Kişisel Finans

Bir Profesyonel Gibi Nasıl Yatırım Yapılır?

Yatırım yapmak, varlıklarınızı arttırıp servetinizi büyütmenin ve paranızın sizin için çalışmasını sağlamanın biraz uzun olabilse de, en iyi ve en kolay yoludur.

Hayatınız boyunca hiç yatırım yapmadıysanız, sorun değil zira borsaya ya da tercih ettiğiniz herhangi bir başka yatırıma paranızı koymadan önce bir profesyonel gibi nasıl yatırım yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Yatırım yapma konusunda kendinizi eğitmenin ve tıpkı bir profesyonel gibi yatırım yapmaya başlamanın üç yolunu öğrenin. Bu sayede paranızla akıllıca yatırımlar yapabilirsiniz.

1. Okuyun

Herhangi bir şeyi öğrenmenin en iyi yolu çok fazla araştırma yapmak ve okumaktır. Ne de olsa bir konu hakkında ne kadar fazla araştırma yapar ve okursanız, ilgilendiğiniz konular hakkında o kadar fazlasını öğrenirsiniz.

Örneğin borsadan para kazanmak istiyorsanız, borsa yatırımcıları hakkında her şeyi okuyabilir ve borsaya yatırım yapma stratejilerini öğrenebilirsiniz. Mesela borsa kitapları dahi yatırımcıların yaklaşım ve tecrübelerini ilk ağızdan öğrenebileceğiniz en iyi seçenekler arasında yer alır.

Ücretsiz internet materyallerinden de yararlanabilirsiniz. Günümüzde hemen her yatırım aracı için ücretsiz kaynak bulmak mümkün. Örneğin, Sermaye Piyasası Kurulu ve Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu tarafından hayata geçirilen Finansal Eğitim sitesinden, bütçe yönetiminden temel finansal kavramlara ve yatırım araçlarına kadar birçok eğitim videosuna ulaşabilirsiniz.

2. İzleyin

Doğru yatırımlar yapabilmek ve doğru yatırımlarda kaldığınızdan emin olmanız için, ekonomi alanında uzman olmak, bir yatırım danışmanı olmak ya da doktora derecesi almak zorunda değilsiniz ama özellikle neler olup bittiğini anlama noktasında, piyasaları izlemeyi ve yorumlamayı öğrenmelisiniz.

Bugün çok cazip gibi görünen bir yatırım, yarın pek de cazip olmayabilir. İyi giden havalar birden kötüleşebilir veya tam tersi de olabilir ve iklim lehte ya da aleyhte değişebilir. Bu nedenle, piyasaları izlemeniz ve olup bitenlerden haberdar olmanız çok önemlidir.

Cebinizi ve dahi yatırımlarınızı etkileyecek siyasi, ekonomik ve finansal gelişmeleri haber sitelerinden takip edebileceğiniz gibi, YouTube platformundan alanında uzman profesyonellerin güncel yorum ve analizlerine de ulaşabilirsiniz.

Nereden başlamanız gerektiği konusunda hiçbir fikriniz yoksa, Atilla Yeşilada gibi sağlıklı bir şüphecilikle yorum ve analizler paylaşan profesyonellere ait YouTube kanallarını izlemeye başlayabilirsiniz. En iyi öneriler için YouTube ekonomi kanalları hakkındaki makalemiz için ilgili bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.

Ek olarak, ne anlama geldiklerini bilmediğiniz kavramları mutlaka öğrenmelisiniz. Ayrıca borsa nasıl işler, altın fiyatları niçin yükselir ve yatırım fonları nasıl kazandırır gibi yatırıma konu hemen her şey hakkında makaleler okumalısınız. Zira muhtemelen günü geldiğinde aralarında bir bağlam kurmaya başlayıp kendiniz için en iyi yatırımların hangileri olduğunu bulmak isteyeceksiniz.

3. Pratik Yapın

Yeni bir şeyler öğrenmenin en iyi yollarından bir diğeri de, özellikle yatırım hususunda, kesinlikle pratik yapmaktır. Pratik yaparak öğrendiğiniz hemen her şeyi kullanmaya başlayabilirsiniz.

Portföy oluşturmanıza ve yatırımlarınızı izlemenize olanak sağlayan platformlar, belirli bir tarihte yaptığınız yatırımların anlık değişimlerini izleyip ne kadar karda ya da zararda olduğunuzu göstererek pratik yapmanıza yardımcı olabilir. Böylece öğrendiğiniz bilgileri ne kadar doğru kullandığınızı, iyi ya da kötü kararlarınızı ve piyasaları izleyip doğru aksiyonlar alıp almadığınızı görebilirsiniz.

Öte yandan yatırım aracılarının sunduğu ücretsiz deneme hesapları da pratik yapabileceğiniz en iyi seçeneklerden biridir. Bir alternatif olarak bu hizmetleri de değerlendirerek pratik yapabilirsiniz.

Ayrıca, yatırımlar hakkında daha fazla bilgi almak ve bu eylemin neden bu kadar önemli olduğunuz anlamak için yatırım nedir makalemize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Son olarak, Roma bir günde inşa edilmedi ve sizin de bir günde profesyonel bir yatırımcı olmanız mümkün değil. Ancak elinizden gelenleri yapıp okuyarak, izleyerek ve öğrenerek zamanla bu noktaya ulaşmanız kuvvetle muhtemel mümkün olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir