Genel Haberler ve Makaleler

Çinko üreticisi Pasinex, artan çinko fiyatlarıyla beraber güçlü bir yıl bekliyor

Geride bıraktığımız 2017 Pasinex Resources Ltd. (CSE: PSE, OTCQB: PSXRF, Forum) için çok önemli bir yıldı. Şirket, bu yıl rakamlarını ikiye katlayarak geçen senenin rekorunu egale etme peşinde.

Şirket şu anki üretim kapasitesi ile benzersiz bir pozisyonda ve elindeki kaynakları daha fazla keşif sahası oluşturmak için kullanmayı planlıyor. Geçen iki yıl içinde çinko fiyatları lb. (pound) başına 75 cent’den 1.5 dolar civarına yükseldi.

Pasinex 2017 yılında %50 ortağı olduğu Türkiye’deki Pınargözü yer altı madeninden 60.000 ton çinko çıkararak çıkarılan ham çinko miktarını %32 artırdı. 2013 yılında keşfedilen madende 260 kişi çalışıyor ve madenin geçen yılki karı 25 milyon dolar olarak gerçekleşti. Şirket buradan gelen paranın 3 milyon dolarlık kısmını Toros Dağları yakınındaki Akkaya madenine yatırdı; bu madendeki çıkarım çalışmaları bu yıl içerisinde başlayacak. Öte yandan Nevada’daki Gunman madenine1 milyon dolar para yatırıldı.

Pasinex ayrıca John Barry’i Türkiye ve Nevada merkezli keşif ekiplerinin başına Keşif İşleri Departmanı Başkan Yardımcısı olarak getirdi.

Kuzey Amerika’da yayın yapan finans portalı Stockhouse, Pasinex Başkanı ve CEO’su olan Steve Williams ile yakın tarihte bir röportaj gerçekleştirdi. Stockhouse’un sorularını yanıtlayan Steve Williams Pasinex’in gelecek yıldaki “büyük resmi” hakkında önemli paylaşımlarda bulundu:

1) Çinko fiyatları sizce yakın gelecekte ne durumdaolacak ve rakamlar işlerinizi nasıl etkileyecek?

Bence 2018 çinkonun güçlü olduğu bir yıl olacak. Pound başına 1.50 dolar gibi bir otalama bekliyoruz. Fiyatların çok oynamayacağını ve bunun Pasinex gibi çinko üreticilerinin avantajına olacağını düşünüyorum.

Pasinex şu an fiyat açısından en aşağılardaki şirketlerden biri. Bu yüzden çıkardığımız cevher çok kaliteli. Bu nedenle çinko fiyatlarının yükselmesi bizim kar oranımıza etki edecektir. Bu yüzden 1.50 dolar/pound civarı fiyatların Pasinex için çok iyi olduğunu düşünüyoruz. Bu kadar iyi bir çinko ortalama fiyatı nedeniyle şirketimiz bu sene sağlam kar ve nakit akışı görecektir. 2018’in büyük ihtimalle bizim en iyi yılımız olacağı kanaatindeyiz.

2) Akkaya madeninden beklentileriniz neler? Pınargözü kadar başarılı olacağını düşünüyor musunuz?

Akkaya, Pınargözü’ne yakın bir maden. Kuzey-güney hattında uzanan mineral hattını takip edecek şekilde Pınargözü’nün bir miktar kuzeyine açılacak. Bu mineral hattı kuzey-güney doğrultusunda uzanan bir fay hattı tarafından kontrol ediliyor. Akkaya madeninin çinko üretimimize büyük miktarda katkıda bulunacağını düşünüyoruz.

Akkaya madenindeki sondaj çalışmaları 2018 itibarı ile başlayacak. Bunun için hazırlıklar sürüyor. Bu yılın ortalarına doğru sondaj çalışmalarının başlayacağını umuyoruz. Şahsen Akkaya madeninden gelecek sonuçları dört gözle bekliyorum çünkü en az Pınargözü kadar zengin bir çinko madeni olacağını düşünüyoruz.

3) Nevada’daki Gunman madeni hakkındaki düşünceleriniz neler? Oradaki çinko üretimi hakkındaki tahminlerinizi öğrenebilir miyiz?

Gunman madenindeki keşif potansiyeli konusunda heyecanlıyız.  Bu yıl orada aktif şekilde sahada olacağım ve bu yıl Gunman’de de sondaj çalışmalarınıbaşlatmaniyetindeyiz. Gunman erken keşif potansiyeline sahip bir maden. Öncelikle ciddi miktarda temel jeolojik çalışma yapılması gerekiyor. Yüksek kalitedeki çinko potansiyelinin yüksek olduğuna inanıyoruz fakat bir şey söylemek için henüz çok erken.

4) Gunman Madeni Türkiye’deki madenlerinize oranla ne durumda?

Gunman’i tercih etmemizin nedenlerinden biri çinko minerali açısından potansiyel sahibi olması. Bir diğer neden de jeolojik yapı olarak Türkiye’deki madenlerimize, bilhassa Pınargözü’ne çok benzemesi. Karbonat barındıran kurşun-çinko yatağı (CRD) tipi madenler.

Böyle benzer madenlere sahip olmanın en kısa vadeli avantajlarından biri Pınargözü madeninden “öğrendiklerimizi” Gunman madeninde de kullanabilecek olmamız. Bu, keşif için düşünme ve planlama açısından önemli bir avantaj. Bu tür mineral yapılanmalarının yapı olarak kontrollü olması gibi bir takım kendine has zorlukları mevcut. Türkiye’de edindiğimiz tecrübelerin Gunman’deki çalışmamızda bizi daha güçlü kılacağını düşünüyorum.

5) Şirketinizinyeni Keşif Departmanı Başkan Yardımcısı olan John Barry jeoloji alanında iyi tanınan ve çinko keşfi konusunda otorite olarak kabul edilen saygıdeğer bir isim. Kendisinin Türkiye’de ve Nevada’da oynayacağı rol nedir?

John Barry çinko keşfi konusunda büyük bir isim. KeşifDepartmanı Başkan Yardımcısı olarak Pasinex’e gerçekten büyük güç kattı. Hem Türkiye’de, hem de Nevada’da keşif çalışmalarımızdan o sorumlu olacak. John görevine bir süre önce başladı ve geçen kısa süre içerisinde bile keşif programlarımıza önemli katkıları oldu. İnovatif düşünmeye, bakmaya ve yenilikçi hamlelerle hareket etmeye devam edeceğiz. John da bu stratejimizde hem merkezimiz, hem de en ilerideki ismimiz olacak.

6) Pasinex Pınargözü madeninde Gunman madeni için işine yarayacak ne tür şeyler öğrendi?

Karbonat barındıran kurşun-çinko yatağı tipi madenler yapısal olarak kontrollü madenlerdir -fay hatları tarafından kontrol edilirler. Keşfedilecek bölgenin jeolojisini anlamak en önemli noktadır. Gerisi de sağlam bir temel jeoloji bilgisi gerektirmektedir; özellikle litoloji ve başkalaşım bilgisi. Bu durumda mineralleşme kireçtaşlarının üzerinde gelişir fakat kireçtaşı çeşitleri arasındaki ufak farklılıkları bilmek çok önemlidir. Son olarak belirli jeokimyasal ve jeofiziksel metotlar için özel olarak geliştirilmiş araçlar kullanmak gerekir.

7) Pınargözü madeninden daha ne tür çinko beklemektesiniz?

Karbonat barındıran kurşun-çinko yatağı tipi çinko madenleri manto tipi yapılardır. Meksika civarlarından bunlardan birkaç tane mevcut. Orada bu mantı yapıları 5 kilometre uzunluğunda ve derinliğinde olabilmekte.

Pınargözü hala yeni bir maden, biz de hala erken keşif seviyesindeyiz. İndiğimiz mesafe henüz 300-400 metre. Daha madenin başındayız! Meksika’dakileri baz alarak henüz daha çok çinko çıkarabileceğimizi düşünüyoruz. Bu yüzden keşif çalışmalarımız genel olarak mantonun derinlerine inme üzerine odaklanmış durumda. Derine indikçe yukarıda sık gördüğümüz oksit minerallenmenin yerine sülfit minerallenme göreceğimizi düşünüyoruz. En büyük sorunumuz mantonun fay hatları tarafından kontrol edilmesi. Bu yüzden mineralleşme “üzerimize” doğru devam ediyor. Fakat ne olursa olsun sistematik çalışıyor ve derine daldıkça minerallenmeyi nasıl takip edeceğimizi öğreniyoruz.

8) Akmetal ile devam eden ortaklığınızı açıklayabilir misiniz?

Akmetal ile olan ortaklığımız Pınargözü madenini işletmeye en hızlı şekilde açma yönünden önemli oldu. İki taraf da en iyi özelliklerini birleştirmiş durumda; Türk ortaklarımız maden inşaatı, Türkiye için bağlantılar ve maden için gerekli araçları sağlıyor. Pasinex olarak bizim ortaklığa katkımız ise teknik beceri, işletme ve yönetim bazında. Bunlar maden işletmek için kilit unsurlar.

Ortaklığımız tam olarak “gerçek ortaklık” şeklinde işliyor. Ne yapılacağına iki taraf beraber karar veriyor.  Bazı hususlarda hemen mutabakata varırken bazı konularda fikir ayrılıklarına düşüyoruz. Fikir ayrılıkları söz konusu olduğunda ayrılığın nedenlerini anlayıp ortak bir nokta bulmak adına bakış açılarımızıgözden geçiriyoruz. Bu sürekli çaba isteyen bir şey fakat sonuçları ortada. Pınargözü madenini birlikte çok iyi bir maden haline getirdik.

9) Pasinex küçük sınıf bir işletme olmaktan çıkıp orta seviyeli bir maden işletmecisi olmayı hedefliyor. Hedefinize ulaşma süreniz ne olacak ve bu hedefe ulaşmak için neler yapmanız gerekiyor?

Bir maden şirketini adım adım, madenler aça aça geliştirirsiniz. Orta seviyeli bir madencilik şirketi olmak için birkaç madene sahip olmanız gerek. Bana göre işin püf noktası doğru projeleri bulup proje geliştirmeyi iyi yapabilmekte. Pasinex’in yapmaya çalıştığı da tam olarak bu! Kesin bir zaman çizelgesi çizmek güç fakat her sene bu yolda adımlar atıyoruz. Her adımda biraz daha gelişiyor ve orta seviyeli bir şirket vizyonunuoturtuyoruz.

10) 2018 yılı için Pasinex’in öncelikleri neler olacak?

Bu yıl Pasinex için keşif yılı olacak. Bu yıl keşif çalışmalarına önceki yıllardan çok daha fazla kaynak ayıracağız. Türkiye’deki ortaklığımız keşif işlemleri için 3 milyon dolar gibi bir meblağ harcamayı planlıyor. Türkiye’de bizim için birincil derecede önem arzeden birkaç nokta var. Öncelikle Pınargözü’ndeki kaynaklarımızı artıracağız. İkinci önceliğimiz Akkaya madeninde sondaj çalışmalarına başlamak olacak. Akkaya madeniçinko potansiyeli açısından zengin görünüyor.

Ayrıca Nevada’daki Gunman madenine de 1 milyon Kanada dolarıcivarında kaynak ayıracağız.

Pınargözü’nden 2018 için bir 60.000 ton daha satışa hazır çinko çıkarmayı hedefliyoruz. Bu bize ciddi bir kar olarak geri dönecek ve pozitif bir para akışı sağlayacak. 2018 için önceliklerimiz bu şekilde.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir