Trump ve Güney Carolina’nın öncülük ettiği vergi suçlaması Amazon’u zor durumda bırakabilir
ABD Başkanı Donald Trump, çarşamba günü yaptığı açıklamada, en gözde hedeflerinden biri olan ABD merkezli perakende devi Amazon.com’u ülke genelinde vergi ödeyen perakendecilere zarar vermekle suçladı.
Trump’ın Amazon’u hedef alması kuşkusuz ki Amazon CEO’su Jeff Bezos’a ait olan Washington Post antipatisinden kaynaklanıyor. Ancak, bir devlet başkanının, özel bir şirketi Twitter’da eleştirmesi tuhaflığı da olayı çok daha farklı ve derin bir boyuta taşıyor.
Amazon is doing great damage to tax paying retailers. Towns, cities and states throughout the U.S. are being hurt – many jobs being lost!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 16 Ağustos 2017
(Amazon vergi ödeyen perakendecilere büyük zarar veriyor. ABD’deki kasabalar, şehirler ve eyaletler zarar görüyor, birçok insan işinden oluyor.)
Trump, art arda Amazon’un satışlardan para kazanmasına rağmen vergileri ödemediğini ima ederken, Haziran ayında Güney Carolina eyaleti de şirketin, aracı olduğu üçüncü taraf satıcılarının yaptığı satışlar üzerinden vergi toplamadığını belirtti. Eyalet, 2016 yılının ilk çeyreğinde Amazon’un vergiler, cezalar ve faiz konularında kendilerine 12.5 milyon dolar borcu olduğunu iddia etti.
Bahsi geçen üçüncü taraf satışlar, Amazon’un doğrudan satıcı olmadığı ancak diğer işletmelerle tüketiciler arasında bir köprü oluşturarak ve genellikle ödeme sürecine aracılık etmesiyle gerçekleşiyor.
Amazon, bu satışlara yönelik vergilerin satıcı işletmeler tarafından ödenmesini gerektiğini savunuyor. Güney Carolina eyaletinden bir sözcü de vergileri toplama sorumluluğunun Amazon’da olduğunu belirtiyor. Eleştirilerine baktığımızda Trump’ın da eyaletle aynı fikirde olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Yatırımcılar için bu ne anlama geliyor?
Amazon gibi dev bir şirket için 12.5 milyon dolar ilk etapta göze küçük bir meblağ gibi gelebilir. Fakat bu yalnızca tek bir eyaletin iddia ettiği vergi borcunun ve bundan kaynaklı cezaların toplamını oluşturuyor. Anlaşmazlığın devamı sonrasında Amazon aleyhine alınacak bir karar, emsal teşkil edebilir ve diğer eyaletlerin de sıraya dizilmesinin önünü açabilir.
Durumun ciddiyetinin daha iyi anlaşılması için Amazon’un 2016’da 136 milyar dolar gelir elde ettiğini de not düşmek gerekiyor.
Amazon vergileri toplamak zorunda kalırsa, mali açıdan büyük bir zarara uğrayacağı kesin. Ayrıca böyle bir değişiklik potansiyel olarak fiyatların platform üzerinde yükselmesine de neden olabilir ki bu da uzun vadede şirket satışlarını olumsuz etkileyebilir.
*
Hatırlatmak gerekirse Amazon CEO’su Bezos’a ait olan Washington Post gazetesi 20 kişinin ölümüne yol açan Charlottesville olayları için Trump’a sert göndermeler yapmıştı. Gazete, başkanlık seçimleri boyunca da Trump karşıtlığıyla dikkat çekmişti.
*
Bu arada bazı tüketiciler change.org‘da imza kampanyası başlattı ve Amazon’u, satışta olan tüm Donald Trump ürünlerini satıştan kaldırmaya davet etti. Trump’ın yazdığı kitaplar başta olmak üzere ‘Donald Trump’ markalı çeşitli lisanslı ürünler Amazon’da satılıyor.