Yandex ve Arama Motoru Optimizasyonu
Yandex, Rusya’nın en büyük internet arama motorudur. İstatistiksel kayıtlara göre Rusya’da %62 pazar payına sahiptir. Yandex’in 20 Eylül 2011 tarihinde yandex.com.tr üzerinden Türkçe arama hizmeti sunmasıyla birlikte resmi olarak Türkiye arama motoru pazarına yeni bir rakip daha katılmış oldu.
Rus arama motorunun Türkiye’ye gelişinden bugüne kadar Yandex şirketi pazar payını ülkemizde her geçen gün artırarak yoluna devam etti. Türk internet kullanıcıları tarafından kısa sürede sevilen ve benimsenen Yandex, artık yeni bir pazarlama kapası olarak karşımıza çıkmaya başladı. Haliyle, web sitelerimizi yalnızca bilinen arama motoruna değil, Yandex’e göre de revize etmemiz gereklilik oldu.
Bu yazıda sizlere Yandex ve SEO hakkında neler yapılması gerektiğini daha net bir anlamda ise Yandex’in web sitelerinden beklentileri ve arama sonuçlarının hangi algoritmalara göre sıralandığını anlatmaya çalışacağım.
Kısaca
Yandex Sitelerden Ne İstiyor?
Yandex, ana görevini “sorulara cevap vermek” olarak tanımlıyor. Sitelerinizi Yandex’e optimize etmek için farklı yollar bulunuyor. Örneğin, sitelerinizi daha bilgilendirici, ilginç ve kullanımı rahat yapabilirsiniz, bu durum kullanıcı memnuniyetini artıracaktır. Yandex kendi tanımıyla kullanıcı memnuniyetinin artmasını “sitenin hak ettiği popülerlik ve arama sonuçlarında yüksek bir pozisyon” ile kazanç sağlayacağını belirtiyor.
Farklı bir yaklaşımdan bakacak olursak, diğer tüm arama motorları gibi kullanıcı memnuniyetine odaklı Yandex, her türlü hile konusunda titiz davranıyor. Optimizasyonu yapay yöntemler yardımıyla kısaca arama motorunu yanıltarak yapabilirsiniz. Ancak, algoritma formülü sürekli değişiyor ve gelişiyor. En nihayetinde site hak ettiği yere dönüş yapıyor. Bu durum arama motorunun siteye olan güvenini kalıcı olarak etkiliyor.
Yandex’in algoritmasında yer alan en önemli özelliklerden biri şu: kullanıcılar bir sayfayı ziyaret ediyor ve aradığını bulamadığında çıkış yapıyor, daha sora Yandex Bot bu siteyi tekrar ziyaret ediyor ve ilgisiz anahtar kelimeler raslandığında bahsi geçen site sıralamadan çıkartılıyor. Bu demek oluyor ki, kullanıcı “Yandex SEO” terimini aradığında ilgisiz bir arama sonucuna yönlendirildiğinde Yandex bunu fark ederek hemen sıralama değişikliği yapıyor. Kısacası, anahtar kelimelerinizi içeriğinize odaklı bir şekilde seçmeniz önem arz ediyor. Sonuç olarak, yapay optimizasyon istenilen sonucu hiçbir sonucu vermiyor.
Yandex’in kendi açıklamalarına göre sitelerden istediği 3 asgari istek bulunuyor. Bunlar;
- çekici bir tasarım oluşturmak,
- arayüzlerin kullanılabilirliğini arttırmak,
- yararlı bilgiler içeren bir site.
Yandex SEO’da Temel İlkeler
- Orijinal içerik veya hizmet ile siteleri oluşturun. Kopyalama yapmayın. Zaten Yandex, Orijinal metinlere özel bir destek veriyor. Yandex’in orjinal metinlere verdiği destekle ilgili detaylı bilgileri buradan görebilirsiniz.
- Bir arama motoru olmasaydı kullanıcıları nasıl sitenizde tutabilirdiniz ya da onların tekrar sitenizi ziyaret etmesini sağlayabilirdiniz? Her zaman, arama motorunu değil, kullanıcıları düşünün.
- Sitenizde kullanıcılar için yararlı içerikler oluşturun.
- Tasarımı her zaman ön planda tutun. Kullanışlı bir ve sade bir tasarım önemlidir.
- Dürüst olun. Sitenizde “Gizleme” kodları kullanmayın. Bir bağlantı ya da metini görünmez yapmayın.
- Otomatik olarak oluşturulan (anlamsız) metinler oluşturmayın.
- Pop-up dahil agresif promosyon hizmetleri kullanmaktan kaçının.
- Yandex, dış bağlantıları “arama motorunu yanıltmak” şeklinde tanımladığından kullanmamanız gerekiyor. Fakat, örneğin herhangi bir markayla ilgili yazı yazdınız ve markanın web sitesine o yazı içersinden dış bağlantı verdiğiniz, Yandex bunu ilgili bir bağlantı olarak algılayacağı için bu sorun teşkil etmiyor.
- Yönlendirme bağlantıları kullanmayın. Eğer bir yönlendirme yapacaksınız bağlantı olarak verin ve kullanıcılar için bir açıklama yerleştirin, siz yönlendirmeyin. Bırakın kullanıcı istiyorsa kendi yönlensin.
Yandex’in SEO Bağlantıları Konusundaki Tutumu
Yandex, birçok arama motoru gibi bağlantı alım-satımı konusunda mücadele halinde. Ziyaretçilere yardımcı olmak amacıyla yerleştirilen bağlantıları takdir ettiklerini ancak, bu bağlantıların arama sıralamalarını etkilediği için desteklenmediklerini belirtiyorlar. Bu sebeple başka sitelerden bağlantı alımı ve satımı yapmamanızı tavsiye ediyorum. Öyle ki, Yandex bağlantı alımı ve satımı yapan siterin fark edilmesi halinde sıralamasının olumsuz sonuçlanacağını belirtiyor.
Yandex SEO’da Görsel Kullanımı
Yandex, web sitelerinde ölçülü olarak grafik/görsel kullanımı destekliyor. Bu konuda görsellerin bir ALT etiketine sahip olması gerektiğini önemle vurguluyor.
- Görsel arama sıralamasını iyileştirmek için birkaç ipucu:
- Görüntüleri mümkün olduğu kadar içeriğe paylaştırın. Yani alt alta ya da toplu bir halde vermeyin. (Makaleler için)
- Görüntülerin dosya isimleri anlamlı olsun. (123456789.jpg yerine yandex-seo.jpg şeklinde)
- Bir görsele bağlantı veriyorsanız anlamlı bir açıklaması olmalı.
Yandex ile Meta Açıklamaları ve Kullanım
Meta açıklaması, arama motoru sonuçlarında sitenizin tanıtımı için gereklidir. Genel anlamda meta açıklamaları arama sonuçlarında anahtar kelime başlıklarının altında bulunan yaklaşık 156 karakterlik açıklamalardır.
Meta açıklamaları hakkında öneriler:
- Meta açıklamaları az önce söylediğim gibi birkaç kelimeyle kısa olması değil, aksine içeriğin açıklanmasıdır. Mutlaka, her sayfanıza ait farklı bir meta açıklaması girmelisiniz.
- Meta açıklamaları; reklam sloganları, istismarlık içeren anahtar kelime öbekleri olmadan doğru hizalanmış cümleler ile oluşturulmalıdır.
- Meta açıklamaları aynı zamanda özlü ve bilgilendirici olmalıdır. Birkaç cümle içinde ana belgenin özünü ifade etmeyi deneyebilirsiniz.
- İçerik meta etiketi sayfanın mevcut durumunu yansıtmalı ve içerik ile alakalı olmalıdır.
- Meta açıklamaları içerik diliyle eşleşmelidir. Örneğin, Türkçe bir içeriğin meta açıklaması Türkçe olarak yapılmalıdır.
Aklınızda Yatırım Fikri Varsa Harekete Geçin!
Küresel yatırım piyasasındaki milyonlarca yatırımcıya katılın. Altından, hisse senetleri ve dövize kadar 50'den fazla ürüne erişin. 100.000 TL sanal para ile neler yapabileceğinizi görün.ÜCRETSİZ HESAP OLUŞTURUN »