BirikimKişisel Finans

Birikim ve Tasarruf İçin Dahiyane Öneriler

Para biriktirmek herkes için zordur, harcamaksa kolay. Şu anda elimizdeki parayı hiç zorlanmadan harcayacak on binlerce yer veya bahane bulabiliriz bu nedenle önemli olan tek şey kazandığımız ya da elde ettiğimiz parayı elde tutabilmektir.

Tasarruf ve birikim yapma ihtiyacı kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Tasarruf ve birikim yapmak için; geleceği güvence altına almak, yeni bir ev alma, yeni bir iş kurma, yurtdışında eğitim, evlilik, emeklilik gibi binlerce istek sıralanabilir. Tüm bu istekleri gerçekleştirebilmek için önce giderlerimizden tasarruf yapmalı ve gelirimizden daha fazla artırarak birikim yapmaya başlamamız gerekir.

Tasarruf ve birikim yapabilmek için aşağıdaki birkaç temel öneriyi dikkate alarak hemen işe koyulabilirsiniz:

Giderlerinizi azaltmakla başlayın

Zorunlu ve zorunlu olmayan giderler olarak, giderlerimiz ikiye ayrılır. Ev kirası, elektrik-su faturaları, ulaşım ve sağlık ücretleri zorunlu giderler arasında yer alır. Onlarca giysiniz varken rengi ve markasından dolayı bir yenisini almak veya telefonunuz iletişim ihtiyacınızı karşıladığı halde bir üst modelini satın almaksa zorunlu olmayan giderler arasında örnek gösterilebilir.

Tasarruf yapabilmek için zorunlu giderlerinizden feragat edemezsiniz fakat zorunlu olmayan giderlerinizden feragat etmeniz mümkündür. Bu nedenle gelirinizden daha fazla para artırmak ve birikim yapmak için zorunlu olmayan tüm giderlerinizi gözden geçirin ve ihtiyacınız olmayan herhangi bir şey için para ödemekten vazgeçin. Zorunlu olmayan harcamaları sonlandırdığınızda daha fazla tasarruf yapabilmeniz mümkün olacaktır.

Tasarruf yollarını keşfetmek için bu sayfadaki yazılara mutlaka göz atın.

Önce kendinize para ayırın

Elinize aylık kazancınız geçtiğinde veya maaşınızı aldığınızda yukarıda da örneklendiği gibi zorunlu giderleriniz için ödemenizi yapın. Herhangi bir zorunlu olmayan harcama yapmadan evvel gelirinizin bir kısmını doğrudan birikim için ayırın.

Genel olarak gelirin en az yüzde 30’unun birikim için ayrılması gerekmektedir. Fakat siz kişisel bütçenize göre bu oranı biraz daha az ya da daha fazla olacak şekilde belirleyebilirsiniz.

Birikim yapmayı otomatikleştirin

Birikim yapmayı düzenli hale getirin. Birikim hesabınıza otomatik ödeme talimatı verin ya da örneğin, ek gelir elde ediyorsanız bu gelirleri doğrudan birikim hesabınıza aktarın.

İşinizi kolaylaştırmak için birikime ayırmayı planladığınız tutarı borç olarak düşünebilirsiniz. Sanki kredi borcu ya da ev kirası öder gibi gelirinizin bir kısmını doğrudan birikim hesabınıza gönderin ve ne olursa olsun düzenli bir şekilde birikim yapın.

Kredi kartınızı dikkatlice kullanın

Günümüzün en popüler ve bizi en kolay borca sokan teknolojik araçlarından olan kredi kartlarınızı dikkatlice kullanın. Sadece gerekiyorsa zorunlu giderlerinizi ödemek için kartınızı kullanmaya çalışın.

Bütçenizi rahatlatmak için kartınızı kullanarak taksit fırsatlarından veya kampanyalardan yararlanın fakat asla gereksiz giderleriniz için kredi kartı avantajlarını dezavantaja dönüştürerek borçlanmayın.

Bütçe planı yapın

Kişisel bütçe planı oluşturmanız, tasarruf ve birikim yapmanızı büyük ölçüde kolaylaştırır. Aylık bir bütçe planı yaparak gelir ve giderlerinizi kayıt altına alabilir, gereksiz harcamalarınızı keşfedebilir ve yeni birikim hedefleri oluşturabilirsiniz.

Bütçe planı yapmak son derece basit ve kolaydır. Bütçe planı yaparken işinizi kolaylaştıracak bir liste için bu bağlantıyı ziyaret edin.

Kişisel finans planı oluşturun

Bütçe planına ek olarak basit bir kişisel finans planı da oluşturabilirsiniz. Kişisel finans planı da tıpkı bütçe planında olduğu gibi harcamalarınızı ve gelirlerinizi kabaca nasıl kontrol altında tutmanız gerektiği konusunda size yardımcı olacaktır.

Kişisel finans planı oluşturmak için altı maddelik şu yazıyı okuyarak bilgi alabilirsiniz.

Biz ekonomist.co’da tasarruf ve birikim üzerine birçok yayın hazırlamaya devam ediyoruz. İlgili yayınlarımızı keşfetmek için kişisel finans kategorisini mutlaka ziyaret edin. Son olarak, tasarruf ve birikim yapmaya ne kadar hızlı başlarsanız, hedefinize o kadar hızlı yaklaşırsınız. Düzenli tasarruf ve birikim yapmaya kendiniz için hemen başlayın.

Konupara Ekibi

Konupara Ekibi, okuyucu ihtiyaçlarını analiz ederek para yönetimi, birikim, krediler, kredi kartları, kredi notu, mevduat hesapları gibi bankacılık ürünleri ve yatırım konularında araştırmalar yapıp kapsamlı yazılar hazırlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir