Birikim

Para biriktirebilmek için nasıl düşünmek gerekiyor

Neredeyse çevremdeki herkes para biriktirmek istiyor. Bazen muhabbetlerimiz sırasında bu konunun üzerine gittiğimizde herkesten birikim yapmaya yönelik çok farklı ve güzel fikirler ortaya çıkıyor. Para biriktirmeye başlama düşüncesiyle gözler parlıyor, oturmalar dikleşiyor ve yüzlerde hoş bir gülümsemeyle konu bir sonraki muhabbete kadar kapanıyor.

Sonrasında ne mi oluyor? Hiçbir şey. Çünkü onlar Para Biriktiremiyorum Kulübü’nün daimi oyuncuları… Kimsenin para biriktirebildiği yok. Ya biriktirmeye hiç başlanamıyor ya da birikime başlanıyor fakat devamı getirilemiyor.

Hiç kimse, hiçbir kimseye zorla parasının bir kısmını elinde tutarak birikim yaptıramaz. Birikim yapmaya başlamak için istemek gerekiyor. Çevremdeki arkadaşlarıma bakıyorum ve her birinin istekli olduğunu görebiliyorum. Peki, neden olmuyor, neden birikim yapmaya başlanamıyor veya başlandığında devamı getirilemiyor?

Tüm bu soruları kendime sordum…

Ben küçük yaşlardayken öğrendim tasarrufu. Her zaman harçlıklarımın bir kısmını doğrudan biriktirdim. Ailem sayesinde de birikim ve tasarruf yapma alışkanlığı edindiğimi düşünüyorum. Çünkü harçlıklarımı biriktirdiğimde sürekli onlardan teşvik aldım. Birkaç yüz lira biriktirebilmiş isem babam üstüne birkaç yüz lira daha koyardı. O zamanlar isteklerim başkaydı, tahmin edersiniz her çocuğun sahip olmak isteyeceği biraz pahalı şeylerden. Biriktirerek bu isteklerimi gerçekleştirebileceğimi görmem sanıyorum ki alışkanlık kazanmamı sağladı.

Ben para biriktirme alışkanlığını bir şekilde edindim. Birikim yapamayacağım bir dünya düşünemiyorum. Peki ama edindiğim alışkanlık bana nasıl düşündürüyor, birikim yapabilmek için nasıl düşünmek gerekiyor:

Birikim yapmanın sizin için neden önemli olduğunu unutmayın

Benim birikim yapmak için kendimce nedenlerim var. Bu nedenler sürekli aklımda olduğu için birikim yapamama ihtimaline oldukça uzağım. Bugünümü ve yarınımı güvence altına almak, gelecekte yeni bir ev almak ve belki de bir iş kurmak için birikim yapmaya ihtiyacım olduğunu biliyorum.

Birikim yapmak isteyen herkesin kendince önemli nedenleri var. Eminim ki sizin de önemli nedenleriniz mevcut. Bunları unutmayın, sürekli hatırlayın. Alışveriş yaparken, borca girmek üzereyken, lüks bir tatile çıkmak üzereyken ödeme yapmadan önce sadece nedenlerinizi düşünün.

Sorumluluklarınızın farkında olun

Ben uzunca bir süredir kendi paramı kendim yönetiyorum, bu konuda büyük sorumluluklarımın olduğunun farkındayım. Çünkü birikim yapmaya başlamanın ve birikimin devamını sağlamanın tamamen bir sorumluluk işi olduğunun farkındayım. Bütçe planı yapmak, alışverişe çıkmadan önce alışveriş listeleri yapmak, tasarruf yapmamı sağlayacak keşifler ve notlar almak küçük ama etkili sorumluluklarım arasında yer alıyor.

Daha basit bir şekilde düşünün. Paranızın sorumluluğu tamamen sizde. Bugün 10 liraya kahve içmeyi de tercih edebilirsiniz, aynı tutarla fon almayı da tercih edebilirsiniz. Paranızın patronu sizsiniz. Para kendi kendini asla yönetemez, ‘ben bugün 10 lirayı da alayım gidip kahve içeyim ya da fon alayım’ diyemez. Onu yönetmek size kalıyor. Para sizin sorumluluğunuzda. Bu sebeple paranıza karşı sorumluluklarınızın farklında olmanız gerekiyor. Birikim için nedenlerinizi aklınızdan çıkarmamanız sorumluluklarınızı da hatırlamanıza yardımcı olacaktır.

Büyük ya da küçük hedefler koyun

Uzun vadeli veya sabırsızsanız kısa vadeli hedefler koymayı deneyin. Örneğin, her ay gelirinizin bir kısmını doğrudan birikime ayırmayı deneyin. Bunu 6 ay ya da 12 boyunca yapın ve banka hesabınıza hedefinize ulaşana kadar dokunmayın. Düzenli birikim yapmaya başlamanızın ardından banka hesabınızdaki tutarın aylar geçtikçe artması sizi yolunuzda devam etmeniz için teşvik edecektir.

En basitinden 6 aylık bir hedef koyun. 6 ay boyunca düzenli olarak biriktirin. Bu hedefe ulaşmak size zor geliyorsa birikim hesabınıza borç ödediğinizi düşünebilirsiniz. Farz edin ki, kredi kartınız için aylık birkaç yüz lira daha fazla para ödüyorsunuz. İşin güzel yanı kredi kartı borcunuza ödediğiniz parayı geri almanız mümkün olmayacakken, birikim hesabınıza ödediğiniz parayı geri almanız mümkün olacak.

Koyduğunuz birikim hedefine ulaştıktan sonra bilmiyorsanız yatırım araçlarını tanımaya başlayın. Başlangıçta tercihen risk almadan uzun vadeli veyahut kısa vadeli yatırımlarla birikimlerinizi değerlendirin ve paranızın nasıl çalıştığını görün çünkü paranız size para kazandıracak, birikim yapmaya devam ettikçe daha fazla ve çok daha fazla para kazana bildiğinize şahitlik edeceksiniz.

Para biriktirmek ve birikimin devamını sağlayabilmek için ben sadece bunları düşündüğümü fark ettim. Bence kesinlikle işe yarıyor. Yukarıda yazdığım her bir düşüncenin de güzel sonuçları var. Hem zaten birikim yapmanın nesi kötü olabilir ki? Tekrar başlamak ve bu kez durmadan devam etmek için kendinize bir şans daha verin.

Barış Şallı

Eksi bir Konupara yazarı olan Barış, ilgi duyduğu bireysel finans alanına dair para yönetimi, krediler, kredi kartları ve kredi notu hakkında onlarca yazı yazdı. Bütün bunları yaparken karmaşık olmaktan ziyade yazılarını kapsayıcı ve basit bir şekilde okuyuculara aktardı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir