Bahar Temizliği: Finansal Hedeflerinize Ulaşmanıza Yardımcı Olacak 5 İpucu
Bir Çin atasözü der ki: Akan su asla kokmaz, kapı menteşesi paslanmaz.
Bahar temizliği için dolabınızı, evinizi ve arabanızı düzenlerken, cüzdanınızı da listenize ekleyebilir, hazır vaktiniz varken, finansal durumunuzu gözden geçirmek için kendinize biraz daha zaman ayırabilirsiniz.
Finansal durumunuzu düzeltebileceğiniz ve hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları burada.
Aboneliklerinizin durumunu inceleyin: BluTV, Netflix üyeliğiniz, dergi ve müzik aboneliğiniz gibi otomatik ödemeli yinelenen küçük masrafların bir listesini yapın. Bunlar her ne kadar küçük masraflar gibi gözükse de insanlar bu küçük masraflar için ayda 200-300 lira ödediklerini çoğu zaman fark edemiyorlar. Küçük masrafların bir listesini yaparak, nelere ihtiyacınız olduğunu ya da olmadığı görebilir, tasarruflarınızı artırabilirsiniz.
Geri ödemeleri tekrar gözden geçirin: İhtiyaç kredisi veya konut kredisi gibi kredi borçlarınızı tekrar gözden geçirmeyi düşünebilirsiniz. Çoğu zaman ana borca ek olarak, yüksek faiz ödemeyi de gerektiren bu borçlar için bankanızla tekrar görüşerek ödeyeceğiniz faizi düşürecek yeni bir ödeme planı üzerinde uzlaşabilir ya da borcunuzu tamamen kapatacak bir plan yapabilirsiniz.
Karşınıza gelen fırsatları değerlendirin: Örneğin, yeni bir kredi ödeme planı sonrası ödemek zorunda olmayacağınız ve cebinize kalacak bir miktar faiz ile kredi kartı borcunuzu kapatabilir, acil durum fonu oluşturabilir ya da yatırıma başlayabilirsiniz. Sizin için en mantıklı olan yola karar verene kadar paranızın çalışmasını sağlamak için bir birikim hesabı kullanmayı da mutlaka düşünün.
Bir bütçe plan yapın: 2018’e 8 ay kala bir bütçe planı yaparak, finansal hedefleriniz için önemli bir adım atabilirsiniz. Önünüzde uzun bir süre var. Bu zaman zarfında borçlarınızı azaltabilir, tasarruf yapabilir ve yatırıma başlayabilirsiniz. Önünüzdeki aylarda hesabınızdaki varlıkları artırın ve yeni yıla küçük bir servetle giriş yapın. Bunun için vaktiniz hala var.
Alışkanlıklar edinin: Her ay 100 lira veya 300 lira tutarında bir miktar nakit biriktirmeye başlayın. Maaşınızı aldığınızda önceden kararlaştırdığınız tutarı birikim hesabınızda bırakın ve arta kalan tutarı harcamalarınız için kullanın. Birikim hesabınızda daha fazla para bırakabilmek için harcamalarınızı her ay tekrar gözden geçirin, gereksiz harcamaları azaltın ve uygulayabileceğiniz ekstra tasarruf yollarını da öğrenmeyi muhakkak düşünün.