Video oyun sektöründe dijital satışların payı büyüyor
Video oyunu satışları beklenenden hızlı bir şekilde dijital platformlara doğru kayıyor ve oyuncular, oyun satın alımlarını her geçen yıl dijital platformlardan yapmayı tercih ediyor. Bu eğilim video oyun sektörü kazananlarının kazanmaya devam edecekleri anlamına geliyor. Zira dijital satış ve indirmeler yayıncı şirketlerin maliyetlerini azalttığı gibi kârlılıklarını da artırıyor.
Morgan Stanley analisti Brian Nowak Çarşamba gününki yazısında, oyun satın alımı ve indirmelerin üçte birinin dijital platformlardan gerçekleştiğini vurgulayarak, 2019’da toplam satın alımların yarısının dijital platformlar üzerinden gerçekleşebileceğini ifade etti.
Dijital platformlara kayan satışlar, son senelerde müzik sektöründe de dengeleri tamamen değiştirmişti. Geçtiğimiz yıl 15 milyar dolarlık büyümeye ulaşan sektörde ilk defa dijital müzik satışları fiziksel CD ve plak satışlarını geçerek toplam payını yüzde 45’e çıkarmıştı. Fakat dijital müzik satışlarının, toplam satışlardaki payının yüzde 20’lere ulaşması biraz zaman almış ve büyük sıçrama bu aşamadan sonra gerçekleşmişti.
Şu anda video oyun sektöründeki fiziksel satışlara karşın, yükseliş eğiliminde olan dijital platformlardan gerçekleşen satışlar, seneler önce müzik sektöründe gördüğümüz süreci hatırlatıyor. Fakat müzik sektörüne kıyasla video oyun sektöründeki satışlar çok daha hızlı dijitalleşiyor.
Sektördeki Activision Blizzard ve Electronic Arts gibi şirketler, tüketicilerin oyunlarını doğrudan kendi cihazları aracılığıyla indirmesiyle maliyetleri azaltarak daha fazla kâr elde ediyor. Diğer yandan bu şirketler oyun içi dijital satın alımlar sunmaya devam ederken, dijitalden para kazanmak için yeni yollar da aramaya devam ediyor.
Analist Nowak, sektördeki bu hızlı dijitalleşmeyi temel alarak hem Activision Blizzard hem de Electronic Arts için fiyat hedeflerini yükseltti. Ayrıca, bu yıl Activison yüzde 67, EA ise yüzde 46 yükseldi.
Öte yandan video oyunu sektöründe dijitalleşme yayıncı tarafından kârlılık sağlıyor ama fiziki mağaza satışlarını da söz yerindeyse yerle yeksan ediyor. ABD’nin en büyük video oyun odaklı tüketici elektroniği perakendesi GameStop da dijitalleşmeden yara alıyor. Sektördeki satışların dijitalleşmesine paralel olarak GameStop gibi şirketlerin fiziki satışları geriliyor.
Sonuç olarak, video oyun sektöründeki dijital satış ve indirmeler, Activison ve EA gibi şirketler için iyi, fiziki satış odaklı GameStop gibi şirketler içinse pek de iyi bir haber değil.