Borçların Çözümü: 8 Adımda Borçlarınızı Bitirin
Herkes borçlarını en kısa sürede ödeyip bitirmek istiyor. Borçları kısa sürede bitirip kapatmak biraz gelir durumu ile alakalı olsa da, asıl önemli olan idare becerisidir. Az ya da çok borcu olan herkes borçlarını idare etmek zorundadır.
Eğer sadece küçük bir borcunuz varsa, ödemelerinizi sürdürmeli ve kontrolden çıkmasına engel olmalısınız. Diğer yandan, büyük miktarlarda borcunuz varsa, şu anda ödemediğiniz borçların ödemelerini düşünmekten çok daha fazla çaba sarf etmeniz gerekecektir.
Peki, borç kapatma teknikleri nelerdir, büyük miktarlardaki borç batağından nasıl çıkılır ve borç ödemek için içine düşülen bu stres dolu karmakarışık durum nasıl idare edilebilir? İşte yapmanız gerekenler.
İçindekiler
1. Etkili Borç Kapatma Teknikleri Kullanın
Az ya da çok olsun fark etmeksizin borcu olan hemen herkesin uygulayabileceği borç kapatma teknikleri vardır. Bunlardan en etkili olanlardan biri de borç kartopu tekniğidir.
Bu tekniğe göre borçlarınızı en küçükten en büyüye doğru sıralar, en küçük borç hariç diğer tüm borçlarınız için minimum ödemeleri yaparsınız. En küçük borç hariç diğer borçlarınıza minimum ödeme yapacağınızdan elinizde daha fazla para kalır ve bu parayı en az miktardaki borcunuza ödersiniz. Tüm borçlarınızı tamamen ödeyene kadar bunu sürekli tekrar edersiniz ve tıpkı bir kartopu gibi borçlarınız küçükten büyüye doğru azalıp kapanmaya başlar.
Daha fazla bilgi almak ve bir örnek görmek için borç kartopu tekniği yazısına bakabilirsiniz. Bu tekniği hem borçlarınızı bitirmek hem de gerektiğinde borçlarınızı azaltmak için her zaman kullanabilirsiniz.
2. Kime Ne Kadar Borcunuz Olduğunu Bilin
Alacaklı, toplam borç tutarı, aylık ödenmesi gereken tutar ve borcun ödenmesi gereken tarih de dahil olmak üzere borçlarınızın bir listesini yapın. Tüm borçları önünüze almak, durumun ciddiyetini ve tüm borçları görmenize imkan verir.
Borç listenizi yarattıktan sonra hemen kenara atıp unutmayın. Bu listeyi her zaman gözünüzün önünde tutun ve gidişatı takip edin. Özellikle vadesi gelen borçlarınızı ödediğiniz zaman listenizi ideal olarak ayda bir kere güncelleyin. Ödeme yaptıkça borcunuzun miktarı değişip azalacağından yapacağınız bu şey, kat ettiğiniz yolu görmenizi kolaylaştıracak ve sizi motive edecektir.
3. Borçlarınızı Her Ay Zamanında Ödeyin
Geciken ödemeler, borcunuzu ödemeyi zorlaştırır. Zaman geçtikçe bu durum içinden çıkılmaz bir hal alabilir. Kaldı ki kaçırdığınız her ödeme için gecikme faizi ödemeniz gerekir ve bu da borcunuzun artması anlamına gelir.
Bilgisayarınızda ya da akıllı telefonunuzda bir takvim sistemi veya hatırlatıcı kullanıyorsanız, borç ödeme tarihlerinizi oraya girin ve son ödeme tarihinden birkaç gün önce size hatırlatması için bir uyarı ekleyin. Bir ödemeyi kaçırırsanız, ödemenizi yapmak için bir sonraki son ödeme tarihine kadar beklemeyin. Bunun yerine, borcunuzu hatırladığınız ilk anda ödeyin.
4. Asgari Ödemeleri Yapın
Belirli bir döneme ait borcunuzun tamamını ödeyemiyorsanız, en azından asgari ödemeyi yapın. Tabii ki asgari ödeme yapmak, borcunuzu kapatma noktasında gerçek bir ilerleme kaydetmenize yardımcı olmuyor. Ancak asgari ödeme borcunuzun büyümesini engeller ve hesabınızı iyi durumda tutar.
Ödemeleri kaçırdığınızda veya asgari ödemeleri hiç yapmadığınızda, dengeyi yakalamak zorlaşır ve sonunda borçlarınız olduğundan daha kötü duruma gerileyebilir. Bununla birlikte, asgari ödeme yapmak kredi notunuzu da iyi durumda tutar ve kredi notunuzun düşmesini engeller.
5. İlk Önce Hangi Borcu Ödeyeceğinize Karar Verin
İlk önce hangi borcu ödeyeceğinize karar vermek iyi bir stratejidir çünkü bu daha yüksek faiz ödemenize engel olabilir. Örneğin tüm borçlarınız arasında, en yüksek faiz oranına sahip olan borca her daim öncelik verin.
Borçlarınızı öncelik sırasına koymak ve borçlarınızı ödemek istediğiniz sıraya göre sıralamak için borç listenizi kullanın. Ayrıca kartopu tekniğinde olduğu gibi ilk önce en küçük borcu ödemeyi de seçebilirsiniz.
6. Borç Birleştirme Kredisi Kullanmayı Düşünün
Birden fazla bankaya borcunuz varsa borç birleştirme kredisi kullanmayı düşünebilirsiniz. Bu birleştirme kredileri, borçlarınızı tek bir bankada toplar ve genellikle daha uygun faiz oranları ve geri ödeme seçenekleri sunar.
Borcu borçla kapatmak çoğu zaman iyi bir fikir değildir, ancak gerek faiz oranları gerekse de geri ödemede size kolaylık sağlayacaksa, borç kapatma kredisi kullanmanız çok da fena bir fikir olmayacaktır.
7. Harcamalarınızı Planlamak İçin Bir Bütçe Planı Oluşturun
Bütçe planı oluşturmak, aylık harcamalarınızı karşılayacak kadar paranızın olmasını sağlar. Önceden yeterince planlama yapın ve bu ay ya da bir sonraki ödeme döneminiz için yeterli paranız olmayacak gibi görünürse erkenden harekete geçin. Bir bütçe planı bu konuda size yardımcı olacaktır.
Bütçeleme, giderler karşılandıktan sonra kalan paralarınızı harcamayı planlamanıza yardımcı olur ve her kalemdeki giderlerinizi görerek tasarruf yapmanıza imkan tanır. Örneğin tasarruf ettiğiniz bu ekstra parayı borcunuzu daha hızlı ödemek için kullanabilirsiniz.
Bir bütçe planı oluşturmak istiyorsanız, bunu yapmak için 50/30/20 yöntemini ya da sıfır esaslı bütçeleme tekniğini kullanabilirsiniz. Hangisi sizin için daha uygun olacaksa onu uygulayabilirsiniz.
8. Dar Günler İçin Bir Fon Oluşturun
Borçlarınızı yeteri kadar azalttığınızda ya da tamamen bitirdiğinizde, aynı zor durumları tekrar yaşamamak için bir fon oluşturabilirsiniz. Zira acil bir masrafı karşılamak için her zaman yeniden borca girmeniz gerekebilir. Ama oluşturacağınız küçük bir tasarruf fonu ansızın ortaya çıkabilecek bir masrafı karşılamanıza yardımcı olacak ve borçlanmanıza engel olacaktır.
İlk olarak, küçük bir tasarruf fonu oluşturmak için çalışın. Mesela 1.000 TL başlangıç için makul bir para. Bunu yaptıktan sonra, 2.000 TL gibi daha büyük bir fon yaratma hedefiniz olsun. Sonunda, altı aylık geçim masraflarınızı karşılayacak bir fon oluşturun ve işte hepsi bu kadar.