BirikimTasarruf

Reddit’te En Çok Up’lanan 21 Tasarruf Tüyosu

Dünyanın en büyük sosyal haber sitelerinden Reddit, üye olan herkesin paylaşım ve yapılan paylaşımlara yorum yaparak katkıda bulunduğu büyük bir internet topluluğu.

Reddit, her ne kadar eşsiz bir trol cenneti olsa da gerçek anlamda sağlam paylaşımların yapıldığı bir platform. Sitede kullanıcılar her paylaşımı “yukarı – up” ya da “aşağı – down” seçenekleriyle oyluyorlar. Yukarı çıkan çoğu paylaşım gerçekten okunmaya ve incelenmeye değer, tıpkı birazdan benim de paylaşacağım up’lanan tasarruf tüyoları gibi…

Reddit kullanıcıları tarafından paylaşılan ve en çok oylanan tasarruf tüyoları:

Taze ürünler kullanın. Mevsiminde alınan taze gıda ürünleri daha sağlıklı ve daha ucuzdur. Konserve almak yerine mevsiminde taze gıda ve bakliyat ürünleri almayı tercih edin.

Dondurulmuş ürünler almayın. Dondurulmuş ürünler taze ürünlerden çok daha yüksek fiyata satılabiliyor. Daha sağlıklı ve daha ucuz olan taze ürünleri tercih edin.

Market markalı ürünleri deneyin. Marketlerin kendi marka adlarıyla satışa sunduğu ürünleri deneyin. Örneğin, BİM’de Dost Süt ya da Migros’ta Migros markalı Üzüm Pekmezi gibi. Büyük üreticiler marketlere özel olarak bu ürünleri ürettiğinden ve ortadaki marka değeri kaldırıldığından market markalı ürünler daha tasarruflu olabiliyor.

Toptan alım yapın. Her zaman tükettiğiniz veya ihtiyacınız olabilen ürünleri toptan alın. Toptan satın almak her zaman daha az maliyetlidir.

Yemeğinizi evde yapın. Dışarıda yemektense veya sipariş vermektense evde yemek yapmak daha tasarrufludur. Tek kişilik doyurucu bir yemek menüsünün ortalama fiyatı 16 lira civarında. Halbuki 16 liralık bir gıda alışverişiyle pekala 6-7 günlük bir yemek menüsü çıkartılabilir.

Kahvenizi evinizde yapın. Orta boy bir lattenin ortalama fiyatı 8 lira civarında. Dışarıdan kahve almak yerine evinizde veya ofisinizde aynı parayla onlarca fincan kahve içmeniz mümkün.

Yemeğinizi işinize götürün. Her zaman olmasa da haftanın belirli günlerinde dahi işinize yemek götürmeniz, yemek masraflarınızı yarı yarıya azaltır. Bunu düşünebilirsiniz.

Şişe su almayın. Alınan küçük boy şişe sular, büyük boy şişe sulara nazaran daha maliyetlidir. Diğer yandan ülkemizde genellikle plastik şişeler içerisinde su satılıyor ki, plastiğin son zamanlarda sağlığa olumsuz etkisi de tartışılıyor. Bunun yerine metal mataraya su doldurup, yanınızda taşıyın.

İhtiyacınız kadar alım yapın. Marketlerin çoğu zaman çeşitli hilelerle satışlarını nasıl artırdığından bahsetmiştim. Bu hilelere aldanmadan yalnızca ihtiyacınız olan ürünleri satın alın. Çöpe atmak zorunda kalabileceğiniz her şeye para ödediğinizi unutmayın.

Harcamalarınızın takibini yapın. Kişisel bütçenizin gelir ve gider dengesini sağlayabilmek için harcamalarınızın takibini yapın. Aylık harcamalarınızı not edebileceğiniz gibi aylık banka veya kredi kartı ekstrelerinizi de gözden geçirin.

Birikim hedefleri koyun. Harcama hedefleri yerine kendinize birikim hedefleri koyun. Herhangi bir şey için şimdi paranızı biriktirmeye başlayın. Birikim yapmak hedeflerle her zaman çok daha kolay.

Daha kaliteli ürünler alın. Pahallı değil, kaliteli! Kaliteli ürünler her zaman daha dayanıklıdır ve uzun süre kullanılabilir. Kalitesiz ama çok ucuz bir ürün yerine, biraz pahallı ama daha kaliteli ürünleri tercih edin. Bir gömlek ya da bir çamaşır makinesi…

Nakit avans kullanmayın. Bankaların kredi kartları veya maaş hesaplarında sunduğu nakit avans hizmetlerini kullanmayın. Kredili mevduat hesaplarının yüksek faiz başta olmak üzere kullanım ücreti gibi ek masraf olumsuzlukları bulunur.

Gelirinizin bir kısmını ayırın. Maaşınızı veya elde ettiğiniz herhangi bir geliri her ay düzenli bir şekilde kenara koyun. Ünlü milyarder Warren Buffett‘un dediği gibi “önce biriktirin, sonra harcayın.”

Yüksek harcamalar için bekleyin. Yapacağınız yüksek tutarlı harcamalar için iki gün bekleyin. Bu süre zarfında yüksek tutarlı ürünleri alternatif satıcılarda araştırın. Fiyat karşılaştırma sitelerini kullanın veya bir bilene sorun.

Aboneliklerinizi iptal edin. Gazete, dergi veya benzeri abonelik hizmetlerini kullanıyorsanız, okumadığınız gazete ve dergi aboneliklerini iptal edin.

Mobil tarifenizi gözden geçirin. GSM operatörlerine daha az para ödeyebilmek için mevcut tarifenizi gözden geçirin. Öğrenciler için para biriktirme yolları yazımda bahsettiğim gibi Whatsapp, Skype gibi uygulamaların sesli arama ve mesajlaşma özelliklerini kullanarak tasarruf yapın.

TV masraflarınızı azaltın. Kablolu yayınlar için para ödüyorsanız, bunun yerine ücretsiz kanallar izleyebileceğiniz uydu yayınlarını kullanın. Özellikle futbol gibi spor müsabakaları için aboneliğine devam ediyorsanız, bu tip yayınları izlemek için arkadaşlarınıza veya kafelere gidin.

İnternet harcamalarını azaltın. İnternet servis sağlayıcıları dönemsel kampanyalar düzenliyor. Üstelik mevcut bir aboneliğiniz olsa dahi kampanyalar arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Kendinize en uygun kampanyaya geçiş yaparak internet kullanım harcamalarınızı azaltın.

Kredi borçlarınızı transfer edin. Birden fazla kredi veya kredi kartı borcunuz bulunuyorsa, borçlarınızı yapılandırın. Borç transfer kredisi veren bankalar tarafından sağlanan uygun faiz oranlarına göz atarak, borçlarınız için şu anda ödediğiniz faiz oranlarıyla bir karşılaştırma yapın. Her borca ayrı ayrı faiz ödemek yerine, borçlarınızı tek bir banka ve tek bir ödeme planıyla birleştirin. Yeni bir borç ödeme planı daha avantajlı olabilir.

Yatırım yapmayı öğrenin. Birikimlerinizi değerlendirebilmek için kendinize uygun yatırım araçlarını araştırın ve yatırım yapmayı öğrenebilmek için kendinize fırsat yaratın.

Barış Şallı

Eksi bir Konupara yazarı olan Barış, ilgi duyduğu bireysel finans alanına dair para yönetimi, krediler, kredi kartları ve kredi notu hakkında onlarca yazı yazdı. Bütün bunları yaparken karmaşık olmaktan ziyade yazılarını kapsayıcı ve basit bir şekilde okuyuculara aktardı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir