Genel Haberler ve Makaleler

Amazon Etkisi: Whole Foods’ta Fiyatlar Nasıl Düştü

Perakende devi Amazon.com, organik gıda alanında faaliyet gösteren Whole Foods Market’i 13,7 milyar dolara satın aldı.

Whole Foods’un Amazon’a tamamen devredilmesinin ardından “Amazon Etkisi” denen şey, marketteki gıda fiyatlarını düşürdü. Whole Foods’a alışverişe gidenler düşük fiyatlarla karşılaştı.

Bloomberg, Whole Foods mağazalarında fiyatların %43 oranında düştüğünü açıkladı.

The New York Times yazarı Kevin Granville, geçtiğimiz perşembe günü Midtown Manhattan’da yer alan Columbus Circle’daki Whole Foods’ta satın alınan bir sepet ürünü, Amazon’un şirketi tamamen devraldığı pazartesi günü aynı mağazada tekrar satın aldı ve fişleri karşılaştırdı.

nytimes.com

Örneğin fişte eski fiyatı 5.29 dolar olan organik tuzsuz tereyağın ve önceki fiyatı 6.19 dolar olan yumurtaların 4,49 dolara gerilediği görülüyor.

Fişteki bilgilere göre fiyatı değişmeyen tek ürün avokado. Ancak avokado fiyatının ülkedeki yükselişi şu anda genel bir sorun. Meksika’daki arz sıkıntısı ve özellikle de beklenenden düşük gelen Kaliforniya hasadı sonrasında avokado fiyatları ülke çapında bir ayda yaklaşık yüzde 75 artmıştı.

Bu arada son günlerde Amazon’un Türkiye’de faaliyete geçeceği konuşuluyor. Hatta Para Dergisi’ne göre resmi bir şirket kurulmuş vaziyette. İddiaların doğruluğu varsa “Amazon Etkisi” denilen şeyi Türkiye’de de görmemiz mümkün olabilir.

Batuhan Özkan

İşletme Lisans derecesine sahip olan Batuhan Özkan, özel bir firmada Müşteri Operasyonları bölümünde çalışıyor. İş dünyası, girişimcilik, kariyer, para kazanma yolları, yeni iş fikirleri ve iş yaşamı konularında araştırmalar yapan Özkan, hazırladığı içeriklerle Konupara’ya katkı sağlıyor. E-posta: batuhanozkan@konupara.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir