Kişisel Finans

Borç Kapatma Planı Nasıl Yapılır?

Kendinizi borçlandırmak sizin elinizdeydi, büyük ihtimalle borçlarınızla doğmadınız. Bu sebeple borçlarınızı kapatmak da sizin elinizde.

Uygulayacağınız bazı yöntemler sayesinde borçlarınızdan sonsuza kadar kurtulabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan tek şey, bir plan.

Kısa bir borçlanma hikayesi…

Stres bir tarafa olsun, borçlarım her geçen gün eklenen faizlerle önününe geçilemeyecek bir sorun olmaya başlamış, yaşamsal ihtiyaçlarım için zorunlu giderlerim için de büyük tehdit oluşturmaya başlamıştı.

Düşününce, borçlanan bendim. Kendim bu duruma sebep olmuştum ve yalnızca kendim bu borç sorununu çözebilirdim. Nitekim uyguladığım borç kapatma planı sayesinde de başarılı oldum.

Borç Kapatma Planı

Bu yazıda borç kapatma planını nasıl yapabileceğinizi, planı hazırlarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini tecrübelerime dayanarak paylaşmak istiyorum.

Borçların Nereden Geldiğini Bulun

Başlamanız gereken ilk adım borçların nereden geldiğini bulmaktır. Sahip olduğumuz borçlar sebepsiz değil ve her birinin başlangıç noktası var. En başta bu noktaya dönerek, durum analizi yapın. Gelecekte aynı hatalara düşmemeniz için sebep-sonuç ilişkisi kurmanız faydalı olacaktır.

Acil Durum Finans Planı Oluşturun

Kişisel finans planı genelde gereksiz harcamalardan kaçınmanız, tasarruf etmeniz ve birikim elde etmenize olanak sağlar. Fakat, borçlanma durumunda kişisel finans planı size pek de yardımcı olmayacaktır. Bu nedenle, başka bir acil durum finans planı oluşturmanız gerekecek.

Boş bir sayfaya gelirleriniz ve borçlarınızın yer aldığı tutarları yazmakla başlayın. Her ay mutlaka ödemeniz gereken, ev kirası, elektrik, su gibi yaşamsal ihtiyaçlar için zorunlu harcamalarınızı gelirlerinizden çıkarın. Gelirinizden arta kalan kısımla aylık borç ödemelerinizi karşılaştırın.

Acil Durum Finans Planı Örneği
Acil Durum Finans Planı Örneği

Örnekte yer aldığı gibi gelir, gider ve borçlarınızı hesaplamanız her ay ne kadar geliriniz ve gideriniz olduğunu, ne kadar borcunuzun olduğunu ortaya çıkararak görmenizi sağlayacaktır. Borçlarınızı kapatmak için bu analizi yapmanız şart. Sizin gelir ve giderleriniz farklı olacağından dolayı daha farklı sonuçlarla karşılaşacaksınız, bu sebeple alt başlıktan devam edelim.

Harcama Yasakları Oluşturun ve Uygulayın

Ben örnek olarak hazırladığım acil durum planında aylık gelirimden zorunlu ihtiyaçlarımı çıkarıp, arta kalan gelirimden de borcumu düştüm. Gördüğünüz gibi hesabım 240 TL eksi verdi. Bu hesaba göre aylık borçlarımın bir kısmını hala ödeyemiyorum.

Peki bu ne demek oluyor?

Artık harcamaları kısma zamanı geldi ve şimdi bazı finansal yasakların zamanı. Örneğin, bu aşamada artık kredi kartı kullanmak yok, nakit ya da başka bir şekilde borçlanmak hiç yok. Borçları kapatana kadar kredi kartı yasak ve bundan sonra yapılacak her harcama için iki defa düşünme vakti geldi.

Böyle bir durumla karşılaştığınız anda sizde en kolay harcama yapabildiğiniz araç olan kredi kartınızdan uzak durun. Harcama yaparken bir değil iki defa düşünün. Zorunlu giderleriniz için tasarrufa yönelin, daha az elektrik, su tüketimi yapmaya çalışın. Gıda gibi olmazsa olmaz harcamalar için market indirimlerini takip edin. Otomobil yerine, bir süre toplu taşıma araçlarını kullanın. Zaruri harcamalarda bulunmayın. Yani, tam donanımlı bir şekilde borçlarınıza meydan okuyun. Gelirinizden arta kalan kısmı daha fazla arttırın ve borçlarınızı daha kısa sürede kapatmaya odaklanın.

Borçlarınız Konusunda Samimi Olun

Borçlarınız konusunda en başta kendinize samimi olmanız, çözüm üretmenizi kolaylaştıracaktır. Ortada bir borç varsa şu anda tek çözüm sizsiniz, bunu unutmayın.

Öte yandan şurada benzer şekilde kredi kartı borçlularına verilen tavsiyeler de kurumla direkt temastan bahsediliyor. Aynı şekilde eğer kredi kartı kartı borcunuz bulunuyorsa ve ödemelerinizde sorun yaşıyorsanız, bankanın müşteri temsilcisine bu durumu bildirmeniz ve bu konuda samimi olmanız ödemeleriniz konusunda ekstra avantajlar sağlayacaktır. Aynı şekilde şahıslara karşı bulunan borçlarınız içinde iletişime geçerek ek süre istemeniz sizi güvenilir göstererek borç kapatma sürecindeki stres halini hafifletecektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir