Kişisel Bir Bütçe Hazırlarken Odaklanmanız Gereken 4 Temel Faktör
Bazı insanlar ilk evlerini satın almak gibi çok özel bir hedefe ulaşmak için kişisel bir bütçe hazırlama kararı alırken, pek çoğu da gelirleri ve giderleri arasında bir denge bulmak için bu yolu tercih ediyor. Sebep her ne olursa olsun, kişisel bir bütçe hazırlamak en akıllıca finansal hamlelerden birini oluşturuyor.
Bütçe hazırlamak için tercih edilebilecek birçok seçenek bulunuyor. Özellikle para biriktirmek için bir hayli etkili olan Sıfır Esaslı Bütçe Planı ya da borçları ödemek, gelir ve gider dengesini oturtmak için kullanılan 50/30/20 Bütçe Planı, en taktiksel ve basit seçenekler arasında yer alıyor.
Nihayet siz de kişisel bütçenizi oluşturmaya hazırsanız, bunun için temelleri öğrenmeli ve birkaç önemli faktöre odaklanmaya başlamalısınız. Çünkü bu temelleri ve faktörleri doğru bir şekilde anlamanız sağlıklı bir bütçe hazırlamanıza yardımcı olacaktır.
İçindekiler
1. Gelir
Bütçe hazırlamanın önemli ilk faktörü gelirinizdir. Bir bütçe hazırlarken brüt değil net gelirinize odaklanmanız gerekir. Zira her ay eve götüreceğiniz para miktarı, giderlerinizi karşılamak için kullandığınız miktar olacaktır. Ancak yine de eğer sizin çok önemliyse, emeklilik primi ve vergiler gibi maaşınızdan kesilen tutarları, bütçe çalışma sayfanızın ayrı bir alanında listelemeyi tercih edebilirsiniz.
2. Gider
Kendinizi bir şirket, bütçenizi de bu şirketi ayakta tutmak için gereken gelir ve giderleri gösteren bir belge olarak düşünebilirsiniz. Bütçenizi hazırlarken hemen her gideri hesaba dâhil etmelisiniz. Ay boyunca yaptığınız tüm harcamalar bütçenize kaydedilmelidir. Bu bazı durumlarda zor olsa da, bütçeniz için doğru bir toplamı elde etmek için yaptığınız küçük harcamaları bile hesaba katmayı ihmal etmemelisiniz.
3. Denge
Bütçe hazırlamada bir sonraki önemli faktör dengedir. Sağlıklı bir bütçede dengeyi sağlayabilmeniz gerekir. Bütçe çalışma sayfanızın toplam geliri listeleyen tarafı, toplam giderle eşit olmalıdır. Elbette, giderlerden daha fazla gelir olması güzel bir sonuçtur, bu fazlalığı bir birikim hesabına veya yatırıma yönlendirmeniz yeterlidir. Amma velakin bütçenizde gelirden daha fazla gideriniz varsa, bu, masrafları azaltmanız, tasarruf yolları bularak tasarrufa geçmeniz ve muhtemelen gelirinizi artırmak için yeni yollar bulmanız gerektiğine işaret eden ciddi bir sorundur.
4. Hedef
Bütçe hazırlarken ele almanız gereken bir diğer önemli faktör, belli finansal hedeflere nasıl ulaşılacağıdır. Paranızla ulaşmak istediğiniz kısa (bir yıldan az) ve bir ev satın almak gibi uzun vadeli (bir ya da daha fazla yıl) hedefleri gözden geçirmeye zaman ayırmalısınız. Son olarak, hedeflerinizi bütçe çalışma sayfanıza mutlaka not etmeli ve düzenli olarak bu hedeflere yönelik ilerlemenizi takip etmelisiniz.