Kişisel Finans

Kişisel Bütçe Planı Nasıl Yapılır?

Kişisel bütçe planlaması yapmak için programlara ya da karmaşık hesaplamalara hiç de gerek yok. Bu yazımda kişisel bütçe planının ne olduğundan ve nasıl yapılabileceğinden bahsedeceğim.

Bütçe planı yapmak, birikim yapmaya başlamak ve birikimleri kazançlı  yatırımlarla değerlendirebilmek için atılması gereken ilk adımdır. Düzenli bir bütçe planına sahip olduğunuzda aylık gelir ve giderlerinizi net bir şekilde görebilir ve gereksiz harcamalarınızı gözden geçirme fırsatı bularak, gelirinizden arta kalan kısmı yani birikim ve yatırımlarınıza ayırabileceğiniz en son net tutarı öğrenebilirsiniz.

Kişisel Bütçe Planı Nedir?

Bütçe, kabaca gelir ve giderlerin yer aldığı, gelir ve giderleri gösteren bir rakamsal veridir. Kişisel bütçe planı ise, gelir ve giderlerin farkında olunarak belirli bir dönemde elde edilecek gelirin ve giderin dengelenmesi sebebiyle yapılır ve de yapılmalıdır.

Kişisel bütçe planı yaparak elde edeceğiniz bazı güzel avantajlar:

  • Gelir ve giderlerin farkında olma,
  • Düzenli bir gider çizelgesine sahip olma,
  • Gereksiz giderleri bulup, daha fazla birikim yapma,
  • Mantıklı ve akla uygun birikim hedefleri koyma,
  • Birikim ve yatırım planlamaya başlama.

Bu ve bunlar gibi birçok finansal avantaja sahip olamak için mutlaka kişisel bütçe planlaması yapmanız gerekir.

Kişisel Bütçe Planlaması Nasıl Yapılır?

Kişisel bütçe planlaması yapmak sanıldığının aksine hiç de zor değildir. Hatta ben işinizi kolaylaştıracak şahane bir çizelge hazırladım. Aşağıdaki adımları izleyin, söz veriyorum çok kolay olacak.

Gelir ve giderleri hesaplayın

Bütçe planı yapmaya başlamak için öncelikle gelir ve giderlerin hesaplanması gerekmektedir. Gelir ve giderlerinizin hesabını yapabileceğiniz hemen herkese uygun bir bütçe planı örneği hazırladım. Bu bağlantıdan indirebilir veya çıktısını alabilirsiniz.

Hazırladığım örnek kişisel bütçe planı aşağıda yer aldığı gibi görünüyor:

Örnekte gördüğünüz gibi öncelikle gelirlerinizi, daha sonra giderlerinizi aylık bazda hesaplayın. Gelir ve giderlerinizi hesapladıktan sonra toplam aylık gelirinizden giderlerinizi çıkarın. Hesaplama sonucunda gelirleriniz giderlerinizden fazla çıkarsa, çıkan miktarı her ay birikime ayırabilir veya uzun vadede birikim ya da yatırım planlaması yapabilirsiniz.

Tam tersi olursa, giderleriniz gelirlerinizden fazla çıkarsa, bütçe planınızı gözden geçirin. En fazla harcama yaptığınız kalemleri bulun. Mesela; giyim, eğlence veya ulaşıma çok para harcıyor olabilirsiniz. Tümünü gözden geçirin. Gelirlerinizi artırabilmek için gereksiz olabilecek harcamaları kısmaya çalışın. Aynı zamanda çeşitli tasarruf yöntemlerini uygulayıp, bütçenizi rahatlatın.

Bütçe planınızı her ay düzenli yapın

Bütçe planlamasıyla finansal başarı elde etmek için düzenli olmak şarttır. Her ayın son haftası veya her ayın ilk haftasında düzenli olarak bütçe planınızı hazırlamaya çalışın. Bütçe planı yapmak en fazla yarım saatinizi alacak, emin olun daha fazlasını değil. Düzenli bütçe planı yapmak size finansal yaşamınızda da birçok avantaj sağlayacak. Bu nedenle düzeni ihmal etmeyin.

Bütçe hedefleri koyun

Her ay bütçenizi gözden geçirin ve gelecek aylar için bütçe hedefleri koyun. Örneğin, yüksek faizli borçları kapatma ve sonraki ay birikim için belirli bir tutarda para ayırma gibi hedefler koyabilirsiniz.

Aynı şekilde bütçenizi zorlayan bazı harcamalarınızı azaltabilecek yöntemler üzerinde düşünün ve etkili yollar arayın. Bu gerçekten mümkün, her finansal sorunun bir çözümü mutlaka var.

Birikimlerinize fırsat yaratmak geleceğinize yatırım yapmaya başlamak için bütçe planınızı bugün yapamaya başlayın.

Barış Şallı

Eksi bir Konupara yazarı olan Barış, ilgi duyduğu bireysel finans alanına dair para yönetimi, krediler, kredi kartları ve kredi notu hakkında onlarca yazı yazdı. Bütün bunları yaparken karmaşık olmaktan ziyade yazılarını kapsayıcı ve basit bir şekilde okuyuculara aktardı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir