Yeni İş Kurmak İsteyenlere Samimi Tavsiyeler
Bugün yeni ya da sıfırdan kendi işini kurmak isteyenlere tavsiyelerle destek olmaya çalışacağım. İş kurmak sanıldığının aksine o kadar zor bir şey değildir. Herkes kendi işini kurup, kendi işinin patronu olmak ister fakat bunun için etkin bir strateji uygulamak zorundasınız.
Her şeyden önemlisi her aşamada kendinize dürüst olmak zorunda olduğunuzun bilinciyle hareket etmeniz gerekmektedir. Yeni iş kurmak basit ama süreçleri faydalı bir şekilde ilerleyerek, kurulan işten kâr etme süreci eğer durumların farkındaysanız kolaydır! Kendi işimi kurmak istiyorum diyenler öncelikle aşağıda yer alan sorulara dürüstçe cevap bulmalıdır.
Yeni bir iş kurmak yatırım gerektirir, bu soruları kendi üzerinizden eleştirerek cevaplar bulmaya çalışın. Bulduğunuz cevaplar yeni işinizi kurmanın yolunda size rehberlik edecek ve nasıl bir yol çizeceğinizi de gösterecektir.
1. İş Kuracağınız Pazarı Doğru Seçin
İşinizi başlatacağınız pazarın konumu, öncelikle yanıt aramanız gereken en önemli sorulardan biridir. Örneğin, diyelim ki bir çiçekçi dükkanı açmaya çalışıyorsunuz, güzel ama çiçekçi dükkanını açacağınız bölge ya da semtte daha önce bir pazar araştırması yaptınız mı? İşinizi kuracağınız bu bölgede kim, hangi günler, ne kadar sıklıkla, hangi sebeple çiçek alıyor ve aldığı çiçekler için ne kadar ödeme yapmayı düşünüyor?
Tüm bu soruların cevabı işinizin gelecekte ne kadar devam ettirilebilir olduğunun cevabını verecektir. Ben çiçekçi dükkanı örneğini verdim fakat siz daha farklı sektörlerde iş kurmayı düşünüyorsanız daha fazla cevaba ihtiyaç duyacaksınız. Misal, bir market açmayı düşünüyorsanız elbette rakiplerinizin fiyatlarına kadar bir araştırma yapmanız gerekir. Hatta eğer market açmak istediğiniz konumda çok fazla rakip varsa şimdiden ne şekilde bir fark yaratacağınızı düşünmeniz önemli olacaktır.
2. Bulduğunuz İş Fikrinin Cesaretinize Uygun Olup Olmadığını Sorgulayın
İşinizi kurduğunuz andan itibaren yetki ve sorumluluk tamamen size ait olacaktır. Yani artık geminin başında tek başına olacaksınız ve herhangi bir sorunda gemiyi en son sizin terk etmeniz gerekecek. İşinizi kurduğunuzda küçük veya büyük sorunlarla karşılaştığınızda mecazen kepenkleri hemen indirmemeniz gerekir. İşiniz için kalıp sonuna kadar savaşmanız (!) gerekir.
Bunu biraz daha açacak olursak, kurduğunuz işin sermayesi sizin için çok riskli olabilir. Gelecekte yaşayacağınız olumsuzluk maddi açıdan hayatınız için sıkıntılar getirebilir bu sebeple riskleri şimdiden ortaya koymanız gerekir. Maddi değil de, daha farklı bir açıdan bakacak olursak: örneğin, alkol satışı yapılan bir gece kulübü kurmak, bayanlar için çok da uygun bir seçenek olmayabilir.
3. İş Fikrinizi Kendinize İspatlayın
Bu yayını okuduğunuza göre harika bir iş fikriniz olduğunu düşünüyorum ama bu yeterli değil. İlk madde de biraz değindiğimiz pazar araştırması konusunda acilen çalışmalar başlatın. Sizin fikriniz size mantık gelebilir ama asıl olan tüketici sizin fikriniz konusunda ne düşünüyor? Yani sunduğunuz hizmeti, ürünü talep edecekler mi? Ya da tahmini maliyetiniz üzerine eklediğiniz kâr ücretiyle birlikte tüketiciye satış yapabilecek misiniz? Tüm bu soruların cevaplarını bulun ve kendinize gerçekçi bir şekilde her sorunun cevaplarını ispatlayın. Fikrinizin yanlış olduğuna hiç şüphe yok fakat her şey tüketici açısından değerlendirilmeli. Fikirlerinizi hayata geçirirken odak noktanıza tüketiciyi almayı unutmayın.
Bu arada işinizi kurmak için sermayeye ihtiyacınız olduğu düşünüyorsanız, 30 bin TL’ye kadar KOSGEB Hibe Kredisi alabileceğinizi hatırlatmak istiyorum. Bu hibe kredisi yeni iş kurmak isteyenler için karşılıksız verilen bir kredidir. Detaylarını ilgili bağlantıdan okuyabilirsiniz.
İş kurma konusunda herhangi bir sorunuz ya da danışmak istediğiniz konular varsa yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
Aklınızda Yatırım Fikri Varsa Harekete Geçin!
Küresel yatırım piyasasındaki milyonlarca yatırımcıya katılın. Altından, hisse senetleri ve dövize kadar 50'den fazla ürüne erişin. 100.000 TL sanal para ile neler yapabileceğinizi görün.ÜCRETSİZ HESAP OLUŞTURUN »