Yunanistan Krizi Piyasaları Nasıl Etkileyecek?
Yunanistan’ın içinde bulunduğu kriz ve pazar günü yapılacak referandumdan çıkacak cevap piyasaları önemli ölçüde etkileyecek. Yunan halkı için kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında sunduğu koşullar oldukça ağır.
Avrupa Birliği geri adım atmayarak Yunanistan’a resti çekti ve pazar günü yapılacak referandum sonuçlarına göre Yunanistan Euro kullanmayı bırakabilir.
Yunanistan’ın Euro’yu terk etmesi halinde her iki taraf içinde sancılı bir süreç başlayacak. Yunanistan büyük ihtimalle “Yeni Drahmi” para birimini kullanacak. Şu anda da kritik durumda olan bankalar Yunanistan’ın Euro Zone’dan ayrılmasıyla birlikte tatil edilecek ve Yunan halkının mevduatlarını çekmeleri kısmen engellenmiş olacak. Aynı şekilde Yunan halkı ellerindeki Drahmiden kurtulmaya çalışacak ve bu yeni para birimi çok kısa bir süre içerisinde devalüasyona uğrayacak. Devalüasyon da ülkeye yüksek bir enflasyon getirecek.
Yunanistan’ın Euro Zone‘u terk etmesi Avrupa Birliği’ni de etkileyecek. Panikleyen piyasaları sakinleştirmek için Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasalara yüksek miktarda likidite iç ederek daha fazla tahvil almak durumunda kalacak, bu durum Euro’nun değer kaybetmesi anlamına gelecek. Ayrıca piyasalarda yaşanacak tedirginlikler bunlarla sınırlı değil. Yunanistan’ın Euro’dan çıkmasının İspanya, İtalya, İrlan ve Portekiz gibi ülkeleri de tetikleyebileceği düşünülüyor. Bu ülkelerden kaçmaya başlayan yatırımcılar paralarını daha güvenli gördükleri Almanya, Hollanda, Lüksemburg ve Finlandiya gibi ülkelere götürmeye devam ediyorlar.
11 Maddede Yunanistan Referandumu
1. Yapılan sosyal yardımların minimize edilerek GSYH’den tasarruf sağlanması
2. KDV oranlarının yemek firmaları ve şirketler de dahil olmak üzere standart yüzde 23’e çekilmesi.
3. Ülkenin temel ihtiyaç ürünlerinden yüzde 13 KDV alınması.
4. İlaç, kitap, gazete ve tiyatro fiyatlarında yüzde 6 KDV Alınması.
5. “Adalar”da ülke geneline göre yüzde 30 az olan KDV’nin yükseltilerek yüzde 23’e çıkartılması.
6. Mevcutta yüzde 26 olan kurumlar vergisinin yüzde 28’e yükseltilmesi.
7. Çiftçilere tanınan vergi ayrıcalıklarının kesin iptali ve diğer ek vergilerin artırılması.
8. Emlak vergi oranlarının güncellenmesi ve ek vergi getirilmesi.
9. Emeklilik yaşının 65’ten 67’ye çıkarılması ve lüks tüketim vergisinin yüzde 10’dan yüzde 13’e çıkarılması.
10. Asker sayısının düşürülmesi ve askeri harcamaların kısılması.
11. Atina Uluslararası Havalimanı, Hellenic Petroleum HELPE, Piyango şirketi OPAP gibi devlet fonunda bulunan birçok mal varlığının özelleştirilmesi.
Yunanistan’ın yapılacak referandum oylamasına “Evet” demesi halinde yukarıdaki tüm koşullar Yunan halkı tarafından kabul etmiş sayılacak.