Kriz Döneminde Para Yönetimi için 5 Formül
Gün gelir kriz kapıya dayanır. Her zaman mutlaka küresel veya yerel ekonomik, finansal krizler yaşanabilir. İyi haber de, hiçbir kriz sonsuza kadar sürmez!
Ama… Kriz zamanlarını kolay ve kayıpsız atlatabilmeniz için finansal hayatınıza bazı formülleri uygulayıp, olumsuz parasal davranışlarınızı bir süreliğine ekarte etmeniz mümkündür. Dikkat etmeniz gereken 5 küçük finansal yönetim eylemiyle krizi teğet geçirin!
Bütçe yapın. Genel olarak buna kişisel finans planı da diyoruz. Kişisel bir bütçe planı oluşturmanız yalnızca kriz dönemlerinde değil, normal süreçlerde de tasarruf yapabilmenizi kolaylaştıracaktır. Bütçe yapmanın en uygun yolu, gelir ve giderleri -hiç birini atlamadan- kayıt altında tutabilmektir. Bunu kağıt kalemle yapabileceğiniz gibi çeşitli web siteleri üzerinden de kolayca yapabilmeniz mümkündür. Gereksiz harcamalardan kaçının ve gelir – gider ile kalan paranızı biriktirmeye başlayın. Sonrasında yatırımlarınız için lazım olacak.
Kriz zamanında yatırım mı yapılırmış? demeyin. Bu dönemlerde de çok kazananları biliyoruz (bkz. Bay George Soros ve Bay John Templeton, ilgili yazı: Ekonomik Krizde Neye Yatırım Yapmalı).
Gelirden fazlasını harcamayın. Bütçeyi sağlam tutabilmenin en önemli eylemi, gelirden fazla para harcamıyor olmanızdır. Paranıza bir araç değil amaç gözüyle bakmanız bu konuda epey bir işinize yarayacaktır.
Bu sefer hedefimiz; para biriktirmek, ev almak, otomobil almak değil krizden korunmak. İşte tam olarak amacımızda belli. Paranızı koruyun ve gelirinizden fazla para harcamayın. Kredi kartlarımıza sınır koyun ve sizi borçlandıracak eylemlerden uzak durun. Kriz döneminde özellikle kredi kartlarıyla borçlanmak yerine nakit kullanımını öncelikli hale getirin.
Borç demişken. Dehşet verici bir krize kimse yüklü borçlarla girmek istemez, istememelidir. Hele ki, borçlarınız yüksek faizliyse hemen bir borç kapama planı yapın. Başlamak için kimlerden borç aldıysanız; akraba, eş-dost, bankalar tümünü listeleyin. Borçların ne kadar fazla olduğu önemli değil, en başta faizi yüksek olan borçlarınızı ödemeye çalışın.
Küçülmeye gidin. Tıpkı bir şirket gibi kriz döneminde harcamalarınızda küçülmeye gidin. Nakit ihtiyaçlarınızı olabildiğince azaltmaya çalışın. Mesela, işinize otomobilinizle gidiyorsanız, eğer size daha aza mal olacağını düşünüyorsanız toplu taşıma araçlarını kullanın. Veya bir iş yeri sahibiyseniz tahsilat riski alma gibi eylemlerden uzak durun. Bu gibi dönemlerde ödememe riski olan müşterilerinizle iş yapmayın.
Birikim yapın. Yalnızca fazla harcamamaya ve gelirinizden arta kalan kısımla birikim yapmaya odaklanın. Zor bir kriz döneminde, yapacağınız birikimler kendinizi güvende hissetmenizi sağlayacak ve çoğu zaman sizin için hayat kurtarıcı olacaktır. Çoğu zaman para biriktirme konusunda tavsiyeler verdiğimizden dolayı ilgili yazılarımıza göz atmanızı öneriyoruz.
Kriz döneminde bizlerin size verebileceği önlem uygulamaları bu kadar. Bu arada görselde yer alan 1 Milyonu hatırlıyor musunuz?