Genel Haberler ve Makaleler

Rus oligarklar, Trump’ın seçilmesinin ardından 29 milyar dolar kazandı

Bir kısmı Rusya Başkanı Vladimir Putin ile yakın bağları da olan Rusya’nın en zenginlerinden bazı isimler, Rus hisse senetleri ve para birimlerinin yükselen değeri sayesinde Donald Trump’ın seçilmesinden bu yana 29 milyar dolar kazandı.

Bu kişiler arasında 2014 yılında ABD’nin Putin’in yakın çevresini hedef alan yaptırımlarının ana hedefi olan Gennady Timchenko da var. Halka açık bir doğalgaz üreticisi olan Novatek’in hisseleri seçim sonrası yüzde 16 arttı ve Timchenko’nun sahip olduğu yüzde 23’lük hisseler kısa sürede 1,8 milyar dolar kâr sağladı.

Rusya’nın en zengin adamı olan Leonid Mikhelson, bu kısa süreçte servetine herkesten daha çok servet kattı. Novatek yatırımcılarından olan Mikhelson, ABD seçiminden bu yana 1,9 milyar dolar kazandı ve net değerini 18,2 milyar dolara yükseltti. Mikhelson ve Timçenko’nun yanı sıra Putin’in damadı olan milyarder Kirill Shamalov da petrokimya devi Sibur‘un yatırımcılarından ve o da kazananlar tarafında.

Rusya’nın dolar milyarderleri Trump’ın yeni Amerikan başkanı olarak seçilmesinin ardından servetlerini toplamda 29 milyar dolar büyüttüler ve bu rakam Birleşik Devletler hariç tüm dünyadaki milyarderlerin bu süreçteki kazançlarının tamamından daha fazla. Amerika Birleşik Devletlerinde en zenginlerin net servetlerinde seçimden beri yüzde 2,8’lik bir büyüme varken bu oran Rus milyarderlerde yüzde 7’den fazla.

Çelik sermayedarları Alexey Mordashov ve Vladimir Lisin de bu sürecin önemli kazananlarından oldu. Seçim sonrası Mordashov 1,6 milyar dolar Lisin 1,4 milyar dolar daha zenginleşti. Lisin’in servetindeki artışın yaklaşık 850 milyon doları Donald Trump’ın zaferiyle biten seçim sonrasındaki birkaç günde gerçekleşti.

Eski Sovyet bakan yardımcılarından olan ve şimdilerde dünyanın en büyük petrol firmalarından birinin başında bulunan Vagit Alekperov da Amerikan seçimlerinden beri 1,8 milyar dolar zenginleşti. Fakat Alekperov’un bu kazançları ABD siyasetinden ziyade petrol piyasaları ile alakalı. Lukoil hisselerindeki artış Alekperov’un milyar dolarlık servet artışı yaşamasını sağladı.

Yükselen hisselerin yanında, oligarklar, Rus rublesindeki değer artışından da büyük oranda fayda sağladı. Ruble 2014 ve 2015’te Amerikan dolarına karşı yüzde 55 değer kaybetmişti. Fakat 2016’da tekrar artmaya başlayan petrol fiyatları ve ABD ve Avrupa ile daha iyi ilişkiler sayesinde rublede yüzde 20’lik bir değer artışı gerçekleşmişti.

Eray Bozan

Eray, eski bir Konupara yazarı. Yazarlığı süresi boyunca ilgili olduğu kişisel finans, yatırım ve ekonomi gibi belli başlı alanlarda yazılar hazırladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir