Kişisel Finans

Kırmızı Kart Çıkarmanız Gereken 5 Finansal Durum

Akışına bırakmak ve her şeyin yoluna girmesini beklemek çoğu zaman hiçbir işe yaramaz, bir de finansal hayattan bahsediyorsak, ihtimalinden bile söz edilemez.

Bazen oyun dışında kalacağınızı bilseniz bile kontrolü tamamen ele almanız gerekir. Tıpkı Trabzonsporlu futbolcu Salih Dursun gibi.

Birikimden, yatırımdan ve emeklilikten bahseden neredeyse hiç yok. Televizyonlar, gazeteler, arkadaşlarımız ve neredeyse hemen herkes nasıl daha kolay para harcayabileceğimizin sinyallerini veriyor.

Peki bu durumda ne yapacağız?

Kontrolü ele alacağız, yanlış yönlendirmelere ve yaptığımız finansal hatalara kırmızı kartı çıkaracağız.

Acilen kırmızı kartın çıkarılması gereken 5 finansal davranış şöyle:

Yüksek tutarlı ve gereksiz harcamalar – kırmızı kart!

Yapamamanız gereken gereksiz harcamalar, sınırlandırmanız gereken yüksek tutarlı harcamalarla işe koyulun. Gereksiz harcamaların gerçekten gereksiz olduklarını anlamanız için alacağınız şeye gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını düşünün. İhtiyacınız yoksa işiniz çok daha kolay bakın gereksiz harcamayı buldunuz.

Yüksek tutarlı harcamalarınızı sınırlandırın. Gerekli mi, gereksiz mi sorgulayın. İndirimleri takip edin, daha azını nasıl ödeyebileceğinizi araştırın. Bir şey alacaksanız daha ucuzunu bulabilirsiniz, acele etmeyin bir bilene sorun. Hatta fiyat karşılaştırma siteleri bu anlamda bütçe dostu yardımcı araçlardan, kullanın.

Geldiği gibi giden paralar – kırmızı kart!

Daha ne kadar buna devam edebilirsiniz ki? Geldiği gibi gidiyor, gelirse tekrar gidecek. Bu duruma çözüm şart. Harcamaları azalttığınızda ve paranızı dikkatli kullandığınızda, artık gelirinizden çok daha fazla para arta kalacak.

Düşük bir gelire sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, düşünmeyin. Bu noktada ne kadar paranızın arta kalacağı hiç de önemli değil. Çünkü her gelire göre birikim yapmak mümkün. Gelirinizin en az %10’u ile %30’u arasında birikime para ayırmanız gerekiyor olsa da kendi finansal durumunuza göre bir istisna yapabilirsiniz. Yeter ki geldiği gibi gitmesin.

Yapılmayan tasarruflar – kırmızı kart!

Tasarruf yapma alışkanlığınız yoksa her ay paranızın bir kısmını çöpe atıyorsunuz demektir. Gerçekten tasarruf ihtimalini ve yapılabileceğini bildiğiniz halde tasarrufları düşünmemek paranızı çöpe atmakla eşdeğerdir.

Elektrik faturalarınız yüksek geliyorsa azaltabilirsiniz. Market etiketlerini daha detaylı inceleyip daha az ödeyip daha uygununu bulabilirsiniz. Bankanıza hala hesap işletim ücreti mi ödüyorsunuz, yapmayın! Ödemek zorunda olmayacağınız yollar var. Bu size bağlı. Bakın bahsettiğim tasarruf önerileri burada.

Düşünüldüğü halde yapılamayan yatırımlar – kırmızı kart!

En temel sebebi birikim eksikliği olsa da düşündüğünüz yatırımları hayata bir an önce geçiremiyorsanız, kırmızı kartı cebinizden çıkartın.

5 yıl önce 50 bin lirasını dolara yatıran yatırımcılar, geçen yıl paralarını yaklaşık 106 bin liraya çıkardılar. Dolar, altın, hisse senetleri ve tamam; genelde daha güvenli liman olarak görülen mevduat faizi! Birikimlerinizi değerlendirebileceğiniz birçok yol var. Birikimlerinizi yatırımlara çevirin ve yatırım planlarınızı ertelemeyin.

Planlanmayan emeklilik – kırmızı kart!

Belki çok uzak gibi görünüyor ama eninde sonunda o gün gelecek. En son ne zaman emekliliğinizi düşündünüz, düşündüyseniz de harekete geçecek herhangi bir şey yaptınız mı?

Ben genelde bu konuda kendimi teşvik edebilmek için yaşlılığımda karşılaşabileceğim en kötü senaryoları düşünüyorum. SGK’ya göre yaklaşık 60 yaş civarında emekli olacağım, Türkiye’de ortalama yaşam süresinin de 75 yıl olduğunu göz önünde bulundurduğumda düşünüyorum çalışamayacak duruma geldiğimde 15 yıl ne yapacağım? Emeklilik planımı yapmazsam ve emekli olamazsam; yaşlılıkla gelen sağlık masraflarını karşılayamayacağım, kiramı ödeyemeyeceğim bir sokakta donup öleceğim. Bir de yeni nesil ve hayırsız evlatlar var! Abarttığımı düşünmeyin, aynı ülkede yaşıyoruz, görmek için haberleri izlemeniz yeterli.

Her şey bir yana bugün imkanınız varken emekliliğinizi şimdiden planlayın. Birikim, yatırım ve emeklilik konusunda zorlanıyorsanız üçünü bir arada tamamlayabileceğiniz muhteşem bir yol da var. Adı bireysel emeklilik. Kendinize bireysel emeklilik planı oluşturarak birikimlerinizi değerlendirmiş olursunuz. Üstelik birikimlerinizle ödeyeceğiniz primlere ek olarak yüzde 25’lik devlet katkısı payından da yararlanabiliyorsunuz. Bireysel emeklilik avantajlarını mutlaka inceleyin.

Barış Şallı

Eksi bir Konupara yazarı olan Barış, ilgi duyduğu bireysel finans alanına dair para yönetimi, krediler, kredi kartları ve kredi notu hakkında onlarca yazı yazdı. Bütün bunları yaparken karmaşık olmaktan ziyade yazılarını kapsayıcı ve basit bir şekilde okuyuculara aktardı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir