Finansal Başarı için Genç Yaşlarda Benimsenmesi Gereken 4 Alışkanlık
İyi ya da kötü, finansal eğitimimizin çoğu ebeveynlerimizden geliyor ve ebeveynlerimiz tasarruf yeteneğine sahip değilse, bazı önemli finansal dersleri büyük ölçüde kaçırmış gibi oluyoruz.
Yazar, muhasebeci ve finansal planlamacı Tom Corley, bu sorunu çözmeye yönelik bir kitap yazdı. Corley, araştırmalarından edindiği dersleri zengin kişilere ve yıllar boyunca aldığı kişisel finans danışmanlığına aktaran tecrübeli bir isim.
Yazdığı “Zengin Çocuklar: Hayatta Mutlu ve Başarılı Olmak İçin Çocuklarımızı Nasıl Yetiştirmeliyiz” başlıklı kitabında Corley, zengin ebeveynlerin çocuklarına verdikleri dersleri ayrıntılarıyla anlatılıyor; bu derslerin birçoğu, 20’li yaşlarındaki kişilere 30’lu yaşlarında daha başarılı olmada yardım edecek cinsten.
Hayatın ileri safhalarında finansal anlamda başarılı olmak istiyorsanız, bu dört alışkanlığı olabildiğince çabuk benimsemeniz gerekiyor.
1. %25 kuralına uyun
Yüksek kiralar veya mortgage ödemeleri birikim yapmanızı engeller. Ev için gelirinizin üçte birinden fazlasını harcamayın. Hatta Corley, bu orandan da daha azını hedeflemelisiniz diyor.
Corley, “Aylık net gelirinizin yüzde 25’inden fazlasını konuta harcamayın” diyor, ve ekliyor “Sahip olmanız ya da kiralamanız önemli değil.”
2. %10 kuralına uyun
Başkalarından geri kalmamak için eğlenceye çok fazla zaman ve para harcamak birikim yapmanızı engeller hatta sizi borç yükü altına sokabilir.
Corley, aylık net gelirinizin yüzde 10’unda fazlasını eğlence amaçlı harcamayın diyor. Sinemaya, maça, restorana ve bara gitmek de buna dahil.
3. Paranız kendi kendine büyüsün
Zengin kişilerin birden çok gelir akışı vardır. Bunlar çoğunlukla doğru yatırımlardan gelir.
Corley bu konuda şöyle söylüyor: “Risk toleransınıza bağlı olarak, gelirinizin yüzde 25-50 arasını yatırımlarda kullanmalısınız. Hisseler, emeklilik yatırımı, gayrimenkul ve arsa iyi yatırım araçları arasındadır.”
4. Doğru insanlara yatırım yapın
Başarılı olabilmek için destek almaya ihtiyacınız olabilir. İşte burada iyi arkadaş, akıl hocaları ve tanıdıklar önemli hale geliyor.
Corley’in araştırmasına göre, varlıklı insanların yüzde 79’u ayda beş saat ya da daha fazla zamanını çevrelerindeki yakın arkadaşlarının, tanıdıklarının ya da aile bireylerinin hedeflerine ulaşmaları ve başarılı olmalarını sağlamak için harcıyor ancak yoksulların sadece yüzde 16’sı bunu yapıyor.
“İlişkilerinizi geliştirin” diyen Corley, öğretmenlerden veya hayran olduğunuz ve saygı duyduğunuz insanlardan işyerinde mentörler bulun diyor. Aynı şey, size olumlu kariyer ve yaşam tavsiyeleri verebilecek ve zamanı geldiğinde iş bulmanıza da yardımcı olabilecek arkadaşlarınız için de geçerli. Hızlı bir mesaj veya e-posta daha kolay olabilse de, telefon ederek birisiyle konuşmak bu nazaran çok daha kişiseldir. Corley “Arkadaşlarınızı daha sık arayın” diyor.
Bu alışkanlıklara ek olarak Richard Branson düzenli olarak koşmanın üretkenliğini iki katına çıkardığını söylüyor. Warren Buffett her gün saatlerce okuma yapıyor ve bunun başarısında büyük paya sahip olduğunu belirtiyor. Üstelik Buffett’ın okuma alışkanlığını bilim de destekliyor.
En önemli tavsiye ise kendinize yatırım yapmak. Kişisel gelişime yaptığınız her yatırım er ya da geç karşılığını fazlasıyla verecektir. Yeni beceriler ve yetenekler kazanmak için kurslara gitmek, yabancı dilinizi geliştirmek, işinizde faydalı olacak eğitimlere katılmak ileride iyi ki yapmışım dediğiniz şeylerin başında gelecektir.
Aklınızda Yatırım Fikri Varsa Harekete Geçin!
Küresel yatırım piyasasındaki milyonlarca yatırımcıya katılın. Altından, hisse senetleri ve dövize kadar 50'den fazla ürüne erişin. 100.000 TL sanal para ile neler yapabileceğinizi görün.ÜCRETSİZ HESAP OLUŞTURUN »