Birikim

Öğrenciler İçin 10 Eşsiz Para Biriktirme Yolları

Öğrencisin, bir gece kala vizelere finallere çalışıp, koca dönemin derslerini veriyorsun. İsteyeceksin de para mı biriktiremeyeceksin, o kadar da değil! İstediğin para olsun biriktirirsin, yeter ki iste.

Böyle gaz verircesine bir giriş yapmak istemezdim ama gerçekten her şeyde olduğu gibi para biriktirmenin temel adımı da istektir. Para biriktirme gibi meselelerde insiyatif kişi de ise istemeden hiçbir şeyi yapmak veya yaptırmak mümkün değil. Bu sebeple önce istemelisiniz ve bence bu adımı tamamladığımızı düşünüyorum. Çünkü bu yazıyı okuyorsunuz.

Şu eşsiz yollara geçmeden önce ikinci önemli adımı da aramızda konuşup halledelim. Hedef!

Hedef olmadan sürdürülebilir kararlılık mümkün değil. Kendimden örnek vereyim, geçen yıl 5 bin lira biriktirebilmek için kendime bir hedef koydum. Parayla ne yapacağımı bilmiyordum, sadece hedefim 5 bin lira biriktirmekti ve biriktirdim. Şimdilerde birikim hedeflerimde çıtayı yükselttim ve küçük yatırımlarımda değerlendirmek için kullanıyorum. Yüksek lisans, mezun olunca iş kurma ya da gelecekte illa ki büyüyecek birikimleriniz için kendinize hedef koymanızı tavsiye ederim. İnanın para biriktirmek hedeflerle daha da kolay oluyor.

Şimdi öğrenciler için para biriktirme yolları konusunun özüne hızlı bir geçiş yapmak istiyorum. Yazacağım taktikleri uygulayıp, daha fazla birikim yapabilir ve hedeflerinize ulaşabilirsiniz.

1. Gereksiz harcamalarla yılda ne kadarlık bir birikim yapılabilirdi? Gereksiz harcamalar yapmayın

Normalde bu ilk maddenin başlığı yalnızca “gereksiz harcamalardan uzak durun” olacaktı ama o kadar çok yazdık ki, artık klişe olmaya başladı ve bende size aslında hangi gereksiz harcamaların eğer harcanmamış olsalardı ne kadarlık bir birikime tekabül edeceğini göstererek farklı bir başlangıç yapmak istedim.

İlk örnekle başlayalım, diyelim ki her gün 5 liraya kampüsün karşısında kahve içiyorsunuz. Eğer bu 5 lirayı hiç harcamamış olsaydınız ve ortalama yıllık %5 getiri sağlayan bir yatırım aracıyla değerlendirmiş olsaydınız ne kadar para biriktirmiş olurdunuz?

1 yılda biriktireceğiniz para 1,916 lira olurdu. İki yılda birikiminiz 3,928 lira, üç yılda 6,040 lira olurdu. 5 yıl boyunca aynı oranda getiri sağlayan yatırım aracıyla paranızı değerlendirmiş olsaydınız, toplamda 10,102 lira bu süreyi 10 yıla çıkarırsak da yaklaşık 24.000 lira para biriktirmiş olurdunuz.

Bu örneği biraz daha abartarak günlük gereksiz harcamalarınızı 10 hatta 20 lira seviyelerinde düşünürseniz, elde edebileceğiniz birikim tutarı çok daha yüksek olacaktır. Kaldı ki, bu para mezun olduktan sonra bir yerlerden başlamanıza, iş kurmanıza bile olanak sağlayacak önemli bir tutar olacaktır.

Bu nedenle ilk yapmanız gereken, tüm gereksiz harcamalarınızı tespit etmek ve ortadan kaldırmak. Çünkü gereksiz harcamalar birikim yapmanıza engel olan en önemli faktörler arasında yer alıyor.

2. Kullanılan ders kitaplarını alın ve sonra onları tekrar satın

Öğrencilikte en lüzumlu sayılabilecek harcamaların başında ders materyallerine verilen paralar geliyor. Mutlaka ders kitaplarına ihtiyacınız olacak hatta oluyordur da ve üniversite kitaplarının hiç kullanılmamış “sıfır” haliyle ücretlerinin ne kadar kabarık olduğu sır değil. Bu nedenle üst sınıflardan daha önce kullanılmış ve ihtiyacınız olan ders kitaplarını satın alabilirsiniz. Emin olun, eğer ders alacağınız kişi bütünlemeye kalmamışsa kitaplarını satmayı kabul edecektir. Böylece hiç kullanılmamış kitaba vereceğiniz paranın yarısı cebinize kalmış olur. Daha sonra işiniz bitince sizde bu kitapları satın ve birikimlerinize ekleme yapın.

Ayrıca kitap almak ve satmak için eski kitapçıları da değerlendirebilirsiniz. Onlar gerçekten iyi birer aracılar. İnternetten de satabilir ayrıca fakülte girişine panoya bir not da bırakabilirsiniz. Bunun için fazlaca yöntem var, biliyorsunuz.

3. İndirimleri takip edin

Bana kalırsa indirimleri takip etmek gerçekten alışverişin en zevkli hali. İndirimleri takip ederek, ortalama %10 veya %20 daha pahallıya alacağınız her şeyi daha ucuza alabilirsiniz. Neye ihtiyacınız olduğunu ve hangi indirimlerin işinize yaracağını ortaya çıkarmak için kendinize bir ihtiyaç listesi hazırlayabilirsiniz. Böylece ihtiyaç listeniz dışında ihtiyacınız olmayan şeyleri almayarak yine gereksiz harcamalardan uzak durabilirsiniz. Harcama listenizi aylık ev masraflarınız içinde uygulayabilirsiniz.

Aman kim takip edecek şimdi indirimleri demeyin. İndirim her zaman var. A101’de yoksa BİM’de var. İkisinde yoksa Migros kesin yapmıştır. Yerel marketleri de unutmamak lazım tabii, gıda ürünleri için güzel indirimler yapıyorlar. Hayır, Macrocenter olmaz!

Zaman zaman ihtiyaç listenizi alın ve şöyle bir alışveriş sitelerine göz gezdirin. Bu pratik hem piyasada fiyatların hangi seviyelerde olduğunu görmenizi hemde indirimleri keşfetmenizi sağlayacaktır. Çoğu zaman alışverişlerinizde fazla para ödediğinizi düşünüyorsanız fiyatlar genel seviyesini öğrenmeniz cidden önemli.

4. Kredi ve kredi kartı kullanımınızı sınırlandırın

Eğer kredi almayı düşünüyorsanız, mezun olana kadar bu fikirden kaçınmanız gerekir. Ek bir borç yükü altına girmek istemezsiniz. Eğer bankaların öğrencilere yönelik verdiği ve bizim de şurada listelediğimiz kredi kartlarını kullanıyorsanız, harcamalarınızda dikkatli olmanız şart. İlk madde de belirttiğim gibi gereksiz harcama yapmayın ve sadece kredi kartınızın size sağlamış olduğu avantajları kullanın.

Bu avantajlar neler derseniz; kredi kartlarıyla yaptığınız harcamalar gider takibi yapmanızı kolaylaştırır. İndirimlerden ve ihtiyacınız olan ürünleri taksitle almanıza olanak tanır. Bunun dışında nakit para taşıma derdinden kurtararak zor zamanlarınızda finansal destek sağlar. Fakat sadece bu kadar. Kredi kartı harcamalarınızı sınırlandırın ve kredi gibi ürünleri en azından mezun olana kadar kullanmaktan kaçının ki ek borç yükü altına girmeyin.

5. Daha fazla birikim yapmak için teknolojiden faydalanın

Günümüzde her birimizin akıllı telefonları veya internete ulaşabileceği bilgisayarlar var. Birikimlerinizi artırmak veya daha fazla birikim yapabilmek için teknolojiden faydalanabilirsiniz.

Bu başlığı hemen sonlandırmadan birkaç taktik vermek istiyorum.

Bankanızın mobil uygulamasını edinin. Eğer birikim hesabı veya kredi kartı kullandığınız bir banka varsa bankanızın mobil uygulamasını telefonunuza indirin. Buradan hesabınızı, birikimlerinizi ve harcamalarınızı kolayca takip edebilirsiniz.

İnternet şubesi kullanın. Yine banka hesabınız bulunuyorsa, mobil uygulama veya bilgisayar üzerinden bankanızın internet şubesini kullanın. Çünkü fatura ödemeleri gibi pek çok ödemede fatura ödeme merkezleri 1-2 lira komisyon alırken, internet şubelerinden yapılan ödemelerde komisyon ödemek zorunda kalmazsanız.

Finansal tavsiyeleri takip edin. Örneğin, ekonomist.co üzerinde birçok finansal tavsiyeler veriyoruz. Güncel olarak takip edip; tasarruf, birikim ve yatırım yollarını öğrenebilir tamamen ücretsiz bir şekilde ekstra fikir alabilirsiniz.

6. Daha fazla tasarruf için kullanabileceğiniz teknolojik yenilikleri keşfedin

Biz her zaman birikim ve tasarrufu ayrı ayrı ele alıyoruz. Harcamalarınızı azaltarak veya harcamanız gerekenden daha azını harcayarak tasarruf elde edersiniz. Tasarruflarınız ise birikimleriniz olur. Teknoloji sayesinde tasarruf yapabileceğimiz birçok yol var.

Bazılarına aşağıdan göz atın.

WhatsApp ve Skype. İki popüler iletişim uygulaması ve iki uygulamanın da hem metin hemde sesli arama özellikleri bulunuyor. Her ay GSM operatörünüze yüklü tarife ücretleri ödemek yerine bu uygulamaları kullanmaya özen gösterebilirsiniz. Aramalarınızı ve mesajlarınızı bu uygulamalar üzerinden yapabilir, daha fazla tarife ücreti ödeme derdinden kurtulabilirsiniz.

Daha ucuza bilet. Öğrenciler her dönem sonunda seyahat etmek zorunda kalırlar. Seyahatiniz için çeşitli bilet sitelerinden araştırma yaparak, en uygun fiyata bilet bulabilirsiniz. Unutmayın, önceden rezervasyon yaparsanız yolculuğunuz için daha az ödeme yapmış olursunuz.

BlaBlaCar. Öte yandan BlaBlaCar adlı bir oluşumda var. Bu, boş koltuğu olan sürücülerle aynı yöne gitmek isteyen yolcuları buluşturan bir oluşum. Böylece aynı yöne gitmek isteyen yolcular daha az ücret ödeyerek seyahat yapabiliyorlar.

Airbnb. Okuduğunuz şehir dışında katılmak istediğiniz seminer veya etkinlik var ve kalacak yeriniz mi yok? Oteller gerçekten pahallı olabiliyor. Peki kalacak bir yer bulabileceğinizi söylesem, hemde istediğiniz kadar kalarak ve normalden daha az ücret ödeyerek. İşte bu Airbnb ile mümkün. Daha önce Airbnb konusunda birkaç şey yazmıştık. Diğer yandan yurt dışında da kalacak bir yer bulabileceğinizi hatırlatayım. Alternatif olarak Hürriyet Emlak ve Sahibinden sitelerinde de günlük olarak kalabilecek yer bulmanız mümkün.

Wordpad ve Google Drive. Öğrenciler için olmazsa olmazlardan biri de kağıtlar ve defterler. Sık sık not almamız veya özet çıkarmamız gerekiyor. Gerçekten artık modern olmanın zamanı geldi. Eğer bu tarz teknolojik ürünleri kullanmıyorsanız kullanmaya biran evvel başlayarak kağıt, defter tasarrufu yapın. Wordpad ve Google Drive gibi ürünlerde not tutabilir ve bulut özelliği sayesinde istediğiniz her an internetin olduğu her yerde notlarınıza ulaşabilirsiniz. Üstelik bu ürünlerin alternatifleri de var.

7. İkinci el alım ve satım seçeneklerini değerlendirin

Öğrenci eviniz için yeni bir kanepeye ya da çalışma masasına ihtiyaç duyuyorsanız, ikinci el alışveriş sitelerine göz atın. Neticede ihtiyacınızı bir şekilde görecek ve daha ucuza alarak tasarruf yapmış olacaksınız. Yine ihtiyacınız olmayan bu tarz ürünleri değerlendirerek satışa çıkarabilir, hem ihtiyacı olanlara fayda sağlamış olur hemde ekstra birikim yapmış olursunuz.

8. Eski dönemlere dönün, takas yapın

Takas yapmak tasarruf yapmanın bir diğer eşsiz yolları arasında bulunur. İhtiyacınız olan herhangi bir şey için ihtiyacınız olmayan herhangi bir şey karşılığında takas yapabilirsiniz. Öğrenci arkadaşlarınız arasında yapabileceğiniz gibi aynı şekilde takas alışverişlerine imkan sağlayan internet siteleri üzerinden de ilan verebilirsiniz.

9. Bir Birikim Hesabı Edinin

Bu tasarruflarla elde edeceğiniz birikimleri değerlendirebilmek üzere kendinize bir birikim hesabı edinin. Birikimleriniz bankada daha güvenli olacaktır. Göz önünde bulunan para daha çabuk harcanır. Ayırca birikimleriniz artış gösterdiğinde paralarınızı saklayabilmek zorlaşır ve bu sizin için bir güvenlik riskini ortaya çıkarır.

Paranızı birikim hesaplarında, yüksek mevduat faizi veren bankalar aracılığıyla daha etkili bir şekilde değerlendirebilir ve birikim takibinizi yapabilirsiniz. Faiz kısmına sıcak bakmıyorsanız, faizsiz standart bir mevduat hesabı veya katılım bankalarından katılma hesabı açabilirsiniz.

10. Gider Listenizi Hazırlayın

Son olarak gider listenizi hazırlayın ve yukarıdaki tavsiyeler doğrultusunda hangi harcamalardan daha fazla tasarruf yapabileceğinizi listeleyin. Yapabilecekleriniz yazıda verdiğim tavsiyelerle sınırlı değil, listenize başka birçok ekleme yapabilirsiniz. Hatta bu konuda arkadaşlarınızdan fikir alabilirsiniz.

Yapacağınız tasarruflar daha fazla birikim yapmanızı sağlayacaktır. Öğrenciler için para biriktirme yolları için verilebilecek çok daha fazla taktik olabilir. Eğer aklınıza gelirse aşağıdan yazabilir veya fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Barış Şallı

Eksi bir Konupara yazarı olan Barış, ilgi duyduğu bireysel finans alanına dair para yönetimi, krediler, kredi kartları ve kredi notu hakkında onlarca yazı yazdı. Bütün bunları yaparken karmaşık olmaktan ziyade yazılarını kapsayıcı ve basit bir şekilde okuyuculara aktardı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir