Genel Haberler ve Makaleler

Üniversiteyi yarıda bırakıp milyoner olan 15 başarılı isim

Üniversite eğitimi almaya rağbet her geçen gün artsa da üniversite okumak başarıya giden tek yol değil.

Teknoloji ikonu Bill Gates ve medya imparatoru Oprah Winfrey’e ek olarak üniversiteyi yarıda bırakıp büyük başarılar elden 15 ismi bu yazıda bulabilirsiniz, zira üniversiteyi yarıda bırakıp iş dünyasında büyük başarılar elde eden pek çok farklı isim var.

Bill Gates, Microsoft’a odaklanmak için Harvard’tan ayrıldı

Harvard Üniversitesi’ne girdiğinde Gates, en az beş yıldır bilgisayar programcılığı ile uğraşıyordu. 13 yaşındayken tic-tac-toe oyununun bilgisayarlaştırılmış versiyonunu hazırlamıştı.

Gates Microsoft’a tam zamanlı olarak odaklanmak için 1975’te Harvard’dan ayrıldı. Bu karar, şimdi dünyanın en zengin adamı olduğu tahmin edilen Gates için bir ömür boyu başarı sağladı.

Microsoft kurucu ortağı Paul Allen, Washington State Üniversitesi’ni Gates ile güç birliği yapmak için bıraktı

Lisede birlikte dersler alırken Allen ve Gates birlikte bir iş projesine imza atıp Seattle bölgesinde trafik akışını izlemek için kullanılan bir araç olan Traf-O-Data’ı kurdular. Lise bittikten sonra, Gates Harvard’a gittiğinde yolları ayrıldı ve Forbes’un haberine göre Allen, Washington Eyalet Üniversitesi’ne gitti.

İkili daha sonra kendi okullarından ayrılıp tekrar bir araya gelerek Microsoft’u kurdu.

Oprah Winfrey, medya alanında kariyer yapmak için Tennessee State Üniversitesi’nden ayrıldı

Winfrey, East Nashville Lisesi’nde iken medyaya ilgi ve aşk duymaya başladı. Konuşma ekibindeydi ve yerel bir radyo istasyonunda çalışıyordu. Bu tutkuyu üniversiteye de taşıdı.

Tennessee Eyalet Üniversitesi’nde ikinci sınıf öğrencisi olan Winfrey, yerel bir televizyon istasyonundan bir iş teklifi aldı ve medya kariyerine başlama amacıyla okuldan ayrıldı.

Winfrey, bu kararının karşılığını fazlasıyla aldı.

Michael Dell, Texas Üniversitesi yurdunda Dell’i kurdu ve okulu bıraktı

Dell, Texas Üniversitesi’nde tıp okuyordu ancak bilgisayarlara olan sevgisi çok daha baskındı. Birinci sınıf öğrencisiyken eski bilgisayarları satın alıp yükselterek kâr amacıyla satarak para kazanıyordu.

Forbes’a göre Dell, ayda 80.000 dolarlık satış yapıyordu ve bilgisayar işini büyütmek için 19 yaşında üniversiteyi terk etmeye karar verdi.

Whole Foods kurucusu John Mackey çok kez okulu bıraktı

Mackey üniversiteye pek bağlı değildi ve 70’li yılların ortalarında Texas’taki birkaç farklı üniversitesinden ayrıldı. CBS’e, “Altı yıl boyunca üniversiteyi tekrar tekrar bırakıp başladım” diye açıklama yapan Mackey, 25 yaşındayken Teksas Üniversitesi’nde din ve felsefe okuyordu. Burada bir vegan kulübüne katıldı, okuldan son kez ayrıldı ve ilk marketini açmak için kredi aldı.

Birkaç on yıl sonra Whole Foods, yıllık satışları 14 milyar doların üzerinde olan uluslararası bir zincir haline geldi.

Steve Jobs bir dönem sonra Reed College’dan ayrıldı

Apple kurucusu, 1972’de Oregon’daki Portland’daki Reed Üniversitesi’ne kayıt oldu, ancak bu macerası sadece yarım dönem sürdü. Okulu bırakan Jobs, Atari için bir video oyun tasarımcısı olarak çalıştı ve daha sonra Hindistan’a gitti.

Döndüğünde, lise arkadaşı Steve Wozniak ile birlikte çalışmaya başladı. 1975 yılına gelindiğinde ikili, Jobs’ların aile garajında ilk Apple ürünü üzerine çalışmaya başlamıştı. Apple 1, 1976’da piyasaya sürüldü.

Geçtiğimiz yıllarda vefat eden Jobs bir teknoloji dehası olarak adını tarihe kazıdı.

Beanie Babies’in milyarderi Ty Warner, aktör olmak için Kalamazoo Üniversitesi’nden ayrıldı

Warner, Hollywood’da oyunculuk kariyerine devam etmek için bir yıl sonra Michigan’daki Kalamazoo Koleji’nden ayrıldı. Warner öncelikle başarılı olamadı ve babasının çalıştığı Dakin Toy Company’de çalışmaya başladı.

Warner, 1980 yılında kendi peluş oyuncaklarını sattığı için kovuldu ve İtalya’da üç yıl kaldıktan sonra daha önce hiç görmediği peluş oyuncak kedileri keşfetti. Peluş hayvanlar yapmak için Amerika’ya geri döndü ve 1986’da Beanie Bebekler üreticisi Ty Inc’i kurdu. 1998 yılına gelindiğinde, şirketin yıllık satışları 1,4 milyar dolara ulaşmıştı ve Forbes şimdi Warner’ın net değerini 2,5 milyar dolar olarak gösteriyor.

Elizabeth Holmes, Theranos şirketini kurmak için Stanford’tan ayrıldı

2003 yılında Stanford’da 2. sınıf öğrencisi olan Holmes, sağlık teknolojisi şirketi Theranos’u kurdu. Birkaç ay sonra şirket üzerine yoğunlaşmak için okulu bıraktı.

Bugün 31 yaşındaki Amerikanın en genç kadın milyarderi olan Holmes’un, net varlığı 4.6 milyar dolar.

Matt Mullenweg, WordPress’i kurmak için Houston Üniversitesinden ayrıldı

Mullenweg, Houston Üniversitesi’nden 2004’te ayrılmıştı. O zaman dahi o kadar bilgiliydi ki bilgisayar derslerini almaya gerek görmüyordu. 20 yaşındayken, WordPress’in başlangıcını geliştirmiş ve teknoloji şirketlerinden iş teklifleri alıyordu.

Ayrıldıktan sonra, San Francisco’daki CNET’te çalışmaya gitti ve zamanının %15’inde yan projesini geliştirmeye devam edebileceğine dair bir söz aldı. WordPress’in arkasındaki şirket olan Automattic’i kurmak için buradan ayrıldı. Yalnızca 330 kişiyi istihdam etmesine rağmen, bu çevrimiçi platformun ayda 131 milyon farklı ziyaretçisi var ve internetin yüzde 23’üne altyapı sağlıyor.

Mark Zuckerberg, Facebook’a tam zamanlı olarak odaklanmak için Harvard’tan ayrıldı

Zuckerberg, The Social Network filmini izleyenlerin de bileceği gibi sosyal medya devi Facebook’u Harvard’ın bir yurt odasında kurdu. 2004’te 2. sınıfta ayrıldı ve Silikon Vadisi’ne taşındı ve 1 milyardan fazla aktif kullanıcısıyla dünyanın en büyük sosyal ağ haline gelen Facebook için tam zamanlı olarak çalışmaya başladı.

Facebook 2012’de halka açıldı ve Zuckerberg şu anda dünyanın en genç milyarderlerinden biri.

Oracle milyarderi Larry Ellison iki kez üniversiteden ayrıldı

Ellison, üniversite kariyerine Urbana-Champaign’de Illinois Üniversitesi’nde başladı, ancak iki yıl sonra ayrıldı. Kaliforniya’da geçen bir yazdan sonra Chicago Üniversitesi’ne geçmeye karar verdi. Bir sömestr sonra tekrar ayrıldı ve California’ya döndü.

Ellison, CIA için bir veri tabanı oluşturmaktan sorumlu Ampex Corporation’a katılmadan önce çok sayıda işte çalıştı. 1977’de Ellison ve iki iş arkadaşı şimdi Oracle Corporation olarak bilinen bir veritabanı yönetim şirketini kurdular.

Enterprise Rent a Car kurucusu Jack Taylor, Amerikan Donanmasına katılmak için Washington Üniversitesinden ayrıldı

Taylor, Washington Üniversitesi’nde okuyordu ve İkinci Dünya Savaşı sırasında pilot olarak görev yapmak için orduya yazılarak okulu bıraktı. Daha sonra Taylor, St. Louis’e geri döndü ve Enterprise Rent-A-Car’a sahip Enterprise Holdings’i yedi araçlık bir filo ve bir çalışanla kurdu. Savaş sırasında görev yaptığı uçak gemisi USS Enterprise’a ismini verdi.

Taylor, işin başına oğlu geçinceye kadar 1991 yılına kadar bu işi sürdürdü. Forbes, kendisinin ve ailesinin net değerinin 12 milyar dolar civarında olduğunu tahmin ediyor.

Daniel Ek, İsveç’teki bir üniversiteden ayrılıp sonra Spotify’ı kurdu

Forbes’e göre Ek, 2005 yılında İsveç’teki Royal Institute of Technology’de sekiz hafta sonra mühendislik çalışmalarını bıraktı. Birden çok web sitesi için çalıştı ve sonunda Advertigo adlı bir çevrimiçi pazarlama şirketi kurdu. Ek, bu işletmeyi İsveçli Tradedoubler şirketine sattı. Daha sonra Spotify’ı kurmak için 2008’de diğer kurucu ortak ile bir araya geldi.

Spotify’ın lansmanından bir kaç yıl sonra Ek, milyoner oldu. Spotify web sitesine göre, bu müzik yayını hizmetinin şu anda 75 milyondan fazla aktif kullanıcısı var.

JetBlue Airways kurucusu David Neeleman mezuniyetten bir yıl önce Utah Üniversitesi’nden ayrıldı

Neeleman, büyükbabasının bakkalında çalışan bir çocukken iş dünyasındaki yeteneğini keşfetti, ancak bir öğrenme yetersizliği başarısını akademik olarak kısıtladı. Utah Üniversitesi’nden üç yıl sonra ayrıldı.

Neeleman, Ticari havayolları Morris Air, JetBlue Airways ve Azul Brazilian Airlines’ı kurdu.

Arash Ferdowsi, MIT’den ayrıldı ve DropBox’u kurdu

Ferdowsi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden 3. yılında ayrıldı. İnteraktif bir şekilde, yüz milyonlarca insanın kullandığı bir servise dönüşen DropBox’u ufak bir start-up’tan mevcut haline getirdi.

Ferdowsi artık bir milyoner ve şirketin baş teknoloji yöneticisi.

Eray Bozan

Eray, eski bir Konupara yazarı. Yazarlığı süresi boyunca ilgili olduğu kişisel finans, yatırım ve ekonomi gibi belli başlı alanlarda yazılar hazırladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir