Genel Haberler ve Makaleler

Yeni Mezunlar İçin: Yeni İş Kurma Sermayesi

Yeni üniversite mezunları iş imkanları konusunda oldukça fazla araştırma yapıyor. Ben, bugün oldukça yapıcı bir yazıyla kendi işini kurmak isteyen üniversite mezunlarına bedelsiz başlangıç sermayesi veren KOSGEB ile ilgili bilgiler vermek istiyorum.

KOSGEB, yeni girişimcileri desteklemek adına isteyene 30.000 TL‘ye kadar geri ödemesiz hibe, isteyene geri ödemeli 70.000 TL‘ye kadar kredi verebiliyor. Böylece, yeni bir iş kurmak için ihtiyacınız olan başlangıç sermayesini KOSGEB’den alabiliyorsunuz. İş kurma konusunda daha fazla paraya ihtiyacı olanlarsa 70.000 TL geri ödemeli seçebilir.

30.000 TL tutarında verilen hibeyi geri ödemiyorsunuz fakat şöyle bir durum söz konusu: işinizi kurarken yapacağınız harcamaların tüm faturalarını saklıyorsunuz. Örneğin, iş yeri açma belge, evrak masrafları, iş yerinde kullanacağınız malzemeler vs. tümünü alıyor ve faturasını KOSGEB’e veriyorsunuz. Bu harcamaların 30 Bin TL’lik kısmı KOSGEB tarafından ödeniyor. Bunun en güzel yanı ilk etapta parayı siz ödemek zorunda kalsanız da tekrar geri alabilmeniz oluyor.

İşimi kurmak için bana 30 Bin TL yetmez diyorsanız, herhangi bir bankadan kredi çekip, yüksek faiz ödemek yerine KOSGEB’in geri ödemeli 70.000 TL’lik kredisinden yararlanabilirsiniz.

Bu KOSGEB’den Nasıl Geri Ödemeli Kredi ya da Geri Ödemesiz Hibe Alabiliyoruz?

KOSGEB’den geri ödemeli kredi veya geri ödemesiz hibe alabilmeniz için bu kurum tarafından hazırlanan ve birkaç ayda bir yapılan “Uygulamalı Girişim Eğitimi” adlı bir programa (bedelsiz) katılmanız gerekiyor. Bu program sonunda bir sertifika alarak, girişimcilik sermayesine başvuru hakkını elde etmiş oluyorsunuz.

Güzel bir haber daha var! En güzelini sona sakladım, üniversitede “Girişimcilik” dersi almış olanlar bu eğitim programına katılmak zorunda değil. Yani, hemen başvuru yapabilirsiniz. Üniversitede çoğu bölüm “Girişimcilik” dersi veriyor, bu dersi bir akademik yıl içerisinde en az 56 saat almış olmanız gibi bir kural aranıyor. Ayrıca, üniversitelerin örgün eğitim kapsamında bu dersi almış olmanız şart.

Eğer, sizde girişimcilik dersi aldıysanız, eğitim programına katılmadan hemen sertifika alarak, KOSGEB’e başvuru yapabilirsiniz. 5 Adımda KOSGEB Hibe Kredisi Nasıl Alınır? adlı yazı ilginizi çekecektir. Ayrıca, bu konuyla ilgili görüşlerinizi veya sorularınızı aşağıdan iletirseniz gün içerisinde cevaplandırabiliriz.

Barış Şallı

Eksi bir Konupara yazarı olan Barış, ilgi duyduğu bireysel finans alanına dair para yönetimi, krediler, kredi kartları ve kredi notu hakkında onlarca yazı yazdı. Bütün bunları yaparken karmaşık olmaktan ziyade yazılarını kapsayıcı ve basit bir şekilde okuyuculara aktardı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir