektörü olduğu ve 1871’de tarım sektörünün Galler ve İngiltere’de işgücünün %6,6’sını oluştururken bu oranın günümüzde %95’lik azalmayla %0,2’ye gerilediği belirtiliyor.
İncelemeye göre teknoloji en çok ilaç, muhasebe ve profesyonel hizmetler gibi bilgiye ihtiyaç duyulan sektörlerdeki istihdamı artırdı. Teknolojik gelişmeyle temel ihtiyaçların fiyatlarının düşmesinin net gelirleri artırdığı, yeni iş fırsatlarını ortaya çıkararak talep yarattığı da 1871 yılında her 1.793 İngiliz ve Galler bölgesi vatandaşına yalnızca bir tane kuaför düşerken, günümüzde 287 vatandaşa bir kuaför düşmesi örneği ile açıklanıyor.
Ayrıca raporda teknolojide yaşanan değişim ve yeniliklerin politika zorluklarını beraberinde getirdiği, teknolojinin kullanılma hızının artması durumunda, toplumların kendilerini daha yüksek seviyelerde bir teknolojik işsizliğe hazırlaması gerekmekte olduğu da ifade ediliyor.