Kişisel Finans

Finansal Rahatlığı Sağlamanın 5 Yolu

Dünyada yaşanan ekonomik belirsizlikler; geçim sıkıntısı, işsiz kalma korkusunu ve bağlantılı diğer parasal problemleri şimdiden düşünmeniz ve önlem almanız için büyük bir işaret.

Finansal önlemleri almadığınız takdirde her zaman parasal kaygılarla yaşamanız gerekecek, bunu biliyorsunuz. Size teklifim, birkaç basit finansal önlemle finansal rahatlığı sağlamanız ve parasal kaygılardan uzaklaşmanız.

Finansal rahatlığı elde etmenize yardımcı olacak birkaç yol:

Para biriktirmeye başlayın

Eğer sürekli harcıyorsanız ve para biriktirmeyi düşünmüyorsanız, bir an önce bu düşünceden uzaklaşmanızı tavsiye ediyorum. Bir tasarruf hesabı açın ve acil durumlar için kenara para ayırmaya başlayın. Normal şartlarda gelirin yüzde 25’i birikime ayrılmalıdır fakat başlangıçta bütçenize daha uygun bir rakam belirleyerek birikim yapmaya başlayabilirsiniz.

Çoğu bankadan tasarruf hesabı açmak için yüklü miktarda açılış tutarıyla başlamak zorunda değilsiniz. 100 lira gibi bir tutarla dahi faiz veya kar payı alıp, birikime başlayabilirsiniz. Birikim için hangi bankadan hesap açmanız gerektiği konusunda yardıma ihtiyacınız varsa şuradaki fikirlere göz atabilirsiniz.

Finansal rahatlığı sağlamanın ilk adımı birikim yapmaya başlamak ve birikim yapmaya devam edebilmektir.

Borçlarınızı azaltın

Finansal stres yaratan en büyük ve en kötü hal kuşku yok ki borçluluk durumudur. Borçlar adeta yaşam enerjisi bırakmaz, sömürür. Sürekli borçlanma durumu da her geçen gün işleri içinden daha çıkılamaz bir yola sürükler. Eğer borçlarınız varsa borçlarınızı azaltmaya çalışın. Hatta birikim yapmadan önce borçlarınıza odaklanıp, borçlarınızı ödemekle işe başlayın. Bunu sırtınızdaki iki taştan birini atmak gibi düşünebilirsiniz.

Borçları azaltmaya başlamak, hatta borçları bitirmek için borçları listelemek ve akla uygun borç kapatma stratejisi oluşturmak sizin için iyi bir başlangıç olabilir. Geçen ay yazdığım borçların çözümü adlı yayın size konuyla ilgili fikir verebilir.

Bütçe planı oluşturun

Harcamalarınızın nereye gittiğini merak etmiyor musunuz? Yalnızca büyük tutarlı ödemeleriniz akılda kalır. Ev kirası, fatura ödemeleri veya vergiler gibi. Fakat küçük tutarlı ödemelerinizi de her kuruşuna kadar görüp, gereksiz harcamalarınızı azaltmak veya harcamalardan tasarruf yapabileceğiniz yolları keşfetmek iyi olmaz mıydı?

Bütçe planı yaparak her harcamanızı kontrol altında tutabilirsiniz. Gelirinizin yarısının az önce örneklediğim büyük tutarlı harcamalara gittiğini düşünürsek peki geri kalanı nereye gidiyor? İşte önemsenmeyen küçük tutarlı harcamalara gidiyor. Oysaki her birini kontrol altında tutmak mümkün. Zor olan bir şeyden bahsetmiyorum. Bütçe planı yapmak son derece kolaydır. Buradan başlayın.

Çok sağlam yatırımlar yapın

Başlangıç için orta ve uzun vadede daha az riskli olabilecek yatırımlar yapın. Acil durum fonu oluşturmak ve faiz almaya başlamak iyi bir fikir olacaktır.

Birikimlerinizi boşa sarf edip, bu durumun geleceğinizi mahvetmesine izin vermeyin. Çünkü yatırım yapmaya başlamak zenginliğe ulaşmanın temel adımıdır. Yaşarken arkanızda sizi daima destekleyeceğini bildiğiniz sağlam yatırımlarınızla finansal kaygılardan uzak, kariyerinizle veya hobilerinizle ilgilenebileceğiniz güzel bir hayata devam etmek varken kötü olan alternatif yolu tercih etmek ne kadar mantıklı olabilir ki?

Sigorta yaptırmayı düşünün

Doğal afetler ya da çeşitli kaza durumları finansal rahatlığa engelleyen endişelere sebep olabilirler. Tercih edeceğiniz uygun sigorta planlarıyla bu problemleri çözebilirsiniz. Olmasın ama olursa yaptırdığınız sigortalar sayesinde finansal anlamda kendinizi daha rahat ve güvende hissedersiniz.

Barış Şallı

Eksi bir Konupara yazarı olan Barış, ilgi duyduğu bireysel finans alanına dair para yönetimi, krediler, kredi kartları ve kredi notu hakkında onlarca yazı yazdı. Bütün bunları yaparken karmaşık olmaktan ziyade yazılarını kapsayıcı ve basit bir şekilde okuyuculara aktardı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir