Faturalardan Gizlenen Kayıp Kaçak Bedelindeki Sır

“Faturalar sadeleşti” denilerek, 2016 yılı başından itibaren elektrik faturalarından kaldırılan kayıp-kaçak bedeli “dağıtım bedeli” altında alınmaya devam ediyor.

Elektrik faturalarından kaldırılan tek kalem kayıp-kaçak bedeli de değil, aynı zamanda İletim Bedeli, PSH Bedeli ve Sayaç Okuma Bedeli kalemleri de kaldırılıp, dağıtım bedeli altında alınıyor.

Geçen yıl elektriğini dürüst olarak kullanan birçok vatandaş, kayıp-kaçak bedeline itiraz ederek haksızca alınan bu bedelleri geri almaya başlamıştı. Hatta biz de kayıp-kaçak bedeli geri alma rehberi adıyla bir yazı yayınlamış ve bu bedelin nasıl geri alınacağına ilişkin bilgileri paylaşmıştık.

Kayıp-kaçak bedeline yönelik yargı yolunun birçok kez vatandaşların lehine sonuçlandırılması sonrasında pek çok vatandaş yargı yoluna giderek, kayıp-kaçak bedellerini geri alabilmişti.

1 Ocak 2016’dan itibaren başta kayıp-kaçak bedeli ve diğer kalemlerin faturalardan kaldırılarak dağıtım bedeli altında gösterilmesi, faturaları sadeleştirdi mi yoksa vatandaştan art niyetle gizlendi mi?

Şu anda eline elektrik faturası alan hiçbir tüketici ne kadarlık bir tutarda kayıp-kaçak bedeli ödediğini bilmiyor. Dürüst vatandaşlar haliyle kayıp-kaçak bedelini farklı bir değişle, başkalarının kullandığı kaçak elektrik bedelini ödemek istemiyor. Vatandaşın lehine verilen kararlar sonrasında bu kayıp-kaçak bedelinin kamuoyu tepkisi nedeniyle bizlerden art niyetle gizlendiği düşünüyorum. Amaç faturaları sadeleştirmek değil. Diğer taraftan madem haksız bir bedel ödüyoruz, ne kadar ödediğimizi de görmemiz gerekiyor.

Şu anda kayıp kaçak bedelini geri almak için Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı’na başvuru yaptığımızda hakkımızı arayabileceğimiz bir yol yok. Hangi bedele itiraz edeceğiz, ne kadar alındığını bilmediğimiz bir bedele mi?

Dürüst bir şekilde elektriğimi kullanıyorum, bu ay gelen faturam 315 lira civarında. Dağıtım bedeli de 94 lira civarında. Ne kadarlık kayıp-kaçak bedeli ödediğim de sır! Keza iletim bedeli, PSH bedeli ve sayaç okuma bedeli hakkında da hiçbir fikrim yok.

Tasarruf denince hep harcamalar konusuna dem vuruyoruz. Ne yaparsak yapalım bazen tasarruflu olmak bizim elimizde olmuyor.

Soruyorum, bu haksız şartlar altında insanlar nasıl daha fazla tasarruf yapabilir?

Aklınızda Yatırım Fikri Varsa Harekete Geçin!

Küresel yatırım piyasasındaki milyonlarca yatırımcıya katılın. Altından, hisse senetleri ve dövize kadar 50'den fazla ürüne erişin. 100.000 TL sanal para ile neler yapabileceğinizi görün.
ÜCRETSİZ HESAP OLUŞTURUN »

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu