Birikim

10.000 Lira Para Biriktirmek için 10 Aşama

10 bin tl biriktirmek için gelir, tasarruf ve ne kadar sıkı hedefleme yaptığınıza bağlı olarak biraz zamana ihtiyacınız olacak.

Para biriktirmenin çok da kolay olduğunu kimse söyleyemez. Özellikle ülkemiz şartlarında tasarruf oranlarını düşünürsek, ülkece tasarruf yapmaya pek de alışık olmadığımız sonucuna varabiliyoruz.

Klişe gelecek fakat genel anlamda düşünürsek hayatta hiçbir şey kolay elde edilmiyor. Hedeflere ulaşabilmemiz için sıkı çalışmamız ve her zaman bir plana bağlı kalmamız mutlak suretle şart.

Bugün, 10.000 liralık para biriktirme hedefinize yardımcı olabilecek aşamalı bir yazı hazırladım. Yazının girişinde belirttiğim gibi hedefe ulaşabilmeniz için birikim hedefinize sadık kalmanız gerekecek. Zor ama ulaşılamaz değil. Yapmayın, 10 bin liradan bahsediyoruz! Biriktirebilirsiniz.

10 günde astronot olmayacağınız, hadi başlayalım:

1. Harcamalarınızı kontrol edin

Aynı ülkede yaşıyoruz. Fiyatların yüksek, maaşların düşük olduğundan ne yazık ki haberim var. Elimizdeki kaynaklar üzerinden plan yapmamız gerektiğinin de farkındayım. Bu durum ne kadar aleyhte olsa da yapabileceklerimizi tamamen sınırlandırmıyor.

Şimdi, harcamalarınızı kontrol etmekle başlayın. Aylık faturalar, gıda harcamaları gibi zorunlu ihtiyaçlar dışındaki harcamalarınızın nerelere gittiğini bulun. Örneğin, her hafta üç kez restoranlarda harcama yapmanız durumunda gelirinizin yaklaşık 240 lirası uçup gidiyor. Benzeri tüm harcamalarınızı tekrar kontrol edin, sonrasında farklı kararlar almak isteyebilirsiniz.

2. 10.000 lira birikim için hedefinizi belirleyin

Sağlık veya benzeri acil durumlarda kıyada köşede 10 bin liranızın bulunması kadar iyi bir fikir yoktur. Bunun dışında yatırım kararlarınızı hayata geçirmek veya daha yüksek tutarlı birikim hedeflerinizi gerçekleştirmek için de 10 bin lira iyi bir başlangıçtır.

10 bin lira biriktirmek için aklınızdan her ne geçiyorsa bilmiyorum fakat siz biliyorsunuz. Bu nedenle hedefinizi önceden belirleyin. Ulaşmak istediğiniz nokta belli, 10 bin lira birikim. Hedefinize odaklanın, neden bu paraya ihtiyacınız olduğunu unutmayın.

Hedefinize ulaşmak için geliriniz ve ne kadar tasarruf yapabildiğinize göre değişken belki de yaklaşık 1 yıl gibi uzun bir süreye ihtiyacınız olacak. Bu süre başlangıçta her ne kadar uzun geliyor olsa da şunu unutmayalım ki, kimse Everest’e 1 günde tırmanamıyor.

Kendinizi hedefinize odaklayın. Aylar geçtikçe 500 lira, 1500 lira, 2500 lira birikim yapabildiğinizi görünce hedefinizin ne kadar da ulaşabilir olduğunu fark edeceksiniz.

3. Bütçe planı yapmaya başlayın

Bütçenizi planlamaya başlayın. Bütçe planı yapmak gelir ve giderlerinizden arta kalan kısmı bulmanıza yardımcı olur. Gelir ve giderlerinizden arta kalan kısım birikim yapmak için ayıracağınız tutara ulaşabilmeniz nedeniyle önemlidir.

Şu yazıda bütçe planının nasıl yapılması gerektiğine dair bilgiler vermiş, aynı zamanda da içini doldurabilmenizi sağlayacak boş bir plan örneği hazırlamıştım.

Bütçe planı yaparak, harcamalarınızı kolayca analiz edebilir ve birikim için daha fazla tutarı elde edebileceğiniz farklı yolları keşfedebilirsiniz.

4. Mümkünse kredi limitlerinizi kullanmayın

Araştırmalar gösteriyor ki, insanlar alışveriş sırasında kredi limitleri faktörüyle sepetlerini ihtiyaç dışı ekstra birkaç ürünle doldurabiliyorlar.

Ayrıca, nakit kullanımı yerine kredi kartlarının kullanımı harcamaları daha da basitleştiriyor. Banka ve kredi kartlarının kullanımı birçok açıdan avantajlı olsa da benzeri ürünlerle daha fazla ödeme yaptığınızı düşünüyorsanız, mümkün olduğunca nakit para kullanmanızı tavsiye ederim.

Daha da önemlisi nakdiniz bittiğinde kredi limitlerinizi kullanmamaya özen göstermelisiniz. Kredi limitlerinizi kullandığınızda borçlandığınızı göz önünde bulundurun. Aylık harcamalarınızı planlarken, kredi limitlerini unutmanız ve nakit odaklı planlama yapmanız bu yönde işinizi kolaylaştıracaktır.

5. Birikimi standart hale getirin

Her ayın 20. günü ödeme aldığınızı farz edelim, maaşınız hesabınıza yattığında hedeflediğiniz bir kısım tutarın doğrudan birikim hesabınıza gönderilmesini sağlayın. Bunu yapmak için otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz.

Harcamalardan önce gelirinizin bir kısmını birikime ayırmanız ve bu tutarı doğrudan birikim hesabınıza göndermeniz işinizi kolaylaştırır.

6. Birikim için en iyi tasarruf hesabını bulun

Birikim hesabı açmak için en iyi hesabı ve en iyi bankayı bulmaya çalışın. 10.000 lira gibi önemli bir birikim hedefinde her kuruş son derece önemlidir. Bazı bankalar hesap işletim ücreti alma konusunda hala ısrarcı davranıyorlar. Genelde de aldıkları ücret 6 ayda ortalama 60 lira civarında oluyor. Hayır, bu masrafları ödemek zorunda değilsiniz!

Birikim yapmak için hesap işletim ücreti gibi masraflar ödemeyeceğiniz bankaları tercih edin. Bu konuda pek çok alternatifinizin olduğunu biliyorsunuz.

7. Birikimlerinize ulaşımı zor bir hale getirin

Birikim yapmaktan daha da zoru biriktirilen tutarı harcamamaktır. Daha önce benzeri tecrübeler yaşadıysanız, birikimlerinizi kendiniz için daha az ulaşılabilir hale getirebilirsiniz.

Örneğin, birikim hesabınızda tutuğunuz paradan faiz almayı tercih edebilirsiniz fakat illa bu şekilde birikim yapmak zorunda değilsiniz. Paranızı riske atmadan aylık birikim tutarlarınızla enflasyonun üzerinde getiri elde edebileceğiniz fonlar da satın almayı tercih edebilirsiniz.

8. Birikimlerinize beklenmedik katkılar sağlayın

Gelirinizden bir kısım tutarı birikiminiz için ayıracaksınız fakat bu tutarla sınırlı kalmak zorunda değilsiniz. Örneğin, bugün işinizden prim aldığınızı ya da verdiğiniz bir miktar borcun size geri ödendiğini düşünün. Bu tutarları doğrudan birikiminize aktarabilirsiniz.

Bu fırsatları ek gelir yaratarak ya da daha kolayından mesaiye kalarak da yakalayabilirsiniz. Birikiminize beklenmedik katkılarda bulunmanız hedefinize ulaşmanızı hızlandıracaktır.

9. Mevcut borçlarınızı görmezden gelmeyin

Türkiye’de yaşayan ortalama gelir elde eden çoğu vatandaşın borcu, en azından kredi kartı borcu var. Sizinde mevcut borçlarınız varsa borçlarınızı görmezden gelmeyin.

Birikim hedeflerinize ulaşabilmek için öncelikle borçları bitirmek adına bir plan yapın. Çünkü borçlar birikimlerin önündeki en büyük engellerden biridir. Borçlarınız tamamen bittiğinde veya azalmaya başladığında gelirlerinizden daha fazla tutarı birikiminiz için ayırabileceğinizi göreceksiniz.

Söylememe gerek yok sanıyorum ama kredi, kredi kartı gibi borçların yüksek faizleri de darboğaza girmenize neden olur. Bu nedenle önceliğinizi borçlarınızı bitirmeye veya kısmen azaltmaya verebilirsiniz.

Velev ki borçlarınız var, yine de mevcut borçlarınızın 10.000 lira biriktirme yolundaki enerjinizi ve motivasyonunuzu etkilemesine asla izin vermeyin. Çünkü borçlarınız azaldığında veya borçluluk haliniz ortadan kalktığında finansal özgürlüğünüzü geri kazanacak ve belki de hedeflediğiniz tutardan daha fazla birikim yapabileceksiniz.

Borçlarınızın sona ermesi halinde yalnızca finansal değil, psikolojik açıdan da daha rahat hissedeceğinizi unutmayın.

10. Şimdi her şeyi uygulama zamanı

10.000 lira para biriktirmek için nereden başlamanız gerektiğini artık biliyorsunuz.

Harcamalarınızı gözden geçirin ve bütçenizi planlayın. Bütçe planınız üzerinde analiz yapın ve harcamalarınızı azaltarak, tasarruf yapabileceğiniz yolları düşünün.

Genel olarak gelirinizin en az yüzde 10 ila yüzde 30’unu birikime ayırmanız gerekir. Aylık harcamalardan önce gelirinizin bir kısmını doğrudan birikime ayırmanız ve otomatik ödeme gibi yöntemleri kullanmanız işinizi kolaylaştırır. Bunun dışında biriktiğiniz paraları harcama gibi bir alışkanlığınız varsa  hesabınızda birikimlerinizi nakit tutmak yerine fon alımı yapıp, birikim hesabınızın bulunduğu banka ATM’sinin önünden geçmemek gibi alternatif yolları deneyebilirsiniz.

İyi bir birikim hedefiniz var. Bu hedefe ulaşmanız zaman alabilecek olsa da hep söylemezler mi, sahip olmaya değer bir şeyse kendinizi ona vermeye değer diye. 10 bin lira biriktirmek sahip olmayacağınız, elde edemeyeceğiniz bir hedef değil. Odaklanın ve hedefe ulaşın, hepsi bu kadar.

Barış Şallı

Eksi bir Konupara yazarı olan Barış, ilgi duyduğu bireysel finans alanına dair para yönetimi, krediler, kredi kartları ve kredi notu hakkında onlarca yazı yazdı. Bütün bunları yaparken karmaşık olmaktan ziyade yazılarını kapsayıcı ve basit bir şekilde okuyuculara aktardı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir