Bütçenizi Dize Getirecek 4 Önemli Kavram
Her birimiz bir yerlerde iş sahibiyiz, işletmemiz var veya çalışıyoruz. Verdiğimiz emek karşılığında da para kazanıyoruz. Aldığımız maddi sonuçlar kimimizi memnun ederken, kimimiz de bu durumdan hiçte memnun değiliz, en azından “çok daha iyi olabilirdi” hissini içimizden geçiriyoruz.
Gerçekten hedeflediğiniz bütçe başarısına ulaştığınızı düşünüyor musunuz? Eğer cevabınız büyük bir “HAYIR” ise bütçenizi dize getirebileceğiniz 4 kavramı aklınızın bir köşesine yazmaya hazır olun.
Bütçe yönetimi, biz genelde kişisel finans yönetimi olarak ifade ediyoruz doğru yapıldığı zaman daha fazla kazanç, birikim ve yatırım olarak bize geri dönüyor.
Bütçenizi planlamaya başlamanızı ve bütçenizi akıllıca kullanmanızı sağlayacak 4 önemli kavram;
1 – Netlik. Paranızı nelere harcıyorsunuz? Paranızı gerçekten ihtiyaçlarınız için kullanıyor musunuz? Daha fazla para kazanırsanız paranızı nereye harcayacaksınız? Harcamalarınız ve paranızı kullanma konusunda net olmanız şart.
2 – Fokuslanma. Doğru bütçe yönetiminin temelinde finansal başarı yatıyor. Bütçenize, özellikle harcamalarınıza ve gelecekteki birikim ve de yatırım planlarınıza ne kadar fazla odaklanırsanız finansal hayatınızda o kadar başarılı olursunuz. Enerjinizin bir kısımını gelecekteki birikim ve yatırım planlarınıza odaklanmaya ayırmayı ihmal etmeyin. Gelecek planları bütçe planınızı canlı tutmanızı sağlayacaktır.
3. Kolaylık. Bütçe yönetmek ne kadar zor olabilir ki? Her ay elde ettiğiniz gelirler ve giderler arasında denge sağlayacak, aynı zamanda da giderlerinizi kısarak birikim yapacaksınız. İşlerinizi daha kolay yoldan yapın, kendinize kolaylık sağlayın. Bütçe planınızı aklınızda tutmanız gerek yok, yalnızca kağıda ve kaleme uzanmanız yetecek. Kolaylık sağlamanın bir diğer önemli yolunun da hedefler koymak olduğunu unutmayın.
4. Onurlandırma. Ünlü Yaşam Koçu Maria Nemeth, şöyle diyor: “Daha fazla para kazanmak istiyor musunuz? O halde gece uyumadan hemen önce yaşamınızda sahip olduğunuz ve minnet duyduğunuz 3 şeyi bir kağıda yazın, bunlardan ikisi sahip olduğunuz parayla yapabildikleriniz olsun. İki hafta boyunca yazın.”
Bu eylem bireyler üzerinde finansal yaşamda daha fazla bilinçlendirme sağlayan bir etkiye sahip. Mevcut bütçenizi kullanarak neler yapabildiğinizi görür ve paranızı onurlandırırsanız, sıkı bir bütçe planıyla nelere sahip olabileceğiniz konusunda da fikir edinmiş olursunuz.