Kişisel Finans

E-Haciz Nedir, Nasıl Kaldırılır? Bilmeniz Gereken Detaylar

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından banka hesaplarına uygulanan elektronik haciz (e-haciz), sayıları hiç de azımsanmayacak birçok borçlunun en merak ettiği konular arasında yer alıyor.

Vadesi geçen vergi alacakları için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hemen herkese uygulanabilen e-haciz elektronik ortamda gerçekleştiriliyor. Böylece vadesi geçmiş vergi borcu bulunan kişilerin banka hesaplarına bloke konulması suretiyle alacaklar tahsil edilebiliyor.

Peki, e-haciz nedir, nasıl sorgulanır ve nasıl kaldırılır? E-haciz hakkında bilmeniz gereken tüm detayları bu yayının devamında öğrenebilirsiniz.

E-Haciz Nedir?

Açılımı elektronik haciz olan e-haciz, ödenmeyen vergi borçları gecikmeye düştüğünde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından alacakların tahsil edilebilmesi için elektronik ortamda gerçekleştirilen bir haciz uygulamasıdır.

E-haciz, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki 6183 sayılı kanun 62. maddesine eklenen hüküm ve yine bu kanunun 79. maddesi hükmü gereğince uygulanmaktadır.

E-haciz uygulamasında borçlunun banka hesaplarının tamamına borçlarını ödeyene dek geçici olarak bloke konulur. Banka hesaplarına konulan geçici bloke süresince borçlunun hesaplarına ya da hesaplarında bulunan Türk lirası, döviz ya da altın gibi varlıklarına erişimi engellenir. Borçlunun bloke edilecek banka hesaplarına tahvil, bono ve hisse senedi gibi yatırım hesapları da dahildir.

Borçlu, borcunun Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kararlaştırılan belirli bir bölümünü ya da tamamını ödediğinde banka hesaplarındaki bloke kaldırılır.

E-Haciz Süreci Nasıl Gerçekleşir?

Her şey borçlunun mevcut vergi borçları ya da farklı kurumlar aracılığıyla vergi dairelerine aktarılan borçları ödememesi durumunda başlar.

Ödeme vadesi iyiden iyiye geçen borçların arından, borçluya en geç 7 gün içinde ödeme yapması veya mal beyanında bulunması doğrultusunda çağrıda bulunulur. Bu süre zarfında borcu yapılandırmak ve taksitlendirmek veya toplu ödeme yapmak mümkündür. İşte bu nedenle bildirim gönderildiğinde en kısa zamanda vergi daireleri ile görüşmek çok önemlidir.

Bildirimde bulunulan tarih itibarıyla 7 gün içinde mal beyanında bulunulmaması, taksitlendirme ya da ödeme yapılmaması durumunda e-haciz uygulaması gerçekleştirilir.

E-haciz süreci şu şekilde gerçekleşir:

  1. Borçlunun bilgileri Vergi Dairesi Başkanlığı’na gönderilir
  2. Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirimde bulunulur ve borç hesaplaması yapılır
  3. Gelir İdaresi Başkanlığı da tüm bankalara bildirimde bulunur
  4. Bankalar borçlunun maaş hesabı veya para, altın, döviz gibi diğer hesaplarına bloke koyar

Borçlu borcunun Gelir İdaresi Başkanlığınca belirlenen belirli bir kısmını ya da tamamını ödeyene kadar hesaplara uygulanan bloke kaldırılmaz. Borçlunun banka hesaplarında e-haciz uygulanan borcundan daha fazla varlığı bulunsa da borcunu ödeyene dek hesaplara erişimi mümkün olmaz.

E-Haciz Nasıl Sorgulanır?

Bir kişi adına düzenlenmiş aktif e-haciz bildiri bilgisinin bulunup bulunmadığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın İnternet Vergi Dairesi ya da E-devlet platformu üzerinden kolayca sorgulanabilir.

E-devlet üzerinden e-haciz sorgulaması yapmak için, platformun Gelir İdaresi Başkanlığı bölümünde yer alan “Banka Hesaplarına Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Banka)” sayfasına girmek yeterli olmaktadır. E-haciz sorgulama sayfasına ulaşmak için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.

E-haciz sorgulaması gerçekleştirildiğinde sorgulama yapan kişinin aktif e-haciz bildirisi bulunuyorsa, borçlarına ilişkin detaylı bilgileri görmesi mümkün olacaktır.

Gayrimenkuller Haczedilebilir mi?

Banka hesaplarındaki varlıklar dışında gayrimenkullerin de e-haciz uygulamasıyla haczedilip haczedilemeyeceği merak ediliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, gayrimenkulleri e-haciz kapsamında haczedilebilmesi için çalışmalar yürütüyordu ve bu çalışmalar tamamlandı.

Gelir İdaresi Başkanlığı ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıl imzalanan protokol sonucunda, gayrimenkullerin de internet ortamında e-haciz kapsamıyla haczedilmesinin önü açıldı. Dolayısıyla, borçluların banka hesaplarında bulunan varlıklarının yanı sıra gayrimenkullerinin de e-haciz uygulaması ile haczedilmesi mümkün hale geldi.

E-Haciz Nasıl Kaldırılır?

E-haciz uygulanmadan hemen önce kendisine ödeme bildirisi gönderilen borçlu 7 gün içinde toplu ödeme yaparak ya da taksitlendirme yolunu seçerek haciz işlemini durdurabilir. E-haciz gerçekleşmişse yine borçlunun toplu ödeme yaparak ya da taksitlendirme yoluna giderek banka hesaplarındaki haczi kaldırması mümkün olmaktadır.

Toplu ödeme yapıldığı takdirde hem banka hesaplarındaki hem de gayrimenkuller üzerindeki haciz kaldırılmaktadır. Ancak taksitlendirme seçeneği tercih edilmişse toplam borç ödenene kadar gayrimenkuller üzerindeki hacizler kaldırılmamakta, sadece banka hesaplarındaki hacizler kaldırılmaktadır.

Yağız Okan

Kişisel finans alanında uzmanlaşmış ve Sertifikalı bir serbest yazar olan Yağız Okan, 2014 yılında Konupara’ya katıldı. Anadolu Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık, ek olarak İktisat bölümlerinden mezunu olmasının yanı sıra, Finansal Okuryazarlık Sertifikası ve MEB Genel Muhasebe Sertifikasına sahip. Krediler, kredi kartları ve mevduatlar gibi bankacılık ürünleri ve kişisel finans konusunda uzman. E-posta: yagizokan@konupara.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir