Kişisel Finans

Kredi İçin Kefil Olmak Ne Demektir?

İnsanların, kredi alabilmeleri için günümüzde bankalara çok daha fazla güvence sunmaları gerektiği bir sır değil. Düşük aylık gelir, kötü sicil ve olumsuz seviyedeki kredi notu, birçok kişinin bankalardan kredi almasını zorlaştırıyor.

Hal böyle olunca da kredi almak isteyenler için alternatif bir yol kefil bulmaktan geçiyor. Aşağıda, kefil olmanın ne anlama geldiğini ve kefil olduğunuz takdirde nelerden sorumlu olacağınızı açıklıyoruz.

Kefil Olmak Ne Demektir?

Kefil, başka bir kişi adına borçların sorumluluğunu üstlenen kişidir. Esas olarak, kefil borç alanın artık sorumluluğunu yerine getirmediği ya da getiremeyeceği durumlarda geri ödemelerin sorumluluğunu üstlenmeyi kabul eden kişidir. Borçlu borcunu hiçbir sorun yaşamadan geri öderse, kefil herhangi bir borçtan sorumlu olmaz.

Bir kişinin kefile ihtiyaç duymasının farklı nedenleri olabilir ve kefiller birçok farklı türde borç için kullanılabilir. Bankalardan alınan krediler buna iyi bir örnektir. Öte yandan, ev kiralıyorsanız ya da senetle alışveriş yapıyorsanız bu gibi durumlarda da çoğu zaman bir kefil bulmanız istenebilir.

Kimler Kefil Olabilir?

Yasal olarak 18 yaşından büyük herhangi bir kişi bir başkasına kefil olabilir. Ancak başkasının borcunu geri ödemenin sorumluluğunu kabul etmek, hafife alınacak bir durum değildir; bu nedenle, genellikle bir kefil akraba, yakın bir aile arkadaşı ya da borçlunun güçlü bir ilişkisi olan yakın bir arkadaşı olacaktır.

Kimin kefil olabileceği konusunda çok büyük kısıtlamalar bulunmamakla birlikte, uygulamada borç verenler belirli gereklilikleri yerine getiren kefilleri arar ve kabul ederler. Örneğin, ihtiyaç kredisi için kefil talep eden bir banka, kefilin kredi notu ve aylık geliri gibi kredi almak için gerekli şartlara uygun olmasını isteyecektir. Yani, aylık geliri yeterli olmayan ya da kredi notu düşük olan bir kişi kefil olamayacaktır.

Evli olanların kefil olabilmeleri için eş rızası şarttır. Türk Borçlar Kanununun 584. maddesine göre, eşlerden biri mahkeme tarafından verilen bir ayrılık kararı olmadıkça ya da yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadığı hallerde, ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilmektedir.

Tekrar altını çizmek gerekirse, borçlu borcunu ödeyemediğinde ve banka borçludan alacağını hiçbir şekilde tahsil edemediğinde, doğrudan kefile yönelecektir. Bu nedenle, kefilin tıpkı borç alan gibi birtakım gerekliliklere uygunluk sağlaması istenecektir.

Kefil Olmak Kredi Notunu Etkiler mi?

Kefil olmak hafife alınmaması gereken çok ciddi bir sorumluluktur ve eğer borçlu borcunu ödeyemezse, kefilin kredi notunu, gelecekte kredi alma şansını ve genel olarak kredi geçmişini olumsuz etkileyecektir.

Genel olarak, eksik ya da geciken ödemeler veya bir temerrüt durumunda bu, kefilin kredi geçmişinde görünecektir. Kredi zamanında, tam olarak ve sorunsuz bir şekilde ödenirse, kefilin kredi geçmişine herhangi bir şey yansıtılmayacaktır.

Kefilin Sorumlulukları Nelerdir?

Kefilin en temel sorumluluğu, sözleşmede aksi belirtilmedikçe, borçlunun geri ödeme yükümlüğünü yerine getirmediği veya getiremeyeceği hallerde geri ödeme sorumluluğunu üstlenmektir.

Bankalar ilk etapta alacaklarını borçludan tahsil etmeye çalışılar. Borçlunun evi, arabası ya da banka hesaplarında parası varsa borç bunlardan tahsil edilebilir. Ancak hiçbir şekilde borç tahsil edilemezse, iş tamamen kefile kalır ve bu kez benzer şekillerde borç kefilden tahsil edilmeye çalışılır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir