Kişisel Finansın Olmazsa Olmaz 10 Kuralı
Rahat bir finansal yaşamın kapılarını açan belli başlı kurallar var. İyi bir kişisel finans için uygulamanız ve bilmeniz gereken kurallar açık ve son derece de net.
Göz atmak için ilerlemeye devam edin:
Para kaybetmeyin
İlk olmazsa olmaz kurallardan biri: asla para kaybetmeyin. Yüksek riskli yatırımlar, şans oyunları, gereksiz, katma değeri düşük yüksek harcamalar ve ödemek zorunda kalabileceğiniz faizler! Her ne şekilde değerlendiriyor olursanız olun ama; para kaybetmeyin.
Gelirlerinizi artırın
Her zaman gelirlerinizi artırmaya çalışın. Finansal hedeflerinizi gerçekleştirmek için gelirlerinizi artırmaya her zaman ihtiyacınız var. Gelirlerinizi fazladan mesai yapmak gibi biraz zorlu olabilecek yollarla artırabileceğiniz gibi birikimlerinizden faiz elde etmek gibi kolay yollarla da artırabilirsiniz. Bu kuralın sınırı yok ve ek gelir sağlayabileceğiniz bir çok kaynak da var.
Emin olamıyorsanız, yatırım yapmayın
Birçok yatırım aracı var. Tahviller, fonlar, borsa ve diğerleri. Örneğin, kazançlı bir iş kurmak da yatırımdır fakat emin olamıyorsanız ve aşırı olabilecek riskleri önceden görebiliyorsanız paranızı kollayın. Daha iyisi için beklemeye devam edin.
Daha fazla kazanmak için risk almayın
Finansal kararlar verirken daima risk toleransınızı göz önünde bulundurun. Tüm birikiminizi tek bir yatırım planı için kullanmayın. Şunu bilmelisiniz ki, kısa zamanda daha fazla kazanmak da daha fazla kaybetmek de ancak alacağınız risklerle mümkün olacaktır. Düşünmeniz gereken tek şey, bu riske değecek mi? Eğer alacağınız risk en az sizden çıkanı geri getirecekse değebilir fakat kazandırmayacağı gibi verdiğinizi de alıp götürecekse kesinlikle değmeyecektir. Daha fazla kazanmak için risk almayın, riskler çoğu zaman yarar sağlamıyor.
Bütçenizi kontrol etmeyi öğrenin
İyi veya kötü, bir şekilde gelir elde ediyorsunuz, doğal olarak harcamalarınız da var. Gelirinizin ve harcamalarınızın takibini her zaman yapın. Bütçenizde dengeyi sağlayın ve birikimlerinize yer açın. Bütçenizi kontrol etmeyi öğrenin. Böyle her şey daha kolay olacak.
Bütçe planınızı yapın
Aylık ve yıllık kişisel bir bütçe planı yapmayı öğrenin. Bütçe planı yaparak, gelir ve giderlerinizi daima kontrol altında tutabilirsiniz. Üstelik bütçe planı yapmak 10 dakikadan daha kısa sürüyor.
Kazandığınız paranın bir kısmını birikime ayırın
Bütçe planı yaptığınızda gereksiz bazı harcamalarınızı da görerek, harcamalarınızdan arta kalacak birikim tutarını da öğreneceksiniz. Genel olarak gelirin en az yüzde 10 – 30’unun birikime ayrılması gerekir. Birikimlerinizi çeşitli yatırımlarla değerlendirebilir veya diğer finansal hedeflerinizi gerçekleştirmek için kullanabilirsiniz. Dahası kendinizi güvende hissedersiniz. Kazandığınız paranın bir kısmını daima birikim için ayırmayı ihmal etmeyin.
Borç almayın
Çalışın ve hiçbir durumda borç para almayın. Bazı dönemlerde borç paraya ihtiyaç duyabiliyoruz ama bunun için de kendinizi güvence altına alabileceğiniz bir yol var. Acil durum fonu oluşturarak; acil durumlarda kendi finansal kaynağınızı kullanabilirsiniz. Üstelik hem borç alma yükünden kurtulur hem de bankalara yüksek faizler ödemek zorunda kalmazsınız. Ayrıca, borçlarınız varsa da borçları bitirin. Borçlu bir birey için uzun vadede en iyi ve en mantıklı yatırım borçları sonlandırmak olacaktır.
Kendinize de yatırım yapın
Başarılı olmak için kendinize de yatırım yapın. Size fayda sağlayacak, kariyerinizi olumlu anlamda etkileyebilecek seminer ve eğitimlere katılın. Bunlar için paranızı harcamaktan çekinmeyin.
Gerçekçi finansal hedeflere odaklanın
Geleneksel medya, dergilerde, TV’de ve reklamlarda her zaman lüks evler, lüks otomobiller ve lüks harcamaların insanları ne kadar mutlu edebileceği konusunu işliyor. Bu yeni değil, her zaman yapılıyor ama siz gerçekçi finansal hedeflerinize odaklanın.
İngiliz filozof ve bilim adamı Francis Bacon “Zenginliğin azını büyük bir emekle, çoğunu ise daha az bir emekle elde ettiğini söyleyen kişi, doğru söylemiş.” diyor. Söz gelimi, önce daha gerçekçi olan finansal hedeflerinizi gerçekleştirin ve buna emek verin. Sonraki hedeflere ulaşmak çok daha kolay olacak.