Warren Buffet’ın okuma alışkanlığını bilim de destekliyor
Warren Buffett, önemli parasal kararlarındaki başarısının çoğunu yoğun okuma alışkanlığına borçlu olduğunu söylüyor. Buffet, her sabah gazeteleri okuyarak güne başladığını okumaya gününün yüzde 80’ini harcadığını söylüyor.
Berkshire Hathaway CEO’su, başarısının sırrı kendisine sorulduğunda, bir yığın kitabı işaret ediyor ve “Her gün 500 sayfa okurum. Bilgi sahibi olmak böyle mümkün oluyor. Bilginin işleyişi, bileşik faiz gibi bu şekilde büyür. İsterseniz hepiniz bunu yapabilirsiniz, ancak eminim ki çoğunuz bunu yapmayacaksınız” diyor.
“Okur ve düşünürüm. Bu yüzden daha çok okuma ve düşünme yapıyorum ve bu sayede iş dünyasındaki birçok insandan çok daha az dürtüsel kararlar veririm” diyen Buffet’ın okuma alışkanlığının size çeşitli şekillerde yarar sağlayabileceğini bilimsel araştırmalar da güçlü şekilde destekliyor.
Steve Siebold adlı milyoner dünyanın en zengin insanlarından 1200 kişiyi araştırmış ve sahip oldukları özellikleri ortaya çıkarmış. Neredeyse hepsinin sahip olduğu ortak özelliklerden biri okumak… Bu kişiler kişisel gelişimden biyografilere kadar bolca okuma yapıyorlar.
Yazar Tom Corley de “Zengin Alışkanlıkları: Varlıklı Bireylerin Günlük Başarı Alışkanlıkları” adlı kitabında zengin ve yoksulların katıldığı bir araştırmadan edindiği sonuçları yazmış. Corley’e göre zenginlerin yüzde 67’si günde 1 saatten fazla TV izlemiyor, bunun yerine okumaya yöneliyorlar. Bu oran yoksul katılımcılarda yüzde 23.
Sinirbilim ve psikoloji araştırmaları da okumanın daha zeki olmaya yol açtığını gösteriyor.
Psikolog Keith Stanoviç, “Eğer daha akıllı veya zeki olmak daha zengin bir kelime haznesine ve daha fazla bilgiye sahip olmaksa okumak insanı zekileştirir ve bilimsel veriler de bunu desteklemektedir” diyor.
Farklı araştırmalarda, üniversite öğrencilerinin bir gerilim romanı okuduktan sonra beyinlerinde yapılan taramalarda dil anlama ve algılama ile ilgili alanlarda artan faaliyet gözlemleniyor.
Duygusal zeka
İyi bir roman okuyanlar bunu boşuna yapmıyor.
Çeşitli bilimsel dergilerde yayımlanmış farklı araştırmalar, edebi kurgu eserler okuyan insanların empati ve duygusal zeka konusunda daha üst seviyelerde olduğunu gösteriyor.
Daha iyi hafıza
Journal of American Academy of Neurology’de yayınlanan bir makaleye göre, okuma gibi beyni meşgul eden aktiviteler gerçekleştiren kişilerde hafızada azalma okumayan kişilere göre çok daha yavaş gerçekleşiyor.
Kısacası, kitap okumak kendiniz için yapabileceğiniz en iyi yatırımlardan biri.