Kişisel Finans

Covid Döneminde Aile Ekonominiz ve Kendiniz İçin Atmanız Gereken 6 Temel Adım

Koronavirüsün yayılışı, ülkemizdeki ve dünyanın neredeyse tüm hükümetlerinin aldığı izolasyon önlemleri nedeniyle tüm ailelerinin yaşamlarında bir dengesizliğe neden oldu. Bu da, özellikle hemen her sektördeki çalışanlar için ekonomik düzeyde bir etkiye neden oldu.

Herkesin aklında birbirini tekrarlayan sorular var: Yaşamsal ihtiyaçlarımı nasıl karşılayacağım, kiramı ve faturalarımı nasıl ödeyeceğim? Birbirimizle ilgilenmemiz gereken zor bir dönemdeyiz, bu yüzden iyi kararlar almanıza yardımcı olmak ve bu acil durumlarda aile ekonominize ve kendinize dikkat etmeniz için bazı ipuçları vermek istiyoruz.

1. Koronavirüs Bütçesi Hazırlayın

Hükümetin açıkladığı normalleşme takvimine göre, ‘eski normale’ dönüşün Eylül ayında mümkün olabileceği belirtiliyor. Bu da en az önümüzdeki beş aylık süre için bir bütçe planına sahip olmamız gerektiği anlamına geliyor. Bugünden başlayarak hazırlayacağınız bir bütçe ile gelecek aylardaki gelirlerinizi görmeniz ve bu çerçevede doğru bir dağılımla giderlerinizi planlamanız mümkün olabilir.

Bütçe yapmak için çok çeşitli yollardan yararlanabilirsiniz. Bizim tavsiye ettiğimiz en etkili yöntemlerinden birincisi Sıfır Esaslı Bütçeleme Tekniği, bir diğeri de 50/30/20 Planı’dır. Bu her iki kolay yöntemden herhangi birini kullanarak bir bütçe hazırlayabilirsiniz.

2. Yaşamsal İhtiyaçlarınıza Öncelik Verin

Bütçenizi oluştururken giderlerinizde mümkün mertebe sağlık, gıda, kira ve faturalar gibi yaşamsal ihtiyaçlarınıza öncelik vermeyi düşünün. Aşırı satın alımlardan ve gereksiz harcamalardan da mutlaka kaçının. Böylesine bir dönemde likiditenize dikkat etmeyi unutmamanız bir hayli önemli, zira şu anda sahip olduğunuz para sizi sıkıntı ve acil durumlardan kurtarabilir.

3. Borçlarınızı Ertelemeyi Düşünün

Birçok banka kredi ve kredi kartı borçlarına yönelik olarak bir erteleme seçeneği sunuyor. Eğer yaşamsal ihtiyaçlarınızı karşılamakta güçlük çekiyorsanız kredi ve kredi kartı borçlarınızı bir süre ertelemeyi düşünebilirsiniz.

Bununla birlikte, eğer çok gerekliyse ve nakde ihtiyacınız varsa “Bireysel Temel İhtiyaç Destek Kredisi” kullanabilirsiniz. Bireysel Temel İhtiyaç Destek Kredisi ile 10.000,-TL’ye kadar, 6 ayı ödemesiz dönemli, 36 ay vadeli kredi alabilirsiniz. Ancak bu hususta ödemeniz gereken faize de dikkat etmeniz, iyi bir planlama yapmanız ve doğru bir tercihte bulunmanız gerekir.

4. Ek Gelir Yaratmaya Başlayın

Dikkate almanız gereken bir diğer seçenek, gelirlerinizi arttırmak ve belki de tasarruflarınızı oluşturmanıza doğrudan yardımcı olan ek gelir aramaktır. Hamur işlerinde iyiyseniz, ayda bir tatlı satışı yapabilirsiniz; öte yandan, yabancı dil biliyorsanız, haftanın birkaç günü çeviriler yapabilir veya yetenek ve becerilerinize göre belirli hizmetler verebilirsiniz. Tasarruflarınızı oluşturmak için yeni bir gelir kaynağı bulmak, ihtiyacınız olan parayı bularak gelirinizi arttırmanıza yardımcı olabilir.

Bir yerlerden başlamak için çeşitli fikirlere ihtiyacınız varsa İnternet Üzerinden Pasif Gelir Yaratmak için 7 Fikir veya İnternetten Para Kazanma Yolları başlıklı yayınlarımıza göz atabilirsiniz. İşlerin dijital ortama taşındığı şu günlerde, eğer vaktiniz varsa interneti kullanarak yapabileceğiniz bir ek gelir kapısı oluşturmak sizin için önemli bir dönüm noktası olabilir.

5. Zamanınızı Organize Edin

Eğer mevcut işiniz için yaptığınız işlere evden devam etmeniz gerekiyorsa zamanınızı doğru bir şekilde organize etmelisiniz. Birçok kişi için evden çalışmak kolay değildir; bu nedenle öncelikle evinizde bir alan belirleyin, bir program yapın ve ona bağlı kaldığınızdan emin olun.

Zamanınızı organize ederek unutmuş olduğunuz ev işlerine geri dönme veya bir üst maddede bahsettiğimiz ek gelir bulma ve bu türden bir fikri hayata geçirme avantajlarından da yararlanabilirsiniz. Bunların tümü zamanınızı organize etme ve programlı bir şekilde ilerlemeniz sayesinde mümkün olabilir.

6. Kişisel Gelişiminize Yatırım Yapın

Bunu yapabilecek bir konumdaysanız, becerilerinizi geliştirmenize ve istihdamda büyümenize yardımcı olacak çevrimiçi kurslara kaydolabilirsiniz. Çevrimiçi olarak yüzlerce kurs ve kitap bulabilirsiniz. Kişisel gelişimize yatırım yaparak kariyerinizde bir ilerleme kaydedebilirsiniz.

Son olarak, son zamanlarda haberlerin çok cesaret verici olmadığını biliyoruz, ancak yine de neler olduğunu bilmeniz ve yetkililerin açıklamalarını takip etmeniz bir hayli önemli. Bu hususta yalnızca ciddi ve profesyonel medya kaynaklarından yararlanıp sahte haberlerden kaçınmanız morel ve motivasyonunuzu yüksek tutmanıza yardımcı olacaktır.

Konupara Ekibi

Konupara Ekibi, okuyucu ihtiyaçlarını analiz ederek para yönetimi, birikim, krediler, kredi kartları, kredi notu, mevduat hesapları gibi bankacılık ürünleri ve yatırım konularında araştırmalar yapıp kapsamlı yazılar hazırlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir