Kişisel Finans

Çiftlerin Yaşadığı 5 Finansal Tartışma ve Çözümleri

Eşinizle veya partnerinizle para konusunda görüş ayrılığı yaşamak illaki de kötü bir şey olmamakla birlikte aynı zamanda anlaşılabilir bir durumdur. Bir birey olarak, paranızla ne yapmak istediğinizle ilgili öncelikleriniz vardır ama bunlar partnerinizin veya ebeveyn ve arkadaşlarınızın düşünceleriyle her zaman uyuşmayabilir.

Bu noktada öğrenmeniz gereken ilk şey, önceliklerinizin ve arzularınızın onlarınkilerle uyumlu olmayabileceği ihtimaline saygılı bir şekilde yaklaşmak ve nasıl iletişim kurmanız gerektiğini öğrenmektir.

Özellikle son yıllarda evlilik kredisi gibi faydalı ama borç yükü altına soktuğundan biraz da problem teşkil edebilecek zorlayıcı durumlar, çiftler arasında sıklıkla gerginlik ve huzursuzluk yaratabiliyor. Aşağıda, bu ve benzer şekilde çiftlerin yaşadığı en yaygın maddi kaynaklı tartışmalar ve gelecekte bunlardan kaçınmanın en iyi yollarına dair bazı ipuçlarını bulabilirsiniz.

Tartışma 1: Biriktiren, Harcayana Karşı

Bazı ilginç sonuçlara sahip araştırmalar göstermiştir ki çoğumuz zaman zaman dürtüsel alışverişler yapıyor olsak da, bazılarımız tasarruf yapmak bazılarımız ise harcamak yapmak için yaratılmışız. Bunun anlamı şu, bazı insanlar keyif verici beyin aktivitesi oluşturmak için para harcarken bazıları bunu acı verici buluyor. (Araştırmalara göre ise harcayanlar genellikle çoğunlukta). Pazarlama Araştırması Dergisi’nde yayınlanan ve Ölümcül Cazibe başlıklı 2012 tarihli bir makaleye göre harcamayı sevenler ile tasarrufçular birbirleriyle evlenme eğilimi gösteriyor. Bunun nedeni olarak da insanların kendilerinde eksik gördükleri özellikleri karşı cinste yani partnerlerinde araması olarak gösteriliyor.

Çözüm: Sınırlı bir kaynak olan paranın kendisi üzerine tartışmadığınızı aslında paranın nasıl kullanıldığı üzerine sorun yaşadığınızın farkında olun. Geçmişte yaşananları suçlamaksızın oturup gelecekte bu yıl, beş yıl içinde ya da 10 yıl içinde neler istediğinizi belirleyin. Ardından, sizi bu hedeflere ulaştırmak için kaynaklarınızı nasıl kullanabileceğiniz hakkında konuşun. Bu, kaynaklarınızı nasıl kullanmanız gerektiği konusunda size bir yol haritası verecektir. Sizi aynı eksende tutması amacıyla her üç ayda bir bu hedeflerin tekrar tekrar üzerinden geçin.

Tartışma 2: Maddi Gücü Ele Geçirme

Biriniz diğerinden daha fazla kazanıyor veya finansal konularda hakim rolü üstlenmiş olabilir. Ya da yalnızca bir kişi para kazanıyordur ve o kişi de çoğu zaman paranın nereye harcandığının sorumluluğuna sahip olmayı bekler.

Çözüm: Öncelikle, biriniz gelir elde etmese dahi, o kişinin ailede değer sahibi olduğunu kabul etmek önemlidir. Her bir bireyin belli oranda finansal özgürlüğü olmalı ve diğer kişilere sormadan harcayabileceği bir para miktarı  önceden belirli olmalıdır. Bazı insanlar bunu ayrı banka hesaplarıyla gerçekleştirir, ancak bunu ortak bir hesaba eşit erişim sunarak da yapabilirsiniz. Ailedeki her bir kişinin, faturaları ya da kredi borçlarını ödemek, emeklilik hesabını yönetmek gibi finansal sorumlulukları olmalıdır.

Tartışma 3: Yalanın Ortaya Çıkması

Ekstrede gözükmemesi için aldığınız bir şeyin yarısını nakit ödediniz. Kredi kartınız olduğunu sakladınız (borç büyüdü) veya bir faturayı ödemeyi unuttunuz ve faiz bindi… Yalanlar, karşı taraftan utanma ve bazı kuralların çiğnenmesi sonrası tartışma çıkmasını engelleme gibi amaçlarla söylenir.

Çözüm: Gizlemek suçtan her zaman daha kötüdür ve ne kadar çabuk aklanırsanız o kadar iyidir. Mesela kredi kartı alıp borç yaptığınızı ne kadar çabuk itiraf ederseniz borç batağından çıkmak da o kadar kolay olur.

Ama nasıl? Öncelikle, yalan söylemek zorunda hissetmediğiniz bir maddi hayat kurmalısınız. Bu, biraz finansal bağımsızlığınızın olmasını gerektirir. Eşiniz ayakkabı merakınıza saygı duymayabilir. Siz de onun fıçı bira hobisine değer vermiyor olabilirsiniz. Her ikisi de tasarruf hedeflerinize ulaşmanızı engellemediği sürece bunlar çok da sorun teşkil etmemelidir. Eşinizi sevdiğiniz gerçeğini kabul edin ve bunların da evliliğin bir parçası olduğunu unutmayın. Bu konuyla ilgili biraz da espri yapmaya çalışın.

Borçlar ortak finansal hayatınızla ilgili bir problemlere neden oluyorsa, bazı planlama ve anlaşmalar yapmanız da faydalı olabilir. Belki faturaları ödemek için yeni bir yöntem geliştirebilirsiniz. Ayrıca ayda bir parayla ilgili aranızda itiraf konuşmaları seansı düzenleyip aklınızdaki parayla ilgili her şeyi çekinmeden tartışabilirsiniz.

Tartışma 4: Risk Alan, Risklerden Kaçınana Karşı

Biriniz borsadaki yükseliş ve düşüşleri normal karşılar ve rahattır. (Bu kişi genelde erkek tarafı olur.) Diğer taraf ise risk almayı sevmez. Her şey garanti olsun ister.

Çözüm: Hedeflerinize nasıl gideceğinizi gösteren finansal bir yol haritası en iyi çözüm olabilir. Ancak tasarruf oranınızı (tasarruflarınızın artışı) grafiğe dökmek ve bunun sizi ev kredisi peşinatını biriktirme gibi hedeflerinize ulaşmak için gereksinim duyduğunuz para miktarına ulaştıracağını görmek isterseniz, bunlarla ilgili yardım almak için bir finansal danışmana danışabilirsiniz.

Eşiniz, hisse senetlerine daha fazla para yatırarak, yeni başlayan şirketlere yatırım yaparak ya da Bitcoin satın alarak sizin rahat hissettiğinizden daha fazla risk alma konusunda ısrarcı ise, bu şekilde kullanılabilecek para için küçük bir yüzdede uzlaşmaya varın (örneğin yüzde 5-10’u geçmesin) ve siz de o miktarda birikim veya yatırım yapın. Sonrasında geri kalan tasarrufunuz için planlarınıza bağlı kalın.

Tartışma 5: Ailelere ve Arkadaşlara Borç Vermek

İhtiyaçları olduğu durumlarda arkadaş veya aile bireylerine borç para verme zorunluluğu hissedersiniz. Sonra o kişi ödünç verdiğiniz parayı yüksek bir ihtimalle zamanında ödemez ya da sıklıkla olduğu gibi, onlara verdiğiniz borçla onaylamadığınız şekilde gereksiz harcamalar yapar. Bu durum borç verdiğiniz kişinin yanı sıra eşinizle de problem yaşamanıza neden olabilir.

Çözüm: İlk olarak çoğu durumda arkadaşlarınıza ve ailenize borç vermeyi aklınızdan çıkarın. Eğer vereceğiniz para, geri dönüşünü bekleyeceğiniz bir miktarsa hiç vermeyin, zira sonu iyi olmayacaktır. Eğer bunu zaten yapmışsanız ve ilişkinizi gene de korumak istiyorsanız, alıcıya borcu istemediğinizi söyleyin, ancak ileride sizden daha fazla borç istemesini de istemediğinizi kesin bir dille belirtin.

Buna ek olarak İlişkinize zarar verebilecek 4 finansal alışkanlık yayınına da göz atmayı düşünün.

Eray Bozan

Eray, eski bir Konupara yazarı. Yazarlığı süresi boyunca ilgili olduğu kişisel finans, yatırım ve ekonomi gibi belli başlı alanlarda yazılar hazırladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir