Kişisel Finans

Finansal Okuryazarlığın 5 Temel Noktası

Finansal okuryazarlık, finans ile ilgili temel kavramları bilmenin yanı sıra, karar almak için finansal kaynakları kullanma becerisi ve kabiliyetine sahip olmak anlamına gelmektedir.

Başka bir deyişle, finansal okuryazarlık temel finans ile ilgili kavramları bilmeyi, anlamayı ve finansal kaynakları doğru bir şekilde kullanabilmeyi gerektirir. Bu kavramlara para yönetimi, yatırım ve faiz örnek olarak gösterilebilir.

Forbes’a göre, çoğu kişinin finansal okuryazarlık konusunda yeterince bilgi edinmediği beş temel nokta bulunuyor. Finansal okuryazarlığın bu yönlerine hakim olmak başlangıçta çok kolay olmayabilir, ancak biraz pratikle, ömür boyu size fayda sağlayacaktır.

İLGİLİ TEST: Finansal Okuryazar mısınız? Ne Kadar Bilgili Olduğunuzu Test Edin

1. Bütçe Oluşturmanın Temelleri

Bir bütçe oluşturup bu bütçeye uymak, sağlıklı bir finansal yaşamın temelidir. Günümüzde bir bütçe oluşturmak çok kolaydır. Örneğin, bütçe oluşturmak için akıllı telefonunuza uygulama mağazalarından indirebileceğiniz bütçe uygulamalarını kullanabilirsiniz.

Bütçe oluşturmak için matematik profesörü olmanıza gerek yok, bu kullanıcı dostu uygulamalar sizin yerinize finansal durumunuzu takip ediyorlar. Ayrıca bu uygulamalar düzgün bir şekilde kullanılırsa paranızın nereye gittiğini de kuruşu kuruşuna takip edebilirler.

Bir bütçe oluşturmadan paranın nereden gelip nereye gittiğini belirlemek zordur, o yüzden bireysel finans macerasına yeni başlamış bir çaylağın öğrenmesi gereken en temel yetenek iyi bütçe hazırlayabilmektir.

2. Birikimin Önemini İyi Kavramak

Birikim yapmak sağlıklı bir finansal hayat sürmek için olmazsa olmazdır. Ama ne yazık ki birçok kişi birikim yapmaya yeteri kadar değer vermiyor. Zira emeklilik gibi uzak geleceğe ait kavramları unutmak kolay.

Birikim yapmaya erken dönemde başlamak size hayatınızın ileriki dönemlerinde kullanabileceğiniz bilgi, beceri ve pratikleri kazandırır.

İşe almayı çok istediğiniz yüksek fiyatlı bir şey için para biriktirerek başlayabilirsiniz. Burada hem bir hedef belirleyip onun için çalışmanın, hem de öncelikle kendinize ödeme yapmanın (çünkü faturalar hep hayatımızda olacaktır) değerini anlayacaksınız.

Peki paranız kenarda dururken o paraya ellememenizi sağlayacak akıl dinginliğine nasıl kavuşacaksınız? Sabrederek, pratik yaparak ve sebat göstererek tabii ki; böylece birikim becerileriniz de gelişecek.

3. Faizin Etkisi

Bu tür terimlere daha çok matematik dersinde denk gelirsiniz ama bileşik faiz gibi kavramların gücünü anlamak önemlidir. Neden mi? Bileşik faiz hem daha çok para biriktirmenizi sağlar, hem de önemsemediğiniz ufak borçlarınızın yıllar sonra nasıl karşınıza büyük borçlar olarak çıkabildiğini gösterir.

Faizin finansal hayatınızı nasıl etkilediğini enine boyuna anlamanız finansal hayatınızda olumlu bir etki yaratacaktır, bu yüzden finansal maceranızın daha başındayken bu farkındalığa erişmeniz en güzeli olur.

4. Kredi Kartı Denen Hız Treni

Aslına bakarsanız hız treni metaforu yanlış oldu; yamaçtan aşağı serbest düşüş desek daha doğru olur. Kredi notunuzu düşürmek, onu yükseltmekten veya dibi gördüğü zaman toparlamaya çalışmaktan çok daha kolay bir iş. İşte bu yüzden borçlar hakkında bilgi sahibi olmanız çok önemli.

Kredi notunuz eğer doğru kullanırsanız çok faydalı bir araçtır. Gençlik döneminizde üstüne çok düşünmeden alacağınız kararlar yetişkinlik hayatınızda önünüze çok taş koyacaktır; bu yüzden kredi ve borçlarınız konusunda sorumluk sahibi olmanız çok önemli.

5. Kimlik Hırsızlığı Problemleri ve Güvenlik

Kimlik hırsızlığı günümüzde hiç olmadığı kadar yaygın bir suç. Artık her şey dijital ve alışverişlerin büyük bir çoğunluğu internet üzerinden yapılıyor; haliyle finansal bilgilerinizin sahtecilik malzemesi olması işten bile değil. Bu konsepti anlayıp şifre güvenliği ve internette paylaşıtığınız kişisel bilgileri sınırlamak gibi önlemler almanın finansal yaşamda sağlığa ya da umursanmazsa finansal durumunuzun dibe vurmasına yol açabilir.

Bu işin henüz yüzde yüz güvenlik sahibi bir yolu yok. Ne de olsa insan ne kadar güvenlik önlemi alırsa alsın bazen olan oluyor. Ama finansal bilgilerinizi güvence altına almak varolan tehditlerin büyük bir çoğunluğunu savuşturmaya yeter de artar.

Burak Eroğlu

Burak, ekonomi başta olmak üzere küresel yatırım trendlerine yönelik yoğun araştırmalar yapıyor. Bütünleştirerek yazılara döktüğü araştırmalarını hem profesyonel hem de amatör yatırımcılar için karmaşıklıktan uzak bir tonda anlatıyor. Konupara için yazdığı 300’den fazla makalesi bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir